Tīģeris Augusts “dzīvo zaļi”

Rīgas zooloģiskajā dārzā rūpējas, lai dzīvniekiem ik diena paiet interesanti. Pavisam nesen tīģeris Augusts saņēma jaunu rotaļlietu – no nolietotām ugunsdzēsēju (paldies VUGD!) ūdens šļūtenēm izgatavotu “guļamtīklu”, kura mūžs gan nav paredzams pārāk garš, jo Augusts, pateicoties asajiem nagiem un varenajiem ilkņiem, ir lielisks “otrreiz izmantojamo atkritumu pārstrādātājs”. (Tas notiek tā: https://youtu.be/3V6NQOyXSZA)

Trīsgadīgais Amūras tīģeris Augusts kļuvis par daudzu Rīgas zoodārza apmeklētāju mīluli, jo nereti ieinteresēts rosās pie paša skatu laukuma stikla, kļūstot par neskaitāmu “selfiju” galveno varoni. Savukārt brīvajā laikā lielais kaķis nodarbojas ar “lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanu”, jo viņa mīļākās rotaļlietas ir autoriepas, grabošas plastmasas mucas un gandrīz metru liela plastmasas boja (pielietojums skatāms šeit: https://www.facebook.com/RigaZoo/videos/290817142056225). Kas notiek ar šīm, savu laiku cilvēku saimniecībā nokalpojušajām lietām, pēc pabūšanas tīģera “apskāvienos”, katram jāsaprot pašam…

Nu Augusta rīcībā nodots no ugunsdzēsēju “galvenā palīga” – šļūtenēm savīts “guļamtīkls”. Tā kā tīģeris, kā jau kaķim pienākas, ir visai piesardzīgs, jaunā “rotaļlieta” tika padarīta “interesantāka”, viducī ievietojot pāris gabaliņus gaļas. Tas lieliski palīdzēja pārvarēt neuzticību dīvainajam rīkam. Tā kā paredzams, ka, pieaugot Augusta interesei par neparasto rotaļlietu, tās mūžs būs visai īss, Rīgas zooloģiskais dārzs labprāt pieņemtu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vēl kādu rituli nolietotu un elastību zaudējušu šļūteņu… No šī materiāla gatavotas rotaļlietas prastu novērtēt arī lauvas Cvanga un Kali, kuriem arī ir visai rotaļīga daba (lauvu izdarības šeit: https://www.facebook.com/RigaZoo/videos/978536672629832). Lieti noderētu arī kāda iespaidīgu izmēru plastmasas boja, jo savulaik jauno futbolistu dāvātās futbolbumbas jau kļuvušas pārāk ierastas… Šobrīd no šļūtenēm darināti “šūpuļtīkli” ir arī lūšiem un pērtiķiem geladām bet daudzu dzīvnieku ikdienas un uzvedības dažādošanai lieti noder gan kartona kastes, gan plastmasas pudeles un citas lietas, kas mūsu sadzīvē vairs nav noderīgas (to trūkumu gan zoodārzs neizjūt…).

Amūras tīģeris Augusts, kuru pērn uz Rīgu atveda no Ebersvaldes zoodārza Vācijā, mūsu zoodārzā nedzīvo viens, viņam kaimiņos mīt arī četrarpus gadus vecā, Bezansonas zoodārzā Francijā dzimusī tīģeriene Taiga, kura gan ir krietni piesardzīgāka un bezbēdīgās rotaļās neiesaistās. Taigas tēvs ir 2011. gadā Rīgas zoodārzā dzimušais tīģeris Klifs Grants, kuru, kopā ar kucēnu, izaudzināja zoodārza dzīvnieku kopējas (kā tas bija, skatāms šeit: https://www.youtube.com/watch?v=eNoq-YTwa-A). Tā kā tīģeri ir izteikti vientuļnieki, tie lielajā aplokā tiek izlaisti pārmaiņus un satiksies uz īsu brīdi vien tad, kad būs pienācis īstais laiks kopā padomāt par pēcnācēju radīšanu un šīs, savvaļā apdraudētās un Pasaules Sarkanajā grāmatā (IUCN) ierakstītās sugas turpināšanu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar