“Leo Koklem – 90” Ādažu Kultūras centrā

“Mākslas uzdevums ir radīt emocijas. Jums tas ir izdevies. Mana sirds ir saviļņota,” izstādes atklāšanā teica Ādažu novada domes priekšsēdētāja vietniece Karina Tinamagomedova. “Tāda līmeņa izstāde pie mums ir pirmo reizi. Mums ir patiess gods un prieks,” atzina Ādažu Kultūras centra vadītāja Linda Tiļuga.  “Emocionāls un dziļš vakars. Tik skaisti, ka gribas raudāt. No Leo gleznām nāk milzīgs gaišums. Tās veidotas ar lielu mīlestību. Attiecības ar cilvēkiem viņam bija ļoti būtiskas. Mīlestība un aizrautība – kā pret cilvēkiem, tā dabu, jūtama arī viņa darbos,” atklāšanas pasākumā izjūtās dalījās Terēzes Kokles draudzene, Valmieras Drāmas teātra aktrise Astra Baumane. Arī pati izstādes kolekcijas īpašniece Terēze Kokle atzina, ka vakars izdevies jauks: “Tās ir atmiņas. Šis vakars ļauj atgriezties skaistās atmiņās.”

            Līdzīgās domās bija arī Jānis Borgs, kurš atzina, ka izstāde likusi aizdomāties par pagātni: “1962., 1963., 1964. gads bija pretmodernisma laikmets, bet Leo piederēja modernistu flangam. Pārdzīvojumiem piesātināts laiks. Kokle, Pauļuks, Fridrihsons – tā laika košās personības atgādina līdzību ar slavenajiem impresionistiem. Viņi ir tāds kā etalons, kādam jābūt īstam māksliniekam.” “Viņa gleznās jūtamas paralēles gan ar Borisu Bērziņu, gan ar Jāni Pauļuku. Mākslinieki Herberts Siliņš un Laimdots Mūrnieks daudz ko aizguva no tās uzdrošināšanas, formas un izteiksmes, kas piemita Koklem – gan triepiena, gan krāsu izjūtu ziņā,” savās pārdomās izstādes atklāšanā dalās mākslinieks Juris Jurjāns.

            Uz izstādes atkāšanu bija ieradušies Terēzes Kokles draugi un laikabiedri, Ādažu un Carnikavas novada domes vadība, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, kā arī citi interesenti. Izstādi atklāja aktrises Zane Dombrovska un Zane Jančevska ar dziesmām no Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Leo. Pēdējā bohēma”. Gan saksofonista Valda Zirņa, gan arī piansta Jāņa Miltiņa repertuārā skanēja Leo Kokles mīļākā melodija “Vaterlo tilts”. Izstādes apmeklētājus ar skaisto vokālo sniegumu priecēja arī soliste, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas absolvente Madara Dziedātāja.

            “Pirms noticēt viņam kā māksliniekam, es ticēju viņam kā cilvēkam, ticēju viņa patiesīgumam un smalkjūtībai… Šīs īpašības redzamas viņa pirmajos pašportretos,” par Leo Kokli un viņa portretiem reiz teicis Leo Kokles laikabiedrs, gleznotājs Jānis Pauļuks. Arī šodien, veroties viņa darbos, izstādes vērotāji jūt Leo Kokles smalkjūtību pret otru cilvēku.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar