XV Vislatvijas zirgu dienas pulcēja kuplu skaitu zirgu mīļotāju

Inčukalnā, Nacionālajā sporta bāzē “Jauno Jātnieku skola” 16. un 17. jūlijā notika XV Vislatvijas Zirgu dienas, kas ir svētki zirgiem, jātniekiem, ģimenēm ar bērniem un citiem interesentiem.

Divu dienu garumā skatītājus priecēja sacensības konkūrā, kas tika bagātinātas ar priekšnesumiem un paraugdemonstrējumiem.  Īpaši svinīga gaisotne bija jūtama svētdien, kad jātnieki un zirgi bija tērpušies krāšņos tērpos, kas īpaši gatavoti šim maršrutam, atkāpjoties no pieņemtās etiķetes. Maršrutā varēja vērot tādus tēlus kā tautumeitas, dakterīti, pirātus, lapsas, bārbijas un citus, kas kopā ar zirgiem pārvarēja šķēršļus. Kad bija jābalso par skatītāju simpātiju, bija dzirdams skaļuma maratons, kurā tika noskaidroti katra jātnieka visskaļākie un viskvēlākie atbalstītāji. Taču sportiskāks gars un spriedze bija vērojama sestdien komandu sacensības, kur katrā komandā startēja trīs jātnieki un trīs zirgi.  Katrs ar savu zirgu pārvarēja atšķirīgu šķēršļu augstumu. Komandu sacensībās uzvarēja “Jauno jātnieku skolas” komanda.

Paraugdemonstrējumi deva skatītājiem ieskatu citās disciplīnās. Lielus un mazus skatītājus priecēja “Zirgu skolas” priekšnesumi, kur varēja vērot kā cilvēks spēj sadarboties ar zirgu, kā arī skatītājus priecēja pajūgu braukšanas sacensības un zirgu skate, kur bija atbraukuši dažādi skaistuļi. Bija vērojams arī Adžiliti suņu šova priekšnesums, kur līdzīgi kā zirgu sportā saimnieks ar suni kopā veic maršrutu.

Zirgu dienas ir svētki visai ģimenei, kas izceļas ar plašu aktivitāšu klāstu ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, kuriem bija iespēja izjāt ar zirgiem un ponijiem brīvā dabā, piedalīties ekskursijās pa stalli un manēžām, iepazīstot zirgu un jātnieku dzīvi, lēkāt piepūšamajās atrakcijās, iesaistīties Decathlon organizētājās aktivitātēs, piedalīties sejas apgleznošanas meistarklasēs un dažādās stafetēs, kā arī jāt ar koka zirdziņiem un ņemt dalību neskaitāmās viktorīnās, lai noskaidrotu savas zināšanas par zirgiem.

Vislatvijas zirgu dienas notiek Jauno Jātnieku skolā jau 15 reizi, par ko stāsta pasākuma organizatore Zane Josta: “Priecājamies, ka Vislatvijas zirgu dienas  apmeklēja kupls dalībnieku un skatītāju skaits, jo tas ir īpašs pasākums, kur gaisā virmo svētku atmosfēra. To prieku varēja vērot jātniekos un skatītājos.  Zirgu dienas it tās, kas motivē neapstāties un domāt, kā katru gadu šos svētkus radīt krāšņākus un krāšņākus. Tiekamies nākamajā gadā un paldies visiem, kas palīdzēja uzburt šo svētku sajūtu.”

“Vislatvijas Zirgu dienas ir  izklaides pasākums, lai parādītu cilvēkiem, cik dažāds var būt zirgu sports, ieskaitot paraugdemonstrējumus. Skatoties no sportiskā aspekta, maršruti bija vienkārši, lai jātnieki ar zirgiem varētu pamācīties un kopā jauki pavadīt laiku. Kopumā ir patīkami redzēt tik daudz skatītājus un jātniekus “Jaunajā jātnieku skolā”, ” stāsta sacensību maršrutu sastādītājs Ivo Miķelsons. 

Svētku ietvaros divu dienu garumā notika arī “Jauno Jātnieku skolas” 2. posms konkūrā. “Pasākumi organiski saplūda – sacensības, priekšnesumi un izklaide tikai viens otru papildināja. Man ļoti patika, kā skatītāji tika iesaistīti stafetēs. Bija ļoti sirsnīga skatītāju balsošana par labāko masku, kā arī cilvēkiem bija iespēja redzēt zirgu skati, lai gūtu pilnīgāku ieskatu par zirgu sportu, kā arī  vērot paraugdemonstrējumus, kas ļāva iepazīt zirgu pasauli. Protams, ekskursijas un izjādes bērniem. “Jauno jātnieku skola” tiešām ir vieta, kur cilvēki satiek zirgus, kā vēsta skolas sauklis,” stāsta sacensību tiesnese Anna Stafecka.

XII Vislatvijas Zirgu dienas organizē “Jauno Jātnieku skola”. “Jauno Jātnieku skola” kopš 2007. gada ir viens no modernākajiem sporta kompleksiem Baltijā, ar diviem augstas kvalitātes āra laukumiem, Latvijā lielāko jāšanas manēžu un plašiem, mūsdienīgiem staļļiem.  No 2019. gada komplekss ir ieguvis Nacionālās sporta bāzes statusu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar