Tehnoloģijas kā palīgs dabai draudzīgākam dzīvesveidam

Cilvēku pieprasījums pēc dabas resursiem pārsniedz pieejamību – šis ir tikai viens no vairākiem vides ilgtspējas izaicinājumiem mūsdienās. Ja ikviens pasaules iedzīvotājs patērētu tikpat daudz resursu, cik eiropieši, tad cilvēku vajadzību nodrošināšanai būtu vajadzīgas gandrīz trīs zemeslodes.[1] Tomēr ir daudz un dažādu veidu, kā varam ikdienā rīkoties dabai draudzīgāk, un daļā no šīm ikdienas praksēm var palīdzēt arī tehnoloģijas. Skolēnu ideju konkursa “Solve for Tomorrow” eksperti apkopojuši piecus padomus dabai draudzīgākām izvēlēm ikdienā.

Digitālie čeki, elektroniskās biļetes un rēķinu saņemšana tiešsaistē

Vai esi kādreiz aizdomājies, cik daudz čeku gada laikā saņem? Lielākā daļa no tiem uzreiz pēc saņemšanas nonāk atkritumu tvertnē. Drukātie čeki, biļetes un rēķini būtiski ietekmē vidi – tiek izniekoti resursi papīra, printeru un tintes ražošanā, kā arī piegādē, kuras rezultātā rodas kaitīgie izmeši. Šobrīd lielākie tirdzniecības tīkli piedāvā saņemt digitālos čekus, kurus pēc preču apmaksas var apskatīt e-pastā vai aplikācijā. Ja iespējams, lūdz, lai rēķinus sagatavo un nosūta elektroniski, nevis piegādā uz dzīvesvietas pastkasti. Izvēlies biļetes iegādāties un uzrādīt elektroniski, turklāt tās var uzglabāt, piemēram, “Google Wallet”, “Samsung Pay” un citos digitālajos maciņos. Papīra patēriņa samazināšana palīdz saglabāt pasaules mežus un samazināt oglekļa emisijas.

Veco ierīču nodošana otrreizējai pārstrādei

Atkritumos izmesti klēpjdatori, mobilie tālruņi un citas elektroniskās ierīces ir bīstams dabas piesārņojums. Vecās ierīces jānodod tam īpaši paredzētās vietās, un pašreiz lielākajā daļā Latvijas to iespējams paveikt bez maksas. Turklāt tirgotāji nereti rīko akcijas, lai mudinātu ikvienu savas nolietotās ierīces samainīt pret jaunām, nevis izmest tās atkritumos.

“Elektropreču tirdzniecības vietas, kā arī zīmols Samsung periodiski piedāvā piedalīties akcijā, kurā var nodot savu veco viedtālruni, viedpulksteni vai kādu citu ierīci, lai iegūtu atlaidi jaunas ierīces iegādei. Aicinu ikvienu izmantot šo iespēju, jo tas ir gan videi, gan maciņam draudzīgi,” stāsta Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte, papildinot, ka otrreizējas pārstrādes materiāli jau tagad tiek iekļauti jaunās ierīcēs – jauno Samsung Galaxy produktu atsevišķas daļas tiek izgatavotas no otrreiz pārstrādātiem zvejas tīkliem.

Ierīču uzlāde ar saules enerģiju

Ja plāno iegādāties jaunu rezerves barošanas bloku, ko ikdienā mēdzam saukt par “powerbank”, iz-vēlies tādu, kuru var uzlādēt ar saules enerģiju. Daži modeļi jau pašreiz piedāvā tādu funkciju un tie nebūt nav dārgāki par citiem, turklāt tie ļaus ietaupīt elektroenerģiju. Daudzi modeļi spēj veikt uzlādi arī bez tiešiem saules stariem – nepieciešama vien dienasgaisma. Šis ir ļoti vienkāršs veids, kā bez piepūles samazināt savu oglekļa pēdas nospiedumu un izmantot jaunākās tehnoloģijas efektīvi.

Virtuālā tirgus izmantošana

Nevajadzīgās, taču joprojām lietojamās mēbeles, grāmatas, apģērbu un citas lietas var pārdot tiešsaistē. Izmanto platformu “Andele Mandele”, Facebook “Marketplace” sadaļu, tirgošanās domubiedru grupas vai kādu citu mājaslapu, lai atbrīvotos no lietām, kas tev kļuvušas liekas, taču kādam citam vēl var noderēt. Tādējādi mazināsi patērētāju kultūras iezīmi – nepārdomātu un neilgtspējīgu iepirkšanos, kas secīgi rada arī lielāka atkritumu apjoma veidošanos.

Ēdienreižu plānošana

Izmetot ēdienu, mēs izniekojam dabas resursus un izejvielas, kas tiek izmantotas pārtikas ražošanai. Tādēļ svarīgi ir iegādāties tikai tik, cik patiesībā nepieciešams. Lai izvairītos no pārtikas produktu nonākšanas atkritumos, nepieciešams mērķtiecīgi domāt par ēdienreizēm un tām nepieciešamajiem produktiem. Veidot iepirkuma sarakstus un plānot maltītes palīdzēs gan viedtālruņos pieejamā piezīmju sadaļa, gan speciāli tam radītas aplikācijas, piemēram, “Whole Week” un “Grocery Gadget”.

Par “Solve for Tomorrow”

Konkursu “Solve for Tomorrow” sociālās iniciatīvas ietvaros rīko “Samsung Electronic Baltics”. Samsung “Solve for Tomorrow” ir globāla iniciatīva, kas tiek īstenota vairāk nekā 30 valstīs visā pasaulē un veicina skolēnu pašizglītošanos STEM nozarēs (dabaszinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika), kā arī motivē bērnus un jauniešus risināt sev un apkārtējai sabiedrībai aktuālus jautājumus. Iniciatīvas partneri Latvijā ir LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts izglītības satura centrs, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un portāls “Labs Of Latvia”,  Eiropas Parlamenta birojs Latvijā, Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centrs ZIIC, Latvijas Drošāka interneta centrs, Pasaules Dabas fonds, Vides izglītības fonda Ekoskolu programma, Latvijas Zaļā kustība, SIA “Zaļā josta”, SIA “Getliņi EKO”, Rīgas Skolēnu dome un digitālo risinājumu aģentūra “CUBE”.

[1] https://www.europarl.europa.eu/news/lv/headlines/economy/20201119STO92005/ka-es-var-veicinat-ilgtspejigu-paterinu

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar