Piedzīvojumu entuziasts Māris Resnis iesaka: 5 lietas, kas noderēs kāpjot kalnos

Māris Resnis vislabāk ir pazīstams kā viens no organizācijas Lūzumpunkts apmācību vadītājiem. Taču viņš ir ne tikai komandu veidošanas un attīstības treneris, bet arī klejošanas – atklāšanas fans un pieredzes bagāts piedzīvojumu entuziasts, kurš organizē dažādas ekspedīcijas un “ievelk” savās avantūras daudzus citus. Šobrīd kopā ar domubiedriem Māris ir devies ekspedīcijā uz augstkalniem un apgūst Anapurnas masīvu, kas atrodas Himalajos, Nepālā.

Viņa piedzīvojumi ir daudzveidīgi – no kāpšanas kalnos līdz airēšanai pa krāčainām upēm un nesteidzīgiem pārgājieniem Latvijā. Prasīgās un izaicinošās vidēs uz priekšu dzen ne tikai adrenalīns, bet noder arī dažādi gadžeti un citi atribūti, kas palīdz sasniegt mērķi. Māris dalās ar ieteikumiem, ko vislabāk ņemt līdzi, dodoties kalnos vai garākos pārgājienos:

  • Aptieciņa: par drošību ir jādomā ne tikai kalnu pārgājienos, bet arī klejojot un staigājot pa Latviju. Savukārt uz kalniem bez aptieciņas nav prāta darbs doties – tā ir viena no svarīgākajām lietām. Ja lielākā kompānijā, svarīgi, ka katram somā ir sava aptieciņa. Pirms došanās pārcilā tās saturu un pārbaudi vai tajā ir pietiekami daudz plāksteru, gumijas cimdi, marles saites un šķērītes. Veikalos nopērkamajās klasiskajās aptieciņās nekad nebūs pretsāpju tabletes un zāles, tāpēc tās noteikti papildus pašam jāieliek līdzi. Pirms izvēlies, kādus medikamentus ņemt līdzi ceļojumā, izvērtē paredzamos ceļojuma apstākļus – ceļojuma mērķi, gaidāmās aktivitātes, ceļotāju veselības stāvokli. Aptieciņu vislabāk ir glabāt sev ātri un ērti piekļūstamā vietā, piemēram, piekabinot pie somas.

  • Saliekamās nūjas: nūjas ir kā papildu kājas, uz kurām balstīties, tās noņem daļu slodzes no potītēm un ceļiem, tāpēc iespējams noiet vairāk, nogurstot mazāk. Tās būs piemērotas gan ejot pa nestabilu virsmu, gan remdējot nogurumu, kad uz nūjām var atbalstīties pat ar pilnu svaru. Noteikti līdzi iesaku ņemt saliekamās nūjas, jo tās, kāpjot lidmašīnā vai sabiedriskajā transportā viegli var salocīt un ielikt bagāžas nodalījumā. Turklāt tām ir regulējams garums, līdz ar to tās var pielāgot atbilstoši savam augumam un ceļa reljefam.

  • Izturīgs viedtālrunis, kas būs labs sabiedrotais uz ko paļauties izaicinošās situācijās. Piemēram, pats lietoju Samsung Galaxy XCover6 Pro, kas atbilst augstākajiem militārajiem standarta testiem. Tas nozīmē, ka viedtālruni varu izmantot principā jebkurā vidē – lielā augstumā, miglā, mitrumā, putekļainās vai smilšainās vietās, kā arī ar cimdiem rokās. Tam ir īpaši izturīgs korpuss, tāpēc bez uztraukuma to var pārliecinoši lietot jebkur – nav arī jāuztraucas, ja tas nejauši izslīdēs no rokām un nokritīs uz cietas virsmas. Izdzirdot vārdu savienojumu izturīgs korpuss, varētu likties, ka viedtālrunis būs samērā masīvs, taču tā nebūt nav. Tas līdzinās un ir aprīkots ar visām funkcijām, kas parasti sastopamas plaša patēriņa viedtālruņos un flagmaņos – tam ir 6,6 collu ekrāns ar Corning® Gorilla® Glass Victus®+ stiklu un 120 Hz atsvaidzes intensitāti. To darbina uzlabots 6 nm procesors, kas nodrošina ilgu akumulatora darbību, turklāt šim telefonam akumulatoru var manuāli izņemt un nomainīt. Tas noder garos pārgājienos, kur nav iespējams ierīci uzlādēt. Kas nav mazsvarīgi – XCover6 Pro atbalsta 5G tīklu, ļaujot palikt uz sakariem jebkurā vietā.

  • Pārgājienu zeķes: tās ir tikpat svarīgas, kā labi zābaki. Pareizu apavu izvēle, dodoties kalnos, nenoliedzami ir būtiska ekipējuma sastāvdaļa, taču vienlīdz svarīgi ir izvēlēties arī piemērotas zeķes. Ejot ar nepiemērotām zeķēm ir liels risks, ka kājas ātrāk sasvīdīs, noberzīsies un būs tulznas. Lai no tā izvairītos, jāizvēlas materiāls, kas labi uzsūc un ātri izvada mitrumu. Vislabāk izvēlēties speciālās hiking zeķes, kam ir pastiprināta drošība papēža un purngala daļā. Tāpat tās jāpieskaņo atbilstoši apaviem – ja ir augstais zābaks, tad izvēlies augstās zeķes un otrādi. Zeķes spēj pilnībā mainīt pārgājiena pieredzi, tāpēc noteikti pirms došanās piedzīvojumā, piedomā par pareizu ekipējumu un, galvenokārt, kāju komforta nozīmi.

  • Jaka, kas atgrūž lietu un vēju. Īpaši dodoties pārgājienā kalnos, pastāv liela iespēja, ka negaidīti sāks līt lietus, tāpēc, dodoties dabā, vienmēr vajadzētu padomāt par to, lai līdzi ir kaut kas, kas pasargās no izmirkšanas lietū. Viegla un kompakta lietus jaka var paglābt no nevēlamas samirkšanas gājiena laikā. Tā arī neaizņems daudz vietas. Pievērs uzmanību, lai materiāls ir elpojošs un pilnībā ūdensnecaurlaidīgs. Pončo jeb lietus apmetnis var būt labs glābiņš, ja uznāk vētra ar nokrišņiem. Turklāt to var ērti pārlikt pāri mugursomai, pasargājot to un tās saturu no samirkšanas. Pirms došanās ceļā vai jakas iegādes, novērtē: kapuces ērtumu un savilkšanas iespējas; kakla daļas augstumu – vai var paslēpt degunu, vai rāvējslēdzējs pieskaras ādai (mīnusos tas var piesalt pie ādas); vai jakai ir līmēta šuve vai klasiskais rāvējslēdzējs – ja nav līmēta šuve, tad tā izturēs tikai mērenu un īslaicīgu lietu; vai ir iestrādāta ventilācijas sistēma padušu zonā; kur atrodas visi mazie striķīši, lentītes un to stiprinājumi – izvērtē to iespējamo sišanos pa seju lielā vējā; piedurkņu manžetes – cik labi iestrādātie klipši savelkas un turas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar