18% ģimeņu mājsēdes laikā sākušas biežāk gatavot mājās un ieturēt kopīgas maltītes

Gandrīz katra piektā jeb 18% Latvijas ģimeņu biežāk nekā pirms mājsēdes gatavo mājās, liecina lielveikalu tīkla Rimi veiktā aptauja.* Vairāk nekā puse – 55% – ģimeņu mājsēdes laikā ir mainījušas savu ierasto ēdienu klāstu, dažus ēdienus gatavojot biežāk, bet citus retāk. Mājsēdes laikā kopumā pieaugusi tendence ģimenes maltītēm biežāk izvēlēties salātus, kas tiek celti galdā par 8% biežāk nekā pirms mājsēdes, tostarp arī sviestmaizes, uzkodas, zupas, kā arī dārzeņu, gaļas un makaronu ēdienus.

Kā rāda aptauja, 12% ģimeņu mājsēdes laikā sākušas biezāk ieturēt maltītes kopā, un par 9% sarucis to ģimeņu skaits, kurās maltīti katrs sev gatavo pats un ēd piemērotā brīdī, vai arī tas tiek darīts daudz retāk. Mainījušies arī Latvijas iedzīvotāju paradumi, gādājot maltīti: katra desmitā ģimene ēdiena gatavošanā sākusi biežāk iesaistīt visus ģimenes locekļus.

Lielāko popularitātes pieaugumu mājsēdes laikā piedzīvojuši salāti, taču līdzās tiem Latvijas ģimenes biežāk izvēlas arī sviestmaizes vai uzkodas (+7%), zupas (+6%), dārzeņu (+5%), gaļas (+3%) un makaronu (+2%) ēdienus. Savukārt retāk mājsēdes laikā tiek gatavoti deserti (-6%), konditorejas izstrādājumi, zivju ēdieni, sacepumi (visi -4%) un sautējumi (-1%). Nemainīgs saglabājies dažādu graudaugu ēdienu un putru patēriņš.  

Tas, ka iedzīvotāji biežāk gatavo mājās, ietur maltītes kopā un izvēlas vairāk svaigus, vitamīniem bagātus produktus, ir viens no mājsēdes efektiem. Cilvēkiem ir vairāk laika kopā būšanai, un viņi izdara atbildīgākas izvēles, lai apstākļos, kad dzīvesveids kļuvis salīdzinoši mazkustīgs, saglabātu labu pašsajūtu. Rimi diendienā strādā, lai atbalstītu savus pircējus šajās izvēlēs, tāpēc pastāvīgi paplašina sortimentu un nodrošina svaigus, kvalitatīvus, daudzveidīgus produktus, lai mājas maltīšu gatavotājiem būtu pieejama pēc iespējas lielāka izvēle un sabalansēts uzturs,” stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Visbiežāk vienas maltītes pagatavošanai Latvijas iedzīvotāji atvēl vidēji 30–60 minūtes – tā norāda puse aptaujāto. Taču vairāk nekā trešā daļa jeb 36% maltītes gatavošanai pievēršas ar īpašu rūpību, tai atvēlot vairāk nekā stundu, un 7% – pat vairāk nekā 2 stundas. Iespējams, tas saistīts ar faktu, ka 66% ēst gatavotāju mājsēde rosinājusi eksperimentēt ar jaunām ēdienu receptēm un ļauties eksperimentiem virtuvē, un katrs piektais to dara regulāri, labprāt izmēģinot jaunas garšas un paplašinot savus gastronomiskos apvāršņus. 

* Aptauju “Maltīšu gatavošanas ieradumi ģimenēs” veicis Snapshots 2021. gada novembrī, aptaujājot 720 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

Attēla avots: pexels.com

TOP Komentāri

avatar