64 % Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka tehnoloģijas ir palīdzējušas stiprināt attiecības ar draugiem un ģimeni pandēmijas laikā

Teju divas trešdaļas Eiropas iedzīvotāju (64 %) vecumā no 25-34 gadiem uzskata, ka pandēmijas laikā tehnoloģijas ir palīdzējušas stiprināt attiecības ar draugiem un ģimeni, atklāj Samsung veiktais pētījums* par pandēmijas ietekmi uz Eiropas iedzīvotāju dzīvesveidu un paradumiem. Iegādājoties mājokli, katrs trešais Eiropas iedzīvotājs šobrīd priekšroku dod nevis mājokļa funkcionalitātei, bet tam, lai tas uzlabotu viņu emocionālo vai garīgo labsajūtu. Savukārt, pēc ārkārtas stāvokļa beigām un ierobežojumu atcelšanas, 7 no 10 Eiropas iedzīvotājiem vēlas turpināt nodarboties ar jaunajiem vaļaspriekiem un hobijiem, kuriem pievērsās ārkārtējās situācijas laikā. 

Fokusā – mājokļa pilnveidošana

Pandēmija stiprinājusi daudzu Eiropas iedzīvotāju emocionālo saikni ar mājokli. 39 % iedzīvotāju savas mājas uzskata par vietu, kur brīvi pašizpausties un 37 % apgalvo, ka šobrīd viņiem vairāk rūp, kāda ir viņu māju vide  tagad, nekā tas bija pirms pandēmijas. Katrs trešais (33 %) iedzīvotājs vēlas iegādāties savām mājām ierīces un priekšmetus, kas uzlabotu emocionālo vai garīgo labsajūtu. Tāpat eiropieši gandrīz 10 reizes biežāk tērētu finanšu līdzekļus, lai iegādātos viedās tehnoloģijas vai ierīces savai mājai (38 %), nekā dizaineru apģērbus (4 %) vai aksesuārus (3 %). 

Tehnoloģijas stiprina attiecības ar draugiem un ģimeni 

Lai gan līdz šim savstarpējo attiecību uzturēšana virtuālā formā nav bijis patstāvīgs ieradums, tehnoloģijām ir bijusi būtiska loma savstarpējo attiecību stiprināšanā ar draugiem un ģimeni. 50 % no tiem Eiropas iedzīvotājiem, kuri pandēmijas laikā regulāri ar videozvanu palīdzību sazvanījās ar draugiem vai ģimenes locekļiem, vēlas to turpināt arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, kad ierobežojumi būs atcelti. Virtuālās socializācijas laikā gandrīz trīs no desmit (29 %) iedzīvotājiem kopš pandēmijas sākuma ir sākuši izmantot videozvaniem ierīces ar lieliem ekrāniem. Savukārt, gandrīz katrs trešais iedzīvotājs vecumā līdz 35 gadiem jeb 31 % atzīst, ka tehnoloģiju sniegto iespēju dēļ, pandēmijas laikā bijis iespējams arī iepazīties. 

“Pateicoties videozvanu un tiešsaistes saziņas pieaugošajam apjomam, mēs savās mājās pēdējā gada laikā esam uzņēmuši vairāk cilvēku nekā jebkad agrāk. Mājokli izmantojam personības izpausmei, tāpēc šobrīd daudz biežāk izvēlamies ieguldīt savas mājas viedajās tehnoloģijās nekā dizaineru rotaslietās vai apģērbā. Esam novērojuši milzīgu pieprasījuma pieaugumu pēc produktiem, kurus var personalizēt un pielāgot mājokļa videi, vai kuros funkcionalitāte apvienota ar komfortu – piemēram, bezvadu austiņas un viedie skaļruņi,” komentē Samsung Electronics Baltics korporatīvās komunikācijas vadītāja Baltijas valstīs Līga Bite.

7 no 10 Eiropas iedzīvotājiem vēlas turpināt aizsāktos vaļaspriekus

Mainījusies ir gan cilvēku uztvere par mājām, gan tas, kā viņi tur pavada savu laiku. 41 % iedzīvotāju šobrīd mājās veic tādas darbības, kādas līdz šim iepriekš netika veiktas. Daudzi respondenti apgalvo, ka arī pēc pandēmijas beigām turpinās tās laikā aizsāktos vaļaspriekus un jaunos paradumus. Ja tiks atcelti ceļošanas un sociālās distancēšanās ierobežojumi, 8 no 10 (78 %) Eiropas iedzīvotājiem, kuri ārkārtējās situācijas laikā izmēģināja jaunas aktivitātes, apgalvo, ka vēlētos turpināt vairāk gatavot ēst mājās, 74 % – nodarboties ar jauniem hobijiem, piemēram, gleznošanu un dārzkopību, divas trešdaļas (66 %) vēlas uzlabot un pilnveidot savu mājokli, bet 6 no 10 (60 %) iedzīvotājiem arī pēc gada grib mājās vai tiešsaistē nodarboties ar sporta aktivitātēm.

*Pētījumu “Samsung Europe” veica laikā no laikā no 2020. gada 17.-26. novembrim sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Ipsos MORI”. Tajā piedalījās 10 883 respondenti no dažādām vecuma grupām un valstīm (Apvienotā Karaliste, Francija, Vācija, Beļģija, Nīderlande, Itālija, Spānija, Zviedrija, Norvēģija un Polija).

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar