Sadarbība – atslēgas vārds bērnu onkoloģisko saslimšanu ārstēšanā

Katru gadu vidēji 50 bērniem tiek diagnosticētas hematoonkoloģiskās saslimšanas, kas ģimenei nozīmē ne tikai milzīgu emocionālo pārdzīvojumu, neziņu un bailes, bet arī ievērojamas ārstēšanas izmaksas, ko ne vienmēr pilnībā sedz valsts. Tāpēc, lai aktualizētu bērnu onkoloģijas tēmu Latvijā, kā arī aicinātu sabiedrību iesaistīties un atbalstīt mazos pacientus un viņu ģimenes, labdarības kampaņas Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar BENU! ietvaros, BENU Aptiekas podkāstā par bērnu onkoloģiju Latvijā sarunājās Bērnu slimnīcas fonda (BSF) izpilddirektore Agneta Didrihsone, labdarības kampaņas vēstnese un jaunā ārste Katrīna Puriņa-Liberte un māmiņa, kas savā ģimenē ir pieredzējusi bērna saslimšanu ar onkoloģiju, Mareta Bērziņa-Meirāne.

Bērnu slimnīcas fonds – atbalsts bērniem un ģimenēm

Ikdienā, cieši sadarbojoties ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS), BSF rūpējas par bērnu veselību un sniedz nozīmīgu atbalstu vecākiem. BSF izpilddirektore Agneta Didrihsone skaidro, ka BSF visbiežāk sniedz atbalstu brīžos, kad kāda izmeklējuma veikšanai vai medikamentu iegādei nav pieejams valsts atbalsts. Otrs gadījums, kad BSF palīdz bērniem un viņu ģimenēm, ir situācijas, kad konkrētais medicīniskais pakalpojums Latvijā nav pieejams un ģimenei ir jāmeklē iespējas ārvalstīs. A. Didrihsone norāda, ka BENU Aptiekas organizētajā labdarības akcijā divu gadu laikā saziedotie 45 tūkstoši ir palīdzējuši ļoti daudziem mazajiem pacientiem un ģimenēm, kuras ir piedzīvojušas bērnu onkoloģiskās saslimšanas. Līdz šim saziedotie līdzekļi ir izmantoti medikamentu iegādei, dažādiem diagnostikas veidiem un ārvalstīs veiktajiem izmeklējumiem. Tāpat līdzekļi ir seguši tādas šķietami elementāras izmaksas kā bērnu medicīniskās vēstures tulkošana angļu valodā. BSF izpilddirektore skaidro, ka mazo pacientu vecākiem BSF iesaka vērsties BKUS ārsti, kuri sniedz attiecīgas rekomendācijas par to, ka bērnam un ģimenei ir nepieciešams atbalsts. Tāpat vecāki ir aicināti sazināties ar BSF pārstāvjiem, izmantojot BSF mājaslapā publicēto kontaktinformāciju. 

Bērnu onkoloģija – bailes, neziņa un informācijas trūkums

Mareta Bērziņa-Meirāne savā ģimenē bērnam ir pieredzējusi onkoloģisku saslimšanu. Šī diagnoze tika noteikta BKUS, kur ļoti ātri un operatīvi tika veikti visi nepieciešamie izmeklējumi un sākta terapija. Vienlaikus mamma atklāj, ka informācijas par bērnu onkoloģiju latviešu valodā ir ļoti maz, tāpēc nākas to meklēt svešvalodā. Vārdu “vēzis” ir dzirdējuši visi, bet skaidras un saprotamas informācijas latviešu valodā par to, kas tas ir, kāda ir ķīmijterapija un kā tā darbojas šūnu līmenī, nav. M. Bērziņa-Meirāne uzsver – ir ļoti svarīgi, ka uzreiz pēc diagnozes uzzināšanas ģimene, kura piedzīvojusi bērna onkoloģisku saslimšanu, saņem gan emocionālo, gan informatīvo atbalstu, piemēram, par to, kas ir ķīmijterapija, kā tā notiks un kādas izmaiņas gaidāmas ikdienā. BSF ir bijis nozīmīgs finansiālā, emocionālā un informatīvā atbalsta punkts gan M. Bērziņas-Meirānes ģimenē, gan arī citās viņai pazīstamās ģimenēs, kas ir piedzīvojušas bērnu onkoloģiju. Mamma atklāj, ka pēc bērna diagnozes uzzināšanas arī viņas draugu un paziņu lokā cilvēku, kuriem ir bijusi līdzīga pieredze, kļuvis vairāk, jo tieši dalīšanās pieredzē un savstarpējs atbalsts ir tas, kas palīdz pārvarēt emocionāli grūtos brīžus un virzīties uz priekšu.

Būt kampaņas vēstnesei – aktualizēt, izglītot un neļaut būt vienaldzīgiem!

Jaunā ārste Katrīna Puriņa-Liberte jau no labdarības kampaņas Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar BENU! pirmsākumiem ir tās vēstnese. Viņa izvēlējās kļūt tieši par šīs labdarības akcijas vēstnesi, jo uzskata, ka viņas kā ārstes pienākums ir ne vien palīdzēt pacientiem, bet arī aktualizēt dažādas ar veselību saistītas tēmas un sniegt sabiedrībai uzticamu informāciju. Tāpat K. Puriņa-Liberte atklāj, ka bērnu onkoloģija ir emocionāli ļoti smaga tēma, par ko daudzi labāk izvēlas nerunāt, tomēr būtu jārīkojas tieši pretēji – šī ir viena no tēmām, par kuru būtu jārunā, un jāveicina sabiedrības atbalsts mazajiem pacientiem un viņu ģimenēm.  

Veiksmīgas ārstēšanas pamats – visu iesaistīto pušu sadarbība

K.Puriņa Liberte skaidro – viens no biežākajiem mītiem ir tas, ka onkoloģiskās saslimšanas nav ārstējamas, proti, daudzi, izdzirdot vārdu “vēzis,” to uztver kā neatgriezenisku spriedumu, lai gan, laicīgi diagnosticējot onkoloģiskas saslimšanas, ir labas iespējas tās apturēt. Vienlaikus jāņem vērā, ka bērnu onkoloģija ir specifiska, jo vēža formas, ko atklāj bērniem, parasti ir ļoti agresīvas. Tāpēc šajos gadījumos ārstu operatīvs darbs, ārstu, māsu un ģimenes sadarbība ir īpaši svarīgi. K. Puriņa-Liberte piebilst, ka, ņemot vērā onkoloģisko slimību ārstēšanas ilgumu un emocionālo smagumu, būtu svarīgi, ka ārstēšanas procesā tiek piesaistīta vēl kāda atbalsta persona, piemēram, mediators vai psihologs, kas nomierinātu vecākus un palīdzētu uz ārstēšanas procesu paraudzīties no visiem aspektiem. Savukārt M. Bērziņa-Meirāne uzsver, ka ļoti svarīgi ir sadarboties un paļauties uz ārstējošo ārstu, un neaizmirst, ka vecākiem un ārstiem ir kopīgs mērķis – palīdzēt bērnam atgūt veselību. Mamma aicina nepaļauties uz dažādiem “brīnumlīdzekļiem” vai padomiem no malas, bet gan rūpīgi sekot ārstējošā ārsta norādēm.

Iespēja palīdzēt ikvienam

BSF izpilddirektore A. Didrihsone norāda, ka 2019. gadā BSF ir palīdzējis 31 bērnam. Vienlaikus viņa atklāj, ka katru gadu no jauna hematoonkoloģiskas saslimšanas tiek diagnosticētas aptuveni 50 jauniem pacientiem. Tas nozīmē, ka palīdzība ir nepieciešama katru gadu, un ir būtiski, ka uzņēmumi un sabiedrība kopumā nav vienaldzīgi un palīdz mazo pacientu ārstēšanā. A. Didrihsone uzsver, ka BSF pārstāvji patiesi priecājas katru reizi, kad pie viņiem vēršas kāds uzņēmums un seko BENU Aptiekas piemēram, jo tas palīdz bērniem atgūt pašu svarīgāko – veselību, bet ģimenēm laimi un sirdsmieru.

Uzzini, kā Tu vari iesaistīties un palīdzēt mazajiem pacientiem!

Ikviens BENU Aptiekas lojalitātes kartes īpašnieks līdzekļus, kas par pirkumu uzkrāti BENU Aptiekas lojalitātes kartē, var ziedot BSF, izmantojot BENU Aptiekas mobilo aplikāciju. Tajā, dodoties uz uzkrāto punktu sadaļu, ziedojumu var veikt vien dažu sekunžu laikā, izvēloties vēlamo ziedojumu apmēru, – iespējams ziedot gan visu uzkrājumu, gan daļu no tā. Ziedojumu var veikt arī jebkurā BENU Aptiekā, vēršoties pie farmaceita.

Mamma M. Bērziņa-Meirāne aicina visus, kuriem ir iespēja, ziedot mazo pacientu ārstēšanai, jo šis atbalsts ļauj ģimenēm, kuras piedzīvojušas šādu nelaimi, maksimāli koncentrēties uz slimības apstādināšanu. Tāpat mamma atgādina, cik svarīgi ir visai ģimenei turēties kopā un atbalstīt citam citu. K. Puriņa-Liberte uzsver, ka vislabākā Ziemassvētku dāvana ir rūpes gan par savu, gan līdzcilvēku veselību, savukārt A. Didrihsone pateicas par labdarības akcijā Ar sirsnību pret slimību! Ziedo kopā ar BENU! pausto sirsnību un atbalstu, kas palīdz daudzu ģimeņu bērniem atgūt pašu svarīgāko – veselību un iespēju dzīvot pilnvērtīgi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar