Nākot uz Tropu mēnesi zoodārzā, apsveic arī gaviļniekus

Februāra pašā izskaņā, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā notiek rosība ne tikai Tropu mājā, kur apmeklētāji aicināti iepazīties ar Tropu mēneša ekspozīciju, bet arī ārpus telpām – ciemos gaida visi dzīvnieki, it īpaši šī mēneša gaviļnieki: tīģeris Augusts un nīlzirgu dāmas Auguste un Funte.

“Tropu mežs tavā virtuvē” tematiskā taka un darbnīcas

Šīs nedēļas nogalē, 25. un 26. februārī, apmeklētāji aicināti piedalīties “Tropu mežs tavā virtuvē” darbnīcās. No 11.00 līdz 14.00 ikkatrs uzzinās, kā mūsu ēdienu izvēle ietekmē tropiskos lietus mežus, tiem atrodoties šķietami neaizsniedzamā attālumā. 

Piedaloties lomu spēlē, apmeklētāji varēs izvēlēties savu ēdienkarti. Par katru sastāvdaļu, kas nāk no plantācijām tropos, tiks piešķirta palmu uzlīme, kas pēc tam jāuzlīmē uz tropu meža plakāta – tas ļaus ieraudzīt, kā mūsu pārtikas izvēle nomaina mežus pret plantācijām. Viens no šādiem produktiem ir kakao, tāpēc būs iespēja arī izzināt šokolādes ražošanas procesu. Lai redzētu ražošanas procesu, saliec pareizajā secībā šokolādes ražošanas līniju un uzzini, kā kakao nonāk no lietus mežiem līdz veikalu plauktiem.

Netiks aizmirsts arī par zoodārza “galvenajiem varoņiem” – dzīvniekiem. Dažādas spēles un uzdevumi ļaus uzzināt gan par pārtikas ražošanas ietekmi uz dzīvniekiem, gan to, kā tie palīdz augiem, ko iekļaujam uzturā. Piemēram, tropu mēneša atmiņas spēle ļaus uzzināt par dzīvniekiem, kuri veic svarīgu pienākumu – tie palīdz izplatīties un vairoties dažādiem augiem.

Pildot Tropu mēneša darba lapas, piedaloties darbnīcās un apskatot interaktīvo ekspozīciju, apmeklētāji papildinās savas zināšanas gan par to, kuri produkti nāk no tropu mežiem, gan to, kā to nonākšana mūsu šķīvjos ietekmē tropos sastopamos dzīvniekus un mūs pašus, un visbeidzot – ko varam mainīt, lai saglabātu tropu mežus to iemītniekiem un pašu nākamajām paaudzēm.

Nāc uz Tropu māju un piedalies konkursā – kļūsti par sociālo mediju guru un parādi Tropu mēnesi no sava skatupunkta! Trīs asprātīgākie, izglītojošākie un estētiskākie satura radītāji savā īpašumā iegūs Tropu mēneša auduma maisiņu, piepildītu ar produktiem no “Lidl Latvija”. Konkurss rit līdz pašam Tropu mēneša noslēgumam – 28. februārim.

Februāra gaviļnieki

22. februārī pieci gadi apritēja zoodārza apmeklētāju mīlulim Amūras tīģerim Augustam. Cēlais strīpainis dzimis Ebersvaldes zoodārzā Vācijā, uz Rīgas zoodārzu atceļojis 2020. gada 11. septembrī.

Apsveikumā kopēji bija sagatavojuši zebru, ko “nomedīt”, kā arī uz vienas no viņa spēļmantiņām piecinieka formā tika izkārtota liellopa gaļa. Nekādi papildu gardumi gan Augustam nepienākas, jo arī svētkos dzīvniekiem jāievēro rūpīgi aprēķinātās barības normas, kas ļauj tiem saglabāt labu veselību un fizisko formu.

Augusts nav vienīgais Amūras tīģeris, kas mīt Rīgas zoodārzā – viņam kaimiņos dzīvo arī tīģeriene Taiga, kura apmeklētājiem parasti nav redzama. Tā kā tīģeri arī dabā ir izteikti vientuļnieki, tie nesatiekas – Augusts lielajā aplokā pavada dienu, bet Taiga tajā uzturas naktīs. Abi lielie kaķi satiksies vien tad, kad būs dota atļauja pēcnācēju radīšanai un šīs nopietni apdraudētās sugas turpināšanai.

Amūras tīģeru vairošanai un saglabāšanai zooloģiskajos dārzos ir izveidota Eiropas ex situ programma (EEP), kurā iesaistās arī Rīgas zoodārzs. Tās mērķis ir veselīgas nebrīves populācijas nodrošināšana, kas nozīmē, ka zoodārzi paši nelemj par tīģeru vairošanu – to rekomendē programmas komiteja, ņemot vērā ne vien dzīvnieku ciltsrakstus, bet arī dzīvnieku skaitu Eiropas zoodārzos un iespējas pēcnācējiem atrast piemērotu dzīvesvietu citā zooloģiskajā dārzā.

 Abas zoodārzā mītošās nīlzirgu dāmas ir labākajos gados – virs 30. Auguste, mīļi dēvēta arī par Gusti, savu 35. gadadienu svinēja 15. februārī un ir pēdējais Rīgas zoodārzā dzimušais nīlzirgs. Viņai vārds dots par godu tēvam – reiz visu iemīļotajam nīlzirgam Augustam. 34 gadus vecā Funte, dzimusi 1989. gada 20. februārī Harkivas Zoodārzā Ukrainā, Rīgā ieradās 1990. gadā ar domu, ka kopā ar Gusti dibinās ģimeni. Ilgu laiku viņa tika dēvēta par Funtiku un gaidīti mazuļi. Tā kā tas nenotika, 2008. gadā abiem dzīvniekiem tika veiktas asins analīzes dzimuma noskaidrošanai. Tikai teju 20 gadu vecumā zoodārza darbinieki noskaidroja, ka Funtiks tomēr ir Funte. Tas pierāda, ka biezā tauku slāņa dēļ pēc ārējām pazīmēm noteikt nīlzirga dzimumu nemaz nav vienkārši, un bieži sanāk kļūdīties.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar