Stradiņos veikta Baltijā pirmā tiroplastikas operācija

Lai palīdzētu pacientam atgūt balsi pēc kreisās balss saites paralīzes, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikā veikta Baltijā pirmā tiroplastikas operācija, kurā izmantots mīksts silikona implants. 

Kā stāsta operējošais ārsts Marks Ronis, pacientam pēc smagas vīrusa infekcijas radās liels aizsmakums, disfonija un katrs vārds prasīja milzīgu piepūli, bet tā kā balss ir ļoti nepieciešama komunikācijā, darbā, kā arī ikdienas priekam, tika pieņemts lēmums par specializētā implanta ievietošanu.  Jau operācijas dienas vakarā rezultāts bija dzirdams, pacients pats bija pārsteigts, ka spēj runāt labā un skanīgā balsī. “Šis bija īpaši emocionāls mirklis, jo pacientam ģimenē ir spēcīgas tradīcijas, kas saistītas tieši ar dziedāšanu un viņam bija sapnis vēl kādreiz uzdziedāt kopā ar dēliem, kas pēc pareizas un mērķtiecīgas rehabilitācijas būs iespējams”, saka M.Ronis. 

Līdz šim tiroplastikas operācijas ar balss saites medializācijas implantiem netika veiktas, bet kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā šāda tipa operācijām izmantoti titāna implanti, kas ir grūtāk fiksējami, mazāk pielāgojami pacientam un atstāj svešķermeņa izjūtu kaklā, turklāt tās ir jāpiešuj pie skrimšļa. Silikona implantu nav nepieciešams piešūt un to ikdienā nevar just. 

Liels paldies visai komandai – implantu ražotāju firmas pārstāvei Susen Schmidt, kura piedalījās un pārraudzīja operāciju, ārstam Ingum Vilkam par asistēšanu operācijā, operāciju māsai Anitai Innus un pārējam B operāciju bloka personālam, anestezioloģei Tatiana Avchynnykova no Ukrainas, kura šobrīd strādā mūsu kolektīvā, kā arī Otorinolaringoloģijas klīnikas vadītājai Guntai Sumeragai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar