Pirms, pēc vai ēšanas laikā jeb kā pareizi uzņemt uztura bagātinātājus?

Bezrecepšu, recepšu medikamentu un uztura bagātinātāju efektivitāte lielā mērā atkarīga gan no laika, kad tos lieto, gan no savstarpējās mijiedarbības ar pārtiku vienam ar otru, ja tiek uzņemti vairāki preparāti vienlaikus. Kādēļ ir ļoti būtiski nopietni uztvert to, kas rakstīts zāļu un uztura bagātinātāju instrukcijā, un zināt, vai preparāts jālieto tukšā dūšā, ēšanas laikā vai tūlīt pēc ēšanas, stāsta aptieku tīkla sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Lietot tukšā dūšā!

Izlasot šādu ieteikumu, jāņem vērā, ka preparāts jāuzņem 30 minūtes pirms brokastīm tukšā dūšā, bet situācijās, ja zāles vai uztura bagātinātājus lieto dienas laikā, kopš pēdējās maltītes jāpaiet vismaz 2-4 stundām. “Šāds laiks pirms preparātu lietošanas nepieciešams, lai būtu droši, ka kuņģī vairs neatrodas barība un nekas preparātiem netraucēs uzsūkties. Ja preparāta sastāvā ir kādas aktīvās vielas, kurām kuņģa saturs var traucēt nonākt asinīs vajadzīgajā koncentrācijā, šādas zāles vai uztura bagātinātājus iesaka lietot tikai un vienīgi tukšā dūšā,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte. 

Pirms maltītes iesaka uzņemt: 

  • Dzelzs preparātus. Lai dzelzs pilnvērtīgi uzsūktos, tam nepieciešama skāba vide. Vēl iesaka dzelzi uzņemt kopā ar apelsīnu vai dzērveņu sulu, bet pēc ēšanas lietot C vitamīnu – tas veicinās labāku dzelzs uzsūkšanos. Uzņemot dzelzi, neiesaka vienlaikus uzturā lietot skābpiena vai piena produktus – tie rada kuņģī sārmainu vidi un traucē dzelzij uzsūkties.
  • Magnijs+B6 vitamīns. Tos jālieto atkarībā no sasniedzamā mērķa. Ja šī kombinācija nepieciešama, lai veicinātu miegu un mazinātu krampjus naktīs, magniju un B6 iesaka lietot uz nakti. Taču, ja mērķis ir veicināt enerģiju un paaugstināt darba spējas, tad šo kombināciju lieto no rīta tukšā dūšā. 

Ieteicams uzņemt ēšanas laikā

Brīdī, kad cilvēks ēd, kuņģī izdalās skābe un pH līmenis ir ļoti zems. Šāda vide veicina atsevišķu preparātu labāku uzsūkšanos organismā. Tomēr ieteikums – “lietot  ēšanas laikā” – nebūt  nenozīmē, ka tabletes būtu jāiedzer starp divām zupas karotēm. Preparātu var droši uzņemt uzreiz pēc maltītes beigām. Ja tādu preparātu, kas paredzēts lietošanai pēc ēšanas, iedzers tukšā dūšā pirms maltītes, tas var kairināt vai pat bojāt kuņģa gļotādu, izraisot nepatīkamas sajūtas – dedzināšanu, sliktu dūšu.

Ieteicams uzņemt tūlīt pēc ēšanas

Intuitīvi šķiet, ka lietot zāles tūlīt pēc ēšanas nozīmē uzņemt preparātu tiklīdz šķīvis ir iztukšots, tomēr pareizāk būtu to darīt 15-30 minūšu laikā pēc maltītes. Tas attiecas uz visiem uztura bagātinātājiem vai zālēm, kas var kairināt kuņģa gļotādu. Savukārt, pēc tādu medikamentu, kuriem ir lokāla iedarbība, piemēram, kakla aerosoliem vai sūkājamajām tabletēm, lietošanas vismaz pusstundu neiesaka ne ēst, ne dzert, lai zāles netiek “aizskalotas” – tad to iedarbība netiks panākta.

Pēc maltītes ieteicams lietot: 

  • D vitamīnu. Vislabāk to uzņemt no rīta pēc brokastīm. Šis ir taukos šķīstošais vitamīns, kas vienlaikus palīdz organismam labāk uzņemt arī kalciju, ko brokastu laikā parasti uzņemam ar piena produktiem. 
  • C vitamīnu. Lai gan šis ir ūdenī šķīstošais vitamīns, to iesaka lietot pēc ēšanas vai ēšanas laikā, jo tukšā dūšā tas var kairināt kuņģi vai pat izraisīt caureju. 
  • Cinku. To ieteicams lietot no rīta pēc ēšanas, uzņemot vienlaikus kopā ar C vitamīnu – tie abi viens otram palīdz labāk uzsūkties. 

Uzdzert ūdeni, nevis tēju vai kafiju!

Ja tiek lietots kāds preparāts, kuru nav būtiski uzņemt tukšā dūšā vai tūlīt pēc maltītes, jebkurā gadījumā tabletei pa virsu ieteicams uzdzert 150-200 ml ūdens. Tabletes ir izgatavotas tā, lai šķīstu kuņģa skābē vai zarnu sulā. Uzdzerot tabletei pa virsu sulu, kafiju, tēju vai kādu citu dzērienu, kas nav ūdens, tabletes reakcija uz konkrēto šķidrumu nav kontrolējama. Lietojot uztura bagātinātājus, kafiju, zaļo vai melno tēju nedrīkst uzdzert, jo kofeīns traucēs uzsūkties kalcijam, bet zaļā tēja aizkavēs dzelzs uzsūkšanos. 

Nelietot kopā! 

“Lietojot ūdenī šķīstošos vitamīnus, jāatceras, ka organisms tos uzņems tik, cik tam būs nepieciešams, bet pārējo izvadīs ar urīnu. Ja tiek lietoti vairāki uztura bagātinātāji vienlaikus, svarīgi zināt, kā tie mijiedarbojas. Piemēram, kalcijs traucē uzsūkties dzelzim, tāpēc, ja nepieciešams dienas laikā uzņemt gan kalciju, gan dzelzi, tad kalciju jālieto vakarā, bet dzelzi – no rīta. Tāpat arī jāņem vērā, ka daļu no preparātiem un uztura bagātinātājiem nav ieteicams lietot kopā ar atsevišķiem pārtikas produktiem vai augļu dzērieniem, kas var traucēt vai kavēt preparātu iedarbībai,” norāda Apotheka farmaceite Laila Zālīte.

Pāris kombinācijas, kas nedraudzējas:

  • Dzelzs preparāti + piens. Piena produkti mazina dzelzs uzsūkšanos organismā, tāpēc, lietojot šos preparātus, produkti jāpatērē pēc iespējas mazāk vai pēc iespējas vēlāk pēc dzelzs preparāta devas uzņemšanas. Tā kā piens satur daudz olbaltumvielu, tas tiek uzskatīts par ēdienu, nevis dzērienu, tāpēc to nevajadzētu izmantot par uzdzeramo, lietojot medikamentus.
  • Medikamenti + greipfrūtu sula. Greipfrūtu sula var kavēt vai bloķēt orgānu, kas nodrošina medikamentu izvadīšanu no organisma, darbību, kā arī var mainīt daudzu medikamentu reakciju organismā. Jāuzmanās vienlaicīgi lietot uzturā greipfrūtus un uztura bagātinātājus, jo greipfrūtos esošās vielas var ietekmēt gremošanas enzīmu (fermentu) darbību, traucējot uztura bagātinātāju uzsūkšanos. Greipfrūtu iedarbība var ilgt vēl trīs dienas pēc to ēšanas vai sulas dzeršanas.
  • Asinsspiediena zāles + apelsīnu sula. Lai mazinātu paaugstinātu asinsspiedienu, izmanto dažādus medikamentus, tāpēc atšķiras pārtikas produkti, ar kuriem tie mijiedarbojas. Ja ārsts izrakstījis beta blokatorus, tos neiesaka lietot kopā ar apelsīnu sulu, lai netiktu bloķēta medikamenta uzsūkšanās tievajā zarnā. Savukārt AKE inhibitorus nedrīkst lietot kopā ar kāliju bagātiem produktiem. 

  • Asins šķidrinātāji + zaļumi vai grillējumi. Lai novērstu trombu veidošanos, bieži tiek lietoti antikoagulanti, kas šķidrina asinis. Vairāki tumši zaļie dārzeņi (brokoļi, kalē kāposti, pētersīļi, spināti) satur daudz K vitamīna. Ja šos produktus ēd lielos daudzumos, tas var ietekmēt medikamentu spēju novērst trombu veidošanos. Zaļumus drīkst ēst arī tad, ja tiek lietoti antikoagulanti, bet bez pārmērībām! Arī grillēta pārtika var mazināt to efektivitāti. 

Lietošanas laika intervāls

“Ja kāds no preparātiem jālieto trīs reizes dienā, būtu jāievēro vienāds laika intervāls – ik pēc astoņām stundām, lai zāles pagūst iedarboties. Līdzko tiek izjaukts šis zāļu lietošanas ritms, medikamentu koncentrācijas līmenis svārstās un tas nenāk par labu veselībai,” vērš uzmanību Apotheka farmaceite Laila Zālīte.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar