Paplašina mērķa grupas, kam veic valsts apmaksātas COVID-19 analīzes

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatīšanos un mazinātu epidemioloģiskās drošības riskus, Veselības ministrija mērķtiecīgi paplašina iedzīvotāju grupas, kam veic valsts apmaksātas COVID-19 analīzes. Vienlaikus tiek strādāts pie tā, lai tuvākajā laikā arī citus pacientus pēc konkrētiem kritērijiem uz šīm analīzēm varētu nosūtīt ģimenes ārsts.

Ar mērķi mazināt epidemioloģiskās drošības riskus Valsts operatīvā medicīniskā komisija ir lēmusi papildināt iedzīvotāju grupu sarakstu, kuriem atsevišķā kārtībā veic valsts apmaksātas COVID-19 analīzes. Turpmāk tās veiks arī Valsts vides dienesta inspektoriem, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem, kā arī ziņu žurnālistiem, TV un skaņu operatoriem un fotoreportieriem, ja minētajām personām ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes.

Šajos gadījumos pieteikšanās analīzēm tiek organizēta caur darba devēju, nevis katram individuāli piesakoties analīzēm. Attiecībā uz medijiem, Veselības ministrija ir uzrunājusi Kultūras ministriju, lai no nozares tiktu deleģēta viena atbildīgā persona, kura koordinēs minēto darbinieku izmeklēšanu.

Vienlaikus Veselības ministrija strādā pie tā, lai vēl vairāk paplašinātu personu loku, kam veiks valsts apmaksātas COVID-19 analīzes. Plānots, ka ģimenes ārsti valsts apmaksātam COVID-19 testam drīzumā varēs nozīmēt pacientus, kuri atbildīs konkrētiem kritērijiem, piemēram, būs saslimšanas simptomi un pacients būs kādā no riska grupām vai kuru darba pienākumi saistīti ar tiešu kontaktu ar lielu skaitu cilvēku. Šobrīd ministrija strādā pie kritēriju definēšanas un kopā ar ģimenes ārstiem izstrādā kārtību, kā šos pacientus uz analīzēm nosūtīt. 

Jau ziņots, ka no 24. marta valsts apmaksātas COVID analīzes veic arī: 

  • visiem slimnīcas uzņemšanas nodaļā hospitalizētiem pacientiem ar pneimoniju;
  • hospitalizētiem pacientiem ar smagu akūtu respiratoru infekciju (SARI) bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes, t. sk. SARI: 
    • pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvā terapija;
    • pacientiem ar neskaidras etioloģijas abpusēju pneimoniju;
  • hospitalizētiem pacientiem ar akūtu respiratoru infekciju, ar kuru inficēšanās notikusi stacionārā;
  • operatīvo dienestu darbiniekiem (policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem u.c.) ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • farmaceitiem un farmaceitu asistentiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • pacientu aprūpē iesaistītiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • sociālās aprūpes iestāžu klientiem (gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām) 
  • un patversmju klientiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem;
  • sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem.

Šīm iedzīvotāju grupām analīžu nodošana notiek citā kārtībā. Piemēram, daļā gadījumu sarakstu ar personām, kurām nepieciešams veikt izmeklējumus, iesniegs darba devējs.

Vienlaikus pamata algoritms paliek nemainīgs – valsts apmaksātas analīzes uz COVID-19 veic personām, kurām ir simptomi (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes) un cilvēks pirms simptomu parādīšanās 14 dienu laikā bijis ārzemēs vai bijis ciešā kontaktā ar COVID-19 slimnieku (personas, kuras Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir atzinis par COVID-19 infekcijas slimnieka kontaktpersonām). 

Lai pieteiktos valsts apmaksātu analīžu veikšanai, pacientiem vieglu simptomu gadījumos jāzvana pa tālruni 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu plkst. 9:00-18:00. Tā darbību nodrošina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Otra iespēja pieteikties valsts apmaksātu analīžu veikšanai ir, zvanot uz E.Gulbja laboratoriju pa tālruni 67801112. Tālrunis darbojas katru dienu no plkst. 8:00-20:00

Svarīgi – uz analīžu nodošanas punktiem drīkst ierasties tikai ar savu automašīnu, un tikai iepriekš piezvanot un pierakstoties. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties aizliegts! Bez pieraksta uz analīžu nodošanas punktiem doties nedrīkst.

TOP Komentāri

avatar