Atklāj iespējamo Ičas upes zivju bojāejas iemeslu

Tā kā BIOR veiktās analīzes neuzrādīja iespējamo piesārņojuma cēloni Ičas upē, Vides valsts dienests (turpmāk – VVD) paplašinot izpētes laukumu, piesaistīja Latvijas Hidroekolģijas institūtu plašākai ietekmes uz ekosistēmu analīzei. Atkārtoti analizējot Valsts Ugunsdrošības un glābšanas dienesta (VUGD) mācībās izmantotās vielas iespējamo ietekmi uz ekosistēmu, pirmie analīžu rezultāti liecina par ļoti augstu šīs vielas toksiskuma līmeni – testa organismi gājuši bojā pie ļoti niecīgas koncentrācijas.

Ņemot vērā šos rezultātus, lai pārliecinātos par VUGD īstenotajiem pasākumiem mācību laikā, VVD atkāroti ir pieprasījis VUGD sniegt detalizētu informāciju par mācību norisi, kā arī izmantotajiem tehniskajiem risinājumiem, kā tika nodrošināts, lai izmantotā viela nenokļūst apkārtējā vidē, šajā gadījumā Ičas upē.

VVD atkārtoti aicina iedzīvotājus savlaicīgi ziņot par viņuprāt netipiskām situācijām, kad novērojams iespējams piesārņojums, piem., ūdenstilpnēs novērojamas beigtas zivis.

VVD ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Aina Stāšāne atzīmē: “Ar nožēlu jāatzīst, ka visdrīzāk novēlota informācijas saņemšanas par notikumiem Ičas upē, kas norisinājušies pirms zivju bojāeja tika konstatēta, ir būtiski apgrūtinājusi piesārņojuma cēloņu noskaidrošanu. Šobrīd ūdens paraugos ir novērojama neliela virsmaktīvo vielu klātbūtne, kas liecina, ka piesārņojumu izraisījusī viela ir ātri sadalījusies un paraugu paņemšanas laikā (20.oktobrī) ūdenī jau ir bijusi niecīgā daudzumā”.

TOP Komentāri

avatar