Levits un Muižniece pārrunā, kā nodrošināt izglītību latviešu valodā

11. martā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci, lai pārrunātu aktuālos jautājumus izglītības nozarē – valsts rīcību un palīdzību izglītības nodrošināšanā Ukrainas bērniem un jauniešiem, kuri ieradušies Latvijā bēgļu gaitās, pāreju uz izglītību valsts valodā, kā arī skolu tīkla reorganizāciju Daugavpilī.

Ministre iepazīstināja Valsts prezidentu ar Izglītības un zinātnes ministrijas plānu izglītības nodrošināšanā skolēniem, kuri ieradušies Latvijā bēgļu gaitās no Ukrainas. Plānota paralēlklašu veidošana Rīgas Ukraiņu vidusskolā, tālmācības programmu nodrošināšana, kā arī vispārējs finansiāls atbalsts skolām, kurās mācīsies skolēni no Ukrainas. Valsts prezidents norādīja, ka izglītības nodrošināšanā ukraiņu bēgļiem svarīgi ņemt vērā ukraiņu diasporas vēlmes, kā arī rūpēties par ukraiņu valodā runājošu pedagogu piesaisti arī no bēgļu vidus. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka ukraiņu bērniem jānodrošina atbalsts ātri integrēties skolās, kurās mācību valoda ir latviešu.

Valsts prezidents arī atbalstīja ministres rosināto ieceri pārejai uz izglītību skolās tikai valsts valodā. Gan A. Muižniece, gan E. Levits uzskata, ka pārejai uz mācībām tikai valsts valodā jānotiek pakāpeniski, turklāt likuma grozījumos jāparedz skolēniem iespējas papildus apgūt atsevišķus mācību priekšmetus ģimenē runātajā valodā.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī Daugavpils pašvaldības plāns izglītības iestāžu reorganizācijā. Valsts prezidents aprīlī dosies reģionālajā vizītē uz Daugavpili, kuras ietvaros apmeklēs Daugavpils 12. vidusskolu.

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

TOP Komentāri

avatar