Pagājušā gadā Kuldīgas slimnīcā dzimuši 516 bērniņi

Pagājušā gadā slimnīcas dzemdību nodaļā pasaulē tika sagaidīti 516 bērniņi – 256 puisīši un 260 meitenītes, tai skaitā trīs dvīņu pāri – viens zēnu pāris un divi māsiņas un brālīša pāri. Savukārt šī gada pirmais jaundzimušais piedzima 1. janvārī – meitiņa Aleksa no Brocēniem, kura dzimšanas brīdī svēra 3,225 kg un bija 53 cm gara.

Smagākais bērniņš pagājušā gadā bija puisītis, kurš svēra 4,83 kg. Arī vieglākais jaundzimušais bija puisītis – 2,17 kg. Garākais bērniņš piedzima 61 cm garš, bet īsākais – 34 cm.

Vidējais māmiņas vecums 2020. gadā bija 28,56 gadi, robežās no 15 līdz 44 gadiem. Salīdzinot ar 2019. gadu, vidējais vecums ir nedaudz samazinājies (2019. gadā – 28,76 gadi).

Lielākā daļa dzemdētājas bijušas kuldīdznieces (164), taču laist bērniņu pasaulē Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā izvēlējušās māmiņas arī no citām pilsētām, piemēram, Saldus (113), Talsiem (62), Kandavas (32), Aizputes (31), Brocēniem (23), Skrundas (17), Ventspils (12), Alsungas (9), Rojas (4) un tuvākām un tālākām pilsētām.

Populārākie zēnu vārdi pagājušā gadā dzimušajiem Kuldīgas slimnīcā bija: Markuss (10), Emīls (10), Roberts (9), Kārlis (4), Toms (4), Olivers (4), Mārcis (4), Jēkabs (4). Savukārt meitenēm populārākie bija: Sofija (9), Emīlija (8), Elza (7), Amēlija (6), Paula (6), Melānija (5), Katrīna (5), Marta (5), Adelīne (4), Beāte (4), Alise (4), Vanesa (4), Elizabete (4).

Vecāki jaundzimušajiem devuši arī retākus un interesantākus vārdus, piemēram, Treviss, Smaragds, Kelvins, Arsens, Ārends, Auseklis, Rendijs, Damians, Kadrija, Andīna, Heilija, Rusalina, Adelīne, Kecija, Keilija, Geita, Elīsija, Letija, Maia u.c.

Nereti bērniem piešķirti arī divi vārdi. Zēniem: Mikus-Lūkass, Maiks-Adrians, Mārtiņš Uldis, Kristens-Olivers, Valters Niks, Gabriels Eliass, Gustavs Gabriels, Rihards Dominiks, Henrijs Deniss, Pauls Jānis, Ernests Markuss, Jānis Ilmārs, Valters Andis, Endijs Ēvalds. Meitenēm: Marta Dārta, Rebeka Rūta, Kerija Verokina, Paula Emīlija, Eimija-Emīlija, Esmeralda Emīlija, Kate Anna, Hetija Alda, Eleonora Emma, Keila Ance, Odrija Olīvija, Jasmīna Kate, Enija Mia, Sāra Elizabete, Amēlija Marta.

Dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Gunta Cepurīte pagājušo gadu vērtē kā labu: “Jo vairāk piedzimst mazulīši, jo mēs esam priecīgāki. Aizgājušais gads bija arī izaicinājumu pilns Covid-19 dēļ, taču mūsu komandai veiksmīgi izdevās pielāgoties jaunajiem darba apstākļiem. Saņēmām arī daudz labu vārdu no māmiņām par apstākļiem nodaļā un personāla rūpēm pret katru sievieti individuāli. Tāpat nodaļā dzimušajiem bērniņiem bija daudz dāvinājumu no labiem cilvēkiem. Jutām atbalstu ik dienu un par to saku lielu paldies!”

Kopš 2005. gada ir piešķirts mazulim draudzīgs slimnīcas statuss. Savukārt no 2020. gada Kuldīgas novada pašvaldība izmaksā jaundzimušā pabalstu ģimenēm 200 vai 100 EUR apmērā atkarībā no tā, vai viens vai abi vecāki ir deklarēti Kuldīgas novadā.

Attēlā: Smagākais bērniņš pagājušā gadā bija puisītis Krišjānis, kurš svēra 4,83 kg.

TOP Komentāri

avatar