Vēl nedzimuša bērna apdrošināšana

Jaunas dzīvības nākšana pasaulē ir brīnumains un skaists, taču arī ar zināmiem riskiem saistīts notikums. Pēdējā gada laikā apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pieredzē bijuši divi gadījumi, kad topošajām māmiņām, atpūšoties Turcijā, priekšlaicīgi sākušās dzemdības. Vidējie izdevumi par palīdzību mātei šādā situācijā svārstās ap 3000 eiro, bet pāragri dzimušajam bērniņam ir vajadzīga ilgstoša specializēta aprūpe, kas izmaksā vēl krietni vairāk: par vienu dienu reanimācijā Turcijas slimnīcās nākas šķirties no aptuveni 200–500 eiro, un var paiet vismaz 2–3 mēneši, iekams jaundzimušo drīkst transportēt. Tāpēc BALTA jūlijā uzsāk Latvijā līdz šim nebijušu apdrošināšanas praksi, papildinot ceļojumu apdrošināšanas segumu ne tikai ar plašāku segumu topošās māmiņas izdevumiem, bet arī iznēsājamā bērniņa apdrošināšanu.

Grūtniecība ceļojot nozīmē paaugstinātu risku, tāpēc mēs kā apdrošinātājs vienmēr aicinām topošās māmiņas izvērtēt nepieciešamību doties ceļojumā. Tomēr dzīve ir dzīve, vajadzības un situācijas – ļoti dažādas, turklāt mediķi veselām sievietēm, kuru grūtniecība notiek bez sarežģījumiem un paaugstināta riska, dod “zaļo gaismu” ceļot un gūt atelpu pirms lielā notikuma. Neparedzētas komplikācijas diemžēl var gadīties arī pilnīgi veselām sievietēm, kuras ceļo ar ārsta atļauju, un, lai gan apdrošinātāju pieredzē šādas situācijas ir bijušas retas, daži precedenti apliecinājuši nepieciešamību nodrošināt papildu drošības sajūtu mūsu klientēm ceļojot,” stāsta BALTA personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva.

BALTA eksperte arī piebilst, ka, ja tomēr pieņemts lēmums doties ceļojumā, labāk par galamērķiem izvēlēties Eiropas Savienības valstis – priekšlaicīgām dzemdībām sākoties Eiropas Savienības robežās, lielāko daļu izdevumu par neatliekamo medicīnisko palīdzību sedz valsts, bet ceļojuma apdrošināšanas polise limita ietvaros atlīdzinās repatriācijas izdevumus, kuri var sasniegt pat 25 000 eiro.

Ja dzemdības notiek ārpus Eiropas Savienības, piemēram, Turcijā vai Ēģiptē, uz kurieni bieži vien atpūtā labprāt dodas jaunās ģimenes, finansiāls atbalsts no valsts nepienākas. Izmaksas, kas var sasniegt desmitiem tūkstošu eiro, jāsedz ģimenei no savas kabatas. Ieviešot jaunos noteikumus, BALTA turpmāk sniegs atbalstu šādos gadījumos,” stāsta Ludmila Ščegoļeva.

Ja līdz šim ar limitētu segumu apdrošinātas bija tikai mātes, turpmāk apdrošināšanas segumā tiks iekļauts arī iznēsājamais bērniņš, ja tas piedzimst ceļojuma laikā līdz 32. grūtniecības nedēļai. BALTA eksperte skaidro, ka pēc 32 nedēļām šis segums nav iekļauts, jo sievietei jau ir iespējamas normālas dzemdības, un apdrošinātāju izpratnē tas ir paredzamais risks.

Paplašinātais apdrošināšanas segums ietvers izdevumus par neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un glābšanas dienesta pakalpojumiem mātei līdz 3000 eiro, kā arī neatliekamo palīdzību, sanitāro transportu un repatriācijas izdevumus bērnam līdz 10 000 eiro.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar