Rīgā gaidāma atkala un apledojums

10. decembrī, piektdien, Rīgā gaidāms sasalstošs lietus – atkala, kas īsā laikā veidos apledojumu uz ietvēm un visu kategoriju ielām, kā arī var radīt bīstamas situācijas, sniegam krītot no māju jumtiem un apledojušiem kokiem. Lai arī ceļu uzturēšanas uzņēmumi strādās pastiprinātā režīmā, atkalas laikā apledojums var veidoties ļoti strauji, tāpēc autovadītāji aicināti plānot papildu laiku ierastā maršruta veikšanai un ievērot lielāku distanci ar priekšā braucošo transportlīdzekli.

Atkalas laikā kaisīšana ar pretslīdes materiālu ir mazāk efektīva, temperatūras svārstību rezultātā tas tiek aizskalots, un kust sākušais sniegs no jauna sasalst, tāpēc jāņem vērā, ka var veidoties situācijas, kurās vienā krustojumā slīdamības nav, taču jau nākamajā apledojums rada bīstamas situācijas.

Īpaši sarežģīta Rīgā būs apkaimju mazo ielu jeb 3.kategorijas ielu uzturēšana, kur šobrīd tiek plānota dažādu metožu izmantošana, lai mazinātu slīdamību. Šajās ielās secīgi tiks sākta rievošana, kuras laikā apledojumā izveidos rievas. Ielās, kur tā nebūs iespējama, tiks kaisīts smilts sāls maisījums. Īpaša uzmanība tiks pievērsta mazo apkaimju ielu krustojumiem, taču jārēķinās, ka ielas var atkārtoti apledot arī pēc to apstrādes.

Par bīstamām situācijām Rīgas ielās, uz kurām nepieciešams operatīvi reaģēt, var informēt Satiksmes vadības centru pa diennakts bezmaksas tālruni 80003600.

Par nenotīrītām ietvēm vai jumtiem iedzīvotāji aicināti ziņot Apkaimju iedzīvotāju centram pa tālruni 80000800 vai aic@riga.lv un Rīgas pašvaldības policijai (RPP) – 110 vai RPP aplikācijā.

Par sniega tīrīšanu Rīgā

Kopējais attīrāmo kilometru garums ir līdz 1021 km. Kopumā tiek tīrītas 1737 Rīgas ielas, kas iedalītas trīs dažādās kategorijās. Ielu kategorijas var noskaidrot: bit.ly/ielukategorijas

Prioritāri pilsētā notiek maģistrālo ielu, tiltu un pārvadu, kā arī ielu, kurās kursē sabiedriskais transports, un veloinfrastruktūras tīrīšana, kam seko mazākas nozīmes jeb apkaimes ielas.

Snigšanas laikā ielu tīrīšanas un kaisīšanas galvenais uzdevums ir nodrošināt ielu caurbraukšanu. Jāņem vērā, ka intensīvas snigšanas apstākļos ievērojams sniega daudzums uz ielām var atkārtoti parādīties ļoti īsā laikā, tostarp arī neilgi pēc brauktuves tīrīšanas. Tāpat putināšanas laikā uz brauktuvēm var veidoties sniega sanesumi.

Savukārt, kad snigšana ir beigusies, sniegam no maģistrālajām ielām, tiltiem, pārvadiem, veloinfrastruktūras un sabiedriskā transporta maršrutu līnijām ir jābūt notīrītam trīs stundu laikā, no 2. kategorijas ielām – četru stundu laikā.

Par jautājumiem, kas saistīti ar ielu un ietvju uzturēšanu ziemā, iedzīvotāji var vērsties Rīgas domes Satiksmes vadības centrā pa tālruni 8 000 36 00 un Apkaimju iedzīvotāju centrā pa bezmaksas informatīvo tālruni 8 000 08 00.

Lai satiksme noritētu droši, šādos laikapstākļos transportlīdzekļu vadītājiem ir savlaicīgi jāplāno maršruts un jābūt īpaši piesardzīgiem, ieturot lielāku distanci līdz priekšā braucošajam transportlīdzeklim. Snigšanas laikā jāizvēlas braukšanas apstākļiem un ielu seguma stāvoklim atbilstošs ātrums, neveicot straujus manevrus.

Ikdienas tīrīšanas darbu Rīgas ielās nodrošināšana 67 transporta vienības (47 automašīnas un 20 traktorvienības), pieejams 5500 tonnas sāls un 3000 tonnas sāls-smilts maisījuma, kas tiks papildinātas atkarībā no laikapstākļiem.

Rīgas domes Komunikācijas pārvalde

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar