Saules paneļu uzstādīšana – joprojām aktuāla. Ko ņemt vērā pēc ziemas sezonas

Iespēja pašiem saražot elektroenerģiju savas mājsaimniecības vajadzībām augsto energoresursu cenu apstākļos šķiet vilinoša daudziem – uz Latvijas namu jumtiem un pagalmos parādās arvien vairāk saules paneļu. Arī cilvēki kļūst izglītotāki jautājumos gan par saules paneļiem, gan to drošību – AAS BALTA (PZU grupa) pērn apdrošināts teju pusotrs tūkstotis saules paneļu sistēmu, bet šī gada pirmajos mēnešos jau vairāki simti no jauna uzstādītu saules paneļu sistēmu. Apdrošināšanas eksperti atgādina – kūstot sniegam un sākoties pavasarim, ir vērts pārbaudīt saules paneļu sistēmas, lai tās kalpotu pēc iespējas labāk.

Šoziem saules paneļi pasargāti no spēcīga vēja, bet cieš no īssavienojumiem

Paplašinoties saules paneļu pieejamībai un tiem kļūstot par arvien iecienītāku enerģijas ieguves veidu, strauji palielinās apdrošināto saules paneļu sistēmu skaits.

No apdrošināšanas datiem redzam, ka apdrošināto paneļu apjoms pa mēnešiem ir atkarīgs no laikapstākļiem un iespējām uzstādīt jaunas saules paneļu sistēmas. Tomēr netrūkst arī klientu, kuri apdrošina jau iepriekš uzstādītas sistēmas. Pērnā gada otrā puse bijusi salīdzinoši mierīga, saules paneļu īpašniekus ir saudzējusi ziema bez vētrām – salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri, kad visi pieteiktie atlīdzību gadījumi bija tieši vētru dēļ, šogad tādu nav, un lielākoties pieteiktie bojājumi saistīti ar īssavienojumiem,” stāsta BALTA Privātpersonu īpašuma produktu vadītājs un risku parakstītājs Arnolds Linītis.

Vienlaikus eksperts atgādina – bojājumi, ko saules paneļiem nodara spēcīgs vējš, vējā krītoši koki vai koku zari un īssavienojumi, var izmaksāt ļoti dārgi: lielākās atlīdzības par saules paneļu bojājumiem BALTA portfelī izmaksātas vairāk nekā 3500 eiro apmērā. BALTA kā pirmais apdrošinātājs Latvijas tirgū jau pērnajā vasarā sācis apdrošināt arī tos saules paneļus, kas uzstādīti uz zemes, ne tikai uz māju jumtiem. Arī uz zemes novietotie saules paneļi ir pakļauti paaugstinātam riskam, kas papildus uguns, vēja un īssavienojumu riskiem saistīts ar meža dzīvnieku “ciemošanos” vai zādzības, vandalisma un citiem riskiem.

Kā aprūpēt saules paneļus pēc ziemas?

BALTA iesaka – lai izvairītos no īssavienojumiem, kas rodas nepareizi izvēlētu kabeļu vai uzstādīšanas rezultātā, būtu ieteicams izvēlēties sertificētu un pieredzējušu saules paneļu uzstādītāju, kurš ieteiks labāko risinājumu gan saules paneļu uzstādīšanai, gan pareizam novietojumam.

Taču ikviena saules paneļu īpašnieka pienākums ir pārbaudīt sistēmas gatavību darbam, sevišķi pēc ziemas, kad kūst sniegs un skatienam paveras dažādi “pārsteigumi”.

  • Ja saules paneļi ir ierīkoti uz jumta, pavasarī noteikti vajadzētu pārbaudīt stiprinājumu skrūves, konstrukciju savienojumu ar jumtu un konstrukciju savstarpējos stiprinājumus. Ziemā sniegs un ledus uzkrāšanās var ietekmēt savienojumu konstrukciju izturību. Ja gaisa temperatūra svārstās ap 0 grādu, tas ietekmē arī metāla stiprinājumus.

  • Stiprinājumu skrūves jāpievelk vai to stiprība jāpārbauda ar dinamometrisko atslēgu. Kāpēc skrūvi nedrīkst pievilkt ar vienkāršu atslēgu? Stiprinājuma un saules paneļa ražotājs ir stingri norādījis spēku, ar kādu savienojams stiprinājums vai pievelkama skrūve. Skrūvi pievelkot ar savu spēku, to var pievilkt par daudz, par stipru un neatgriezeniski sabojāt vītni, tādējādi zaudējot stiprinājuma izturību. Spēks, ar kādu jāpievelk skrūve, ir norādīts stiprinājumu ražotāja dokumentācijā. Ražotāja dokumentācija tiek nodota klientam kopā ar sistēmas projekta dokumentāciju sistēmas ekspluatācijā nodošanas laikā.

  • Noteikti jāpārliecinās, vai uz jumta elektroinstalācija ir pietiekami nostiprināta un tai nav acīmredzamas brīvkustības.

  • Līdzīgi kā saules paneļiem uz jumta, arī saules paneļiem, kas uzstādīti uz zemes, jāpārbauda konstrukciju savienojumu un elektroinstalācijas stiprinājumi.

  • Remontdarbus labāk uzticēt sertificētam speciālistam!

  • Ne retāk kā reizi 10 gados jāveic sistēmas tehniskā stāvokļa novērtējums, darbu uzticot sertificētam speciālistam.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar