Patēriņa kredīts vai kredītkartes kredītlimits – kādas ir atšķirības?

Mājokļa remontam, mācībām, ceļojumam vai, ja noticis kas tāds, kas prasa neplānotas izmaksas, iedzīvotāji sākotnēji cenšas izmantot sev pieejamos naudas līdzekļus. Tomēr, ja to pietrūkst, tad Luminor dati liecina, ka iedzīvotāji nereti kā risinājumu izmanto dažādus aizdevumu veidus un biežākais ir patēriņa kredīts vai kredītlimits, kas ietverts kredītkartē. Luminor biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča skaidro, kurš no pakalpojumiem kādā gadījumā var būt piemērotāks.

Ģimenes budžeta plānošana un uzkrājumu veidošana ir ļoti svarīga un nepieciešama, tomēr ne visu vienmēr var paredzēt un izplānot, tostarp arī savus izdevumus. Izdevīgs piedāvājums sadzīves tehnikai, “atlaižu sezona” vai kāds ārkārtas notikums, kas prasa papildu līdzekļus, var gadīties brīdī, kad “drošības spilvens” ir izsmelts, paredzēts kam citam vai vēl nav pietiekami liels. Šajā gadījumā patēriņa kredīts vai kredītlimits, kas ietverts  kredītkartē, var būt piemērots risinājums.

Patēriņa kredīts – vienreizējam nozīmīgam pirkumam

Ja vēlaties iegādāties kādu konkrētu lietu vai pakalpojumu savas dzīves kvalitātes uzlabošanai, tad piemērotāks būs patēriņa kredīts. Patēriņa kredītā izsniedz konkrētu summu, un pēc tam būs jāveic ikmēneša maksājumi, kas ietver pamatsummas un kredītprocentu atmaksu noteiktā termiņā. Pēc Luminor bankas pieejamās informācijas to visbiežāk izmanto mājokļa labiekārtošanai, remontam, un pat vasarnīcu vai lauku viensētu iegādei, kā arī veselības uzlabošanai, piemēram, zobārstniecībai. Tas ir piemērots arī mazlietotu automašīnu iegādei, jo, noformējot šo kredītu, nav jāiesniedz vērtējums lietotam auto un nav svarīgs tā vecums. Patēriņa kredīta noformēšana un naudas saņemšana kontā ir vienkārša un ātra. Savukārt pieejamā summa būs atkarīga no ienākumiem un citām finansiālajām saistībām.

Maksājumu karte ar kredītlimitu – nelieliem pirkumiem

Kredītlimita būtiska priekšrocība ir naudas pieejamība to katru reizi bankai atsevišķi nepieprasot, turklāt procenti aprēķinās tikai par izmantoto kredītlimitu un par noteikto dienas skaitu līdz iztērēta summa ir ieskaitīta kontā, tāpēc kredītkarte ir jo īpaši izdevīga pirkumiem, kuriem precīzu iegādes summu vēl nezināt.

Parasti kredītkartes priekšrocībās ietilpst arī kredītlimita bezprocentu periods, kas var būt labs risinājums neplānotiem pirkumiem vai negaidītiem tēriņiem, kā arī var kalpot par “drošības spilvenu” ārkārtas situācijās. Izmantojot kredītlimitu var pat iemanīties apiet procentu maksājumus, ja nauda noteiktu dienu ietvaros tiek atgriezta pilnā apmērā. Tas ir izdevīgs risinājums, ja saplīsusī sadzīves tehnika, iesāpējies zobs vai izpārdošanā, kad uzkrājumus negribas tērēt, bet līdz algas izmaksai ir vien dažas dienas, kā arī dodoties ceļojumā, lai veiktu auto vai viesnīcas rezervāciju, kas nereti prasa arī ievērojamus depozītus vai jau atrodoties ārzemēs, nodrošināties, lai neplānotā situācijā nepaliktu bez līdzekļiem.

Kredītlimitiem gada procentu likme parasti ir lielāka nekā patēriņa kredītam, bet nav izsniegšanas vai piešķiršanas vienreizējas maksas. Kredītlimitam nav arī noteikta derīguma termiņa un klients var rēķināties ar to ilgtermiņa. Tajā pašā laikā tiem, kam patīk grafiks un skaidrs sākuma un beigu datums – patēriņa kredīts ir piemērotāks risinājums.

Ja grūti izšķirties, kurš pakalpojums ir piemērotāks mērķa īstenošanai, eksperte iesaka konsultēties ar bankas speciālistu, kas palīdzēs izvērtēt situāciju un pieņemt izdevīgāko lēmumu par viena vai otra pakalpojuma saņemšanu un noteikti budžeta plānošana, balanss starp ieņēmumiem un izdevumiem paliek kā pamata un veiksmes instruments veselīgam patēriņam.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar