Pasaules Mentālās veselības dienā Pusaudžu resursu centra durvis būs atvērtas ikvienam pusaudzim

10.oktobris ir Pasaules Mentālās veselības diena, kad notiek dažādi pasākumi ar mērķi veicināt izpratni par mentālās veselības grūtībām un palīdzības iespējām. Pasaules Veselības Organizācijas dati liecina, ka katrs septītais pusaudžu vecumā no 10-19 gadiem saskaras ar mentālās veselības grūtībām. Ir pierādīts, ka savlaicīga un atbilstoša palīdzība var uzlabot pusaudžu mentālo veselību, taču pieaugošais pieprasījums pēc palīdzības gan pasaulē, gan Latvijā negatīvi ietekmē iespējas saņemt profesionālu atbalstu. Bērnu un pusaudžu resursu centrs (PRC) šogad palīdzību ir sniedzis jau vairāk nekā 8400 pusaudžiem, no kuriem 2092 palīdzību saņēma ilgstoši. Diemžēl arī PRC pieredze rāda, ka pieprasījums pēc atbalsta pārsniedz iespējas to sniegt savlaicīgi, un 1.oktobrī gaidīšanas rindā bija jau 410 jaunieši.

10.oktobrī PRC organizē vairākus pasākumus ar mērķi atbalstīt pusaudžus un viņu ģimenes, kā arī speciālistus, kuri ikdienā strādā ar jauniešiem.

Plkst.10 PRC telpās Ieriķu ielā 15 mediji tiek gaidīti uz informatīvu pasākumu, kurā PRC pārstāvji stāstīs par 2023.gada pieredzi- ar kādām grūtībām pusaudži visbiežāk saskaras, kādas ir palīdzības iespējas un programmas PRC, kā tiek īstenot jaunais pakalpojums – DBT programma augsta riska pusaudžiem un citi aktuāli jautājumi. PRC kopā ar reģionu centriem ir apkopojuši informāciju arī par citiem pakalpojuma sniedzējiem pašvaldībās, kas var būt noderīga jauniešiem un vecākiem. Pasākumā piedalīsies Liene Dambiņa, PRC valdes priekšsēdētāja, dr. Anete Masaļska, bērnu psihiatre un PRC vadītāja, kā arī Elīna Rotbaha-Zaremba, PRC Siguldas centra vadītāja.

Plkst. 11-14 ikvienam būs iespēja klausīties Kristīnes Garklāvas vadītus podkāstus par pusaudžu mentālās veselības aktuāliem jautājumiem- par ģimeni, skolu un veselības pratību kā resursu pusaudžu grūtību pārvarēšanā. Sarunās piedalīsies ģimenes terapeite Sarmīte Štāle, Kārlis Andersons, Montessori skolas direktors un MOT treneris un Dace Kravale, Veselības pratības pētniece, LU PPF Pedagoģijas zinātniskā institūta zinātniskais asistents.

Plkst. 14 PRC visi 14 centri gan Rīgā, gan reģionos atvērs savas durvis, lai ikviens pusaudzis, vecāks, speciālists var nākt un iepazīties ar to, kā strādā PRC, kā arī saņemt profesionālu atbalstu.

Par Bērnu un pusaudžu resursu centru

Bērnu un pusaudžu resursu centru (BPRC) ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. Kopš 2018.gada BPRC sniedz uz pierādījumiem balstītu, profesionālu, mūsdienīgu un multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības un Veselības ministriju piešķirtajam finansējumam, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams 9 Latvijas pilsētās- Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar