Starptautiski eksperti Rīgā aktualizē informācijas tehnoloģiju nākotni

Uz šiem un citiem jautājumiem 24. aprīlī vērienīgajā IT konferencē „DPA INDUSTRY DAY 2015” atbildes sniedza Microsoft, IBM, Frost&Sullivan un citu pasaules līmeņa uzņēmumu pārstāvji, daloties pieredzē un ar praktiskiem piemēriem par to, ko ar šīm tehnoloģijām var iesākt ne tikai IT speciālisti, bet arī ikviens uzņēmējs vai ierēdnis.

“Informācijas tehnoloģijas šodien ir it visur mūsu ikdienā un turpina attīstīties, arvien paplašinot cilvēku un biznesa iespēju robežas. Teorijā šo tēzi apzinās teju ikviens, bet praksē joprojām lielā daļā gadījumu cilvēki, kas atbild par uzņēmējdarbības attīstību un IT cilvēki vienā un tajā pašā uzņēmumā vai iestādē funkcionē kā divas, nesaistītas sistēmas. Vienlaikus, tehnoloģiju attīstība notiek tikai un vienīgi tādēļ, lai uzņēmumi un organizācijas gūtu no tām maksimālu labumu, sasniedzot savus mērķus,” situāciju nozarē komentē DPA direktors Gatis Ošs.

Likumsakarīgi „DPA INDUSTRY DAY 2015” konferences mērķis ir tuvināt uzņēmumu un organizāciju darbības stratēģisko plānošanu ar IT sniegtajām iespējām, uzsverot mijiedarbību starp tehnoloģijām un uzņēmumu attīstības mērķiem. „DPA INDUSTRY DAY 2015” uzstājās 16 starptautiski atzīti profesionāļi no visas pasaules – ASV, Vācijas, Lielbritānijas, Slovēnijas, Igaunijas, Latvijas, Portugāles, Polijas un Lietuvas. Konferenci klātienē vēroja vairāk kā 450 Latvijas un ārvalstu uzņēmumu vadītāji, ierēdņi, lēmumpieņēmēji, IT vadītāji un speciālisti, kā arī citi interesenti, gūstot iespēju būt soli priekšā zināšanās par biznesa tehnoloģiju tendencēm un to nākotnes lomu biznesa pārvaldībā.

Tehnoloģiju tendences šobrīd un nākotnē                                   

Konferencē uzsvars tika likts uz IT tehnoloģiju jaunākajām tendencēm, mākoņrisinājumu jaunumiem un iespējām biznesa attīstībā, kā arī IT jaunāko tehnoloģiju izmantojamību tādās šobrīd aktuālās jomās kā valsts drošība, pilsētvides un satiksmes infrastruktūras attīstība u.tml.

Franks Leveks (Frank Leveqe), uzņēmuma Frost&Sullivan viceprezidents automobiļu un transporta industrijā, pieredzi ieguvis strādājot ar tādiem uzņēmumiem kā Hyundai, GM, Thales, Nokia-Navteg un Siemens. Konferencē viņš piedāvāja iespēju ieskatīties tādās nākotnes globālajās vīzijās kā urbanizācija, kosmosa satelīti, robotika,  dabai draudzīga vide un pilsēta, veselība un labklājība, kā arī mobilitāte, Y paaudze (sabiedrības grupa, kas nav lojāla kādam konkrētam zīmolam), virtuālā pasaule, kiberkarš, jauni biznesa modeļi u.c. Paredzams, ka 2020.gadā savā starpā savienotas būs 8 miljardi ierīces un attīstīta kļūs machine to machine komunikācija, kas nozīmē to, ka tehnoloģijas un ierīces varēs sazināties savā starpā bez cilvēku iejaukšanās. „Megatrendi ir mainīgi globālie spēki, kas definē nākotnes pasauli un ietekmēs biznesu, sociālo dzīvi, apkārtējo vidi un katra cilvēka ikdienu,” skaidroja pasaulē atzinību guvušais eksperts, norādot uz tādiem globālajiem tīkliem, kā Google un Facebook, kas jau šobrīd bezbailīgi eksperimentē ar tehnoloģiju sniegtajām iespējām un arvien vairāk izmanto satelītus.

Kamēr Franks Leveks klausītājus iepazīstināja ar tehnoloģiju iespējām nākotnē, Imrans Razaks (Imran Razzaq), Microsoft mākoņrisinājumu un publiskā sektora direktors no Lielbritānijas, norādīja uz to, kā ar IT palīdzību šobrīd tiek risināti sabiedrībai svarīgi jautājumi. Īpaši starptautiskais eksperts uzsvēra nepieciešamību sadarboties ar valsts pārvaldi, padarot to vienkāršāku un cilvēkiem atvērtāku. Piemērs tam ir mākoņrisinājumu un citu IT servisu izmantošana, lai atbrīvotos no garām rindām, dokumentu kalniem un padarītu valsts pārvaldi produktīvāku. Londonas un citu attīstīto pilsētu pārvaldes jau izmanto tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, ar aplikāciju palīdzību uzrunā arvien vairāk iedzīvotāju, sekmīgi samazinot vandālisma un noziedzības līmeni pilsētas ielās.

Savukārt Latvijas IT uzņēmuma DPA pārstāvji klātesošajiem skaidroja par mākoņrisinājumu drošību. Jānis Bērziņš, DPA vecākais infrastruktūras risinājumu konsultants, pauda, ka cilvēki sākotnēji ļoti atturīgi vērtē šādus risinājumus, tomēr pēc to izmēģināšanas viņu priekšstati krasi mainās uz labo pusi. „Visbiežāk cilvēku priekšstats par „mākoņu” drošību ir mīts,” pauda Jānis Bērziņš, piebilstot, ka lielākais risks ir saistīts ar lietotāju neuzmanību jeb cilvēcisko faktoru. To apliecina Gartner Inc. veiktais pētījums, kurā atklājās, ka 96% no uzbrukumiem ir ļoti vienkārši un visbiežāk vērsti uz lietotāju neuzmanību.

Drošības tēmu tālāk analizēja Aigars Jaundālders, DPA jaunu biznesa virzienu attīstības vadītājs, skaidrojot, ka cilvēciskais faktors visbiežāk ir vājākais ķēdes posms IT drošībā, uzsvaru liekot tieši uz nedrošām parolēm un neuzmanīgu to lietošanu. DPA jau ir radījis unikālu risinājumu CaptureIn Enterprise Identity, kas aizvieto paroles jebkurā tiešsaistes pakalpojumā. Tas, ka paroles vairs nav jāatceras un jāuzglabā, atvieglo dzīvi ikvienam – portālu īpašniekiem, bankām, uzņēmumiem, bet pats galvenais – ikvienam interneta lietotājam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar