Piketā pie ZM pieprasīs likvidēt Covid-19 perēkli zvēraudzētavā

Trešdien, 15. decembrī plkst. 12.00-13.00 pie Zemkopības ministrijas Rīgā, Republikas laukumā 2 notiks pikets, aicinot Zemkopības ministru nekavējoties rīkoties, lai likvidētu ieilgušo Covid-19 infekcijas perēkli Latvijas lielākajā zvēraudzētavā.

Piketu organizē biedrība “Dzīvnieku brīvība”. Biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes loceklis Aivars Andersons: “Pateicoties Zemkopības ministrijai, nu zvēraudzētavā ir radies Covid-19 Latvijas variants! Jau kopš pagājušā gada nogales esam vairākkārt centušies pievērst Zemkopības ministrijas uzmanību zvēraudzētavu radītajam Covid-19 sabiedrības veselības apdraudējumam, rosinot rīkoties. Diemžēl ministrija nav ņēmusi vērā nedz ārzemju, nedz Latvijas ekspertu atzinumus, ar savu bīstamo bezdarbību pakļaujot riskam sabiedrības veselību dažu ārvalstu uzņēmēju interesēs.”

SPKC sniedzis nozares ministrijai risku izvērtējumu par Covid-19 izplatību audzētavā un draudiem sabiedrības veselībai, un tā ieteiktais risinājums: “Ilgi pastāvošā infekcijas perēkļa likvidācija.”

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra speciālisti Latvijas medijos pauduši, ka “Baltic Devon Mink” (BDM) zvēraudzētavā kopš pavasara nekontrolēti attīstās jaunas Covid-19 mutācijas, turklāt vīruss jau vairākkārt šķērsojis sugu robežas – no cilvēkiem pārnesies uz ūdelēm un atpakaļ. Pētnieki šīs fermas ūdelēs konstatējuši arī vismaz četras tādas mutācijas, kas zinātniskajā literatūrā iepriekš ir aprakstītas kā potenciāli bīstamas, respektīvi – tādas, kas palielina vīrusa lipīgumu, vai arī ietekmē antivielu neitralizāciju. Līdz ar to pastāv bažas, ka šādas mutācijas, nonākot cilvēkos, varētu arī mazināt vakcīnu efektivitāti.

Biedrība “Dzīvnieku brīvība” jau vairāk nekā gadu regulāri sniedz atbildīgajām iestādēm aktuālu un objektīvu informāciju par zvēraudzētavu radītiem Covid-19 infekciju riskiem, kas ir nesavietojami ar sabiedrības veselību un ekonomisko drošību. ES ir atstājusi dalībvalstu kompetencē konkrētas rīcības izvēli saistībā ar Covid-19 uzliesmojumiem zvēraudzētavās, taču tas nepadara pieņemamu ilgstošu mutējuša vīrusa perēkļu pieļaušanu, norāda “Dzīvnieku brīvība”.

Biedrības aktīvists, veicot slepeno pētījumu “Dzimis zvēraudzētavā”, strādāja BDM fermā šī gada pavasarī, kad tur parādījās Covid-19 infekcija. Šī gada februārī un martā viņš videomateriālos fiksēja, kā fermā nemitīgi tiek pārkāpti biodrošības pārkāpumi – liela daļa darbinieku un darbu vadītāju nelietoja sejas aizsargmaskas, pie ieejām teritorijā nebija nodrošināti dezinfekcijas paklāji u.c. Pētījuma norises laikā biedrība ziņoja par novērotajiem pārkāpumiem Pārtikas un veterinārajam dienestam, aicinot veikt pārbaudi un novērst pārkāpumus, taču dienests atteicās veikt pārbaudi, tā vietā “nopludinot” informāciju par saņemto sūdzību pašiem zvēraudzētājiem. Pēc dienesta atteikuma pārsūdzības Zemkopības ministrijā, ministrija Pārtikas un veterinārā dienesta bezdarbību attaisnoja.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar