Latvijas slimnīcās vienreizlietojamie instrumenti tiek izmantoti atkārtoti

Veselības ministrija ir atzinusi, ka medicīniskie instrumenti, kuri paredzēti vienreizējai lietošanai, atsevišķos gadījumos tiek dezinficēti un lietoti atkārtoti. “Veselības ministrijā uz šo brīdi vēl notiek diskusijas par to, kā ārstniecības iestādei būtu jārīkojas pārstrādātas medicīniskās ierīces pielietošanas gadījumā – vai būtu tikai jāinformē pacients par šādu faktu, vai arī būtu jāprasa pacienta atļauja šādas ierīces izmantošanai”, savā atbildes vēstulē pacientu organizācijām pauž Veselības ministrija.

 

Trūkst tiesiskā regulējuma par vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču pārstrādi

Veselības ministrija atzīst, ka “attiecībā uz vienreiz lietojamo medicīnisko ierīču pārstrādi šobrīd nav izstrādātas nekādas kārtības vai procedūras” un sola to tuvākajā laikā izdarīt. Uz šo brīdi ir spēkā noteikums par to, ka medicīniskās ierīces lietotājam ir pienākums vadīties no ražotāja instrukcijām un norādījumiem, taču praksē tas ne vienmēr notiek.

Oficiāli neviens negrib par to runāt, taču atzīst, ka problēma eksistē

Kā laikrakstam “Diena” ir atzinis Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sterilizācijas nodaļas vadītājs Gundars Lācis, “3% ierīču var gan izjaukt, gan pareizi izmazgāt un apstrādāt, lai tās noteiktu reižu skaitu izmantotu atkārtoti. Stradiņos to nedara, bet Latvijā kopumā par to nepieciešama izsvērta diskusija, lai lemtu, kā rīkoties nākotnē”.

 

Slimnīcas cenšas pacientus mierināt, sakot, ka viņi var justies pilnīgi droši par savu veselību, tomēr pacientu organizācijas ir nobažījušās, jo uzskata, ka vienreizējo instrumentu otrreizēja izmantošana ir tiešā pretrunā ar vienreizlietojamo medicīnas instrumentu ražotāju noteiktajām normām, kā arī higiēnas normām. Visbiežāk pacients par to nav informēts, savukārt medicīnas personāls – klusē. Par nozarē valdošo situāciju publiski runāt nav gatava neviena no  iesaistītajām pusēm.

Vai Latvijas plāno oficiāli atļaut otrreizēju instrumentu pārstrādi?

Jāpiebilst, ka Vācijā un Lielbritānijā drīzumā plānots pieņemt regulu, kas legalizē vienreizlietojamo instrumentu izmantošanu vairākkārtīgi (remanufacturing). Atliek jautāt – vai šī ir arī Latvijas medicīnas aprūpes nākotne?

 

Pacientu biedrības ir gatavas cīnīties par savām tiesībām

Biedrība Ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem „Saknes” un konkrēto iniciatīvu atbalstošās biedrības (Biedrība “Latvijas Reto slimību alianse”, Biedrība “Reto slimību biedrība Caladrius”, Pulmonālās hipertensijas biedrība, Pacientu biedrība „ParSirdi.lv”, Biedrība “AGIHAS”, Biedrība “Latvijas Hemofīlijas biedrība”, Biedrība “Esmu klāt”, Nodibinājums “PKU Fonds Latvija”, C hepatīta pacientu apvienība) ir gatavas cīnīties par savām tiesībām un jau vairākkārt ir vērsušās Veselības ministrijā ar lūgumu risināt situāciju un nepieļaut vienreizēju instrumentu atkārtotu izmantošanu.

Biedrība ģenētiski pārmantoto

slimību pacientiem un līdzcilvēkiem “Saknes”

Valdes loceklis Juris Beikmanis

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar