Uzņēmumi krīzes laikā visaugstāk novērtē nodokļu nomaksas atvieglojumus

Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtas situācijas izraisītās krīzes pārvarēšanā uzņēmumiem visvairāk palīdzēs atvieglojumi nodokļu nomaksas kārtībā, dīkstāves pabalsti un kredītu brīvdienas. Tomēr vairums uzņēmumu vēlas pēc iespējas ātrāku ierobežojumu atcelšanu, izriet no Latvijā populārākās grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas «Tildes Jumis Pro» veiktās uzņēmēju aptaujas.

Lai arī iedzīvotāju izolēšanās daudzās nozarēs novedusi pie klientu skaitu un naudas plūsmas samazināšanās, vairākums uzņēmēju visaugstāk novērtē pretimnākšanu nodokļu nomaksas kārtībā, nevis pabalstus vai kompensācijas. Vērtējot valdības līdz šim izstrādātos atbalsta pasākumus, nodokļu nomaksas atvieglojumus uzslavēja 66,3% respondentu.

47,2% uzskata, ka svarīga loma uzņēmumu spējā turpināt darbību būs dīkstāves pabalstiem strādājošiem, kuru pakalpojumi krīzes laikā uzņēmumiem nav nepieciešami, savukārt 38,3% augstu novērtē banku piešķirtās kredītu brīvdienas. 35,2% aptaujāto par adekvātu atbalstu uzskata valsts dotācijas krīzes visvairāk skartajām nozarēm, bet 33,2% atbild, ka viņiem palīdzēs gada pārskata iesniegšanas termiņa pagarināšana.

Uz jautājumu, kādas vēl valdības aktivitātes palīdzētu uzņēmējdarbības veiksmīgai funkcionēšanai, visvairāk respondentu – 44% – vēlējās pēc iespējas ātrāku ierobežojumu atcelšanu. 28% šķiet, ka biznesam varētu palīdzēt atbrīvošana no nodokļu nomaksas ārkārtas situācijas laikā, bet 21,8% sliecas domāt, ka dīkstāves pabalstu vajadzētu izmaksāt visiem skarto nozaru uzņēmumiem, pat ja tie turpina darbību.

16,1% aptaujas dalībnieku iesaka valdībai apsvērt naudas pabalstu izmaksāšanu visiem iedzīvotājiem, lai tā mudinātu cilvēkus pirkt produktus un izmantot pakalpojumus, veicinot uzņēmējdarbību. 11,4% uzņēmumu uzskata, ka viņiem izdzīvot ļautu atbrīvošana no «veciem grēkiem» jeb nodokļu parādiem, un 2,1% rosina samazināt minimālās algas apmēru, jo tas ļautu uz laiku samazināt darbaspēka izmaksas un tādējādi izvairīties no darbinieku atlaišanas.

«Ārkārtas stāvokļa izsludināšana daudzus uzņēmumus pārsteidza nesagatavotus un, tāpat kā visu sabiedrību, iesvieda vēl neizpētītā, aukstā teritorijā. Mēneša laikā uzņēmēji ir apraduši ar jauno realitāti un mēģina tai pielāgoties, un šajā procesā viņi novērtē jebkādu palīdzību. Svarīgi, lai tā būtu reāli saņemama ikvienam grūtībās nonākušajam, nevis deklaratīva un daudzu ierobežojumu dēļ būtībā nesasniedzama. Palīdzībai pat nav jābūt ilgai. Aptaujas rezultāti skaidri parāda, ka uzņēmēji nemaz nevēlas ilgstoši dzīvot uz pabalstu rēķina, bet gan pēc iespējas ātrāk atgriezties pie normāla darba,» secina sistēmas «Tildes Jumis» biznesa attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Foto: unsplash.com

TOP Komentāri

avatar