Ministru kabinetam būs tiesības vairākas reizes lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu

Valdība, 2. aprīlī, rosināja grozījumus likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”, kas paredz Ministru kabinetam tiesības nepieciešamības gadījumā pagarināt ārkārtējo situāciju vairākas reizes, katram pagarinājumam nepārsniedzot trīs mēnešus.

Likumprojekta mērķis ir pilnveidot tiesību sistēmu valsts apdraudējuma gadījumā – ārkārtējās situācijas laikā. Turpinoties apstākļiem, kuru dēļ ir izsludināta ārkārtējā situācija, Ministru kabinetam būtu tiesības pagarināt ārkārtējo situāciju vairākas reizes, neizsludinot jaunu ārkārtējo situāciju.

Pagarinot termiņu, neatkarīgi no pagarinājumu skaita, visi lēmumi un rīkojumi, kas pieņemti ārkārtējās situācijas nodrošināšanai, būtu spēkā uz visu ārkārtējās situācijas laiku.

Pašlaik likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” Ministru kabinetam ir tiesības pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku tikai vienu reizi un tas nevar būt ilgāks par trim mēnešiem.

Ministru kabinets lūgs Saeimai likumprojektu “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” atzīt kā steidzamu.

Ministru kabineta lēmumi par ārkārtējās situācijas pagarināšanu saskaņā ar likuma “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” 24 stundu laikā tiek paziņoti Saeimas Prezidijam, savukārt Saeimai ir tiesības noraidīt Ministru kabineta pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu. Līdz ar to, tas zaudē spēku un saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

TOP Komentāri

avatar