Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra teritorijā top Ziemassvētku dārzs

Ziemassvētku dārzs ir daļa no Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) plašās 7.6 hektāru teritorijas Tvaika ielā reģenerācijas plāna, kuru īstenojot bijušais Otrais  ķeizardārzs iegūs pilnīgi citu veidolu ar vides terapeitisku nozīmi. Nedēļas nogalē dārzā tika iestādīti 11 lieli Latvijas ainavas koki: priede, bērzs, kļava, ozols, liepa, kurus  ziedojusi Vācijas ģimenes stādaudzētava “Bruns”. Savu artavu ziedojumā ieguldījusi arī Latvijas apzaļumošanas kompānija “Hercs”, kura kokus atvedusi uz Latviju un gādā par to iedēstīšanu RPNC dārzā. 

Vācijas stādaudzētava “Bruns” ir ģimenes uzņēmums ar turpat 100 gadus senām kokstādu audzēšanas tradīcijām un lielisku stādu kvalitāti. Šī ziedojuma kopējā vērtība ir vairāk nekā 3000 eiro. 

Kristīne Andersone, “Bruns” Baltijas pārstāve: “Vēlējāmies atbalstīt šo sociāli nozīmīgo projektu, kur augi nozīmē tik daudz! Ir  prieks, ka varējām Latvijai  ko dot.”

Pēteris Juzefovičs, apzaļumošanas kompānijas “Hercs” vadītājs: ”Šie kokstādi ir auguši vairākus desmitus gadu. Kompānija “Bruns”, ar kuru sekmīgi sadarbojamies, ir specializējusies lielu un ilgi augušu kokstādu sagatavošanā. Latvijā tik lielus iegādāties nevaram. Stādīšana decembrī kokiem nekaitē. Lai tā ir mūsu Ziemassvētku dāvana!”

Jāatzīmē, ka senā Otrā ķeizardārza vēsture liecina, ka arī Pēteris I, turpat pirms 300 gadiem veidojot šeit dārzu savai vasaras rezidencei, organizēja tā stādīšanu ziemā, iesaistot krievu armijas karavīrus.

RPNC teritorijas reģenerācijas plāna koncepcijas un tās detalizācijas autore ir ainavu arhitekte Ilze Rukšāne un ainavu arhitektu darbnīca ALPS, ar kuru RPNC sadarbojas kopš 2013.gada.

Ilze Rukšāne: “Mums ir ļoti svarīgi, ka dārzs atdzimst tā īstajā un nozīmīgajā būtībā – palīdzēt un kalpot pacientiem un medicīnas iestādes darbiniekiem. Ļoti ceram, ka skaistais dārzs un sakoptā teritorija mazināt aizspriedumus un psihiskās aprūpes jomas stigmatizāciju. Mēs ticam dabas dziedinošajam spēkam, kas nu jau ir apstiprināts ar akadēmiski atzītiem pētījumiem un publikācijām, un ļoti ceram uz lielām sabiedrības veselības pārmaiņām nākotnē, kad redzēsim šajā teritorijā realizētu lielo vīziju par ārstniecības dārzu, kas sniegs drošību un mieru pacientiem un atpūtas brīdi darbiniekiem.” 

TOP Komentāri

avatar