Koplietošanas dārzi pilsētā – kas tie ir un kā iekopt?

Dzīves ritms pilsētās kļūst arvien intensīvāks, bet cilvēku vēlme būt dabas tuvumā paliek nemainīga. Koplietošanas dārzi ir kļuvuši par populāru risinājumu, kas apvieno dārzniecību, būšanu dabā un kopienas veidošanu. Mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” sniedz ieskatu šāda veida dārzu priekšrocībās un padomos, kā tos iekopt.

Ieguvums ne vien indivīdiem, bet arī kopienām un videi

Koplietošanas jeb urbānie dārzi ir platības, kas atrodas pilsētu teritorijās un ir izveidotas, lai cilvēkiem dotu iespēju audzēt savus augļus, dārzeņus un ziedus. Šie dārzi ir atvērti kopīgai lietošanai un parasti tiek organizēti kopienas vai kaimiņu grupu pārvaldībā. Nereti šīs zonas kļūst par vietām, kur ne tikai baudīt dabu, bet arī iepazīt līdzīgi domājošus cilvēkus un veicināt ilgtspējīgu dzīvesveidu apkaimēs.

Kā norāda “Bonava Latvija” ainavu arhitekte Evisa Dzerkale, šādi dārzi ir lielisks papildinājums daudzdzīvokļu māju teritorijās esošajiem bērnu rotaļu laukumiem, piknika zonām, klusajām un aktīvajām atpūtas zonām. Bērniem tas ir veids, kā iepazīt pasauli un apgūt dārzniecības pamatus, vecākiem darbošanās dārzā kļūst par jaunu hobiju vai aizraušanos, savukārt vecākajai paaudzei tā ir iespēja dalīties savās zināšanās.

Iekārtojot ziedošas puķu vai zaļojošu stādu dobes un kastes, tiek veicināta arī bioloģiskā daudzveidība, kas īpaši svarīga pilsētvidē. Šādi dārzi piesaista, kamenes, bites un citus vērtīgus kukaiņus un putnus, veicinot augu apputeksnēšanu un palīdzot saglabāt vietējās ekosistēmas.

Kas jāņem vērā, iekopjot urbāno dārzu?

Lai zemenes, salāti, dilles vai citi augi koplietošanas dobēs priecētu ar ražu, būtu veselīgi, pievilcīgi un iekļautos teritorijā, jāpievērš uzmanība vairākiem svarīgiem faktoriem.

  1. Izvēlieties atbilstošu vietu! Zonai, kurā ierīkosiet stādu dobes vai kastes, jābūt ne tikai viegli pieejamai, bet arī saulainai. Platībai jābūt pielāgotai gan kopējās teritorijas lielumam, gan kopienas apjomam un vajadzībām.
  2. Plānojiet labiekārtojumu! Tam noderēs iepriekš izveidots urbānā dārza plāns, iekļaujot gan apstādāmās zonas, gan celiņus ar atbilstošu segumu, kas filtrētu lietus ūdeni. Tāpat jāpadomā, kā ierīkot laistīšanas sistēmas, koplietošanas instrumentu novietni, galdus un solus kopīgiem pasākumiem, novāktās ražas notīrīšanai un citām vajadzībām, kā arī, protams, komposta tvertni, kas paredzēta dārziņu lietotājiem. Tas palīdzēs efektīvi izmantot dārzu platību un atvieglos rūpes par dobēm ikdienā.
  3. Apgūstiet dārzkopības pamatus! Iepazīstieties ar laistīšanas, mēslošanas un apkopes ieteikumiem augiem, kurus plānojat stādīt dobēs. Tas palīdzēs jums uzturēt augus veselīgus un gūt labu ražu.
  4. Izvēlieties klimatam un vietai atbilstošus augus! Ja esat iesācēji, dodiet priekšroku viegli audzējamiem zaļumiem un ziediem, piemēram, salātiem, garšaugiem, lavandām vai petūnijām. Noskaidrojiet, vai izvēlētie augi paredzēti stādīšanai saulainā vai ēnainā vietā.
  5. Veidojiet kompostu! Organiskie atkritumi, piemēram, dārzeņu mizas, kafijas biezumi un nezāles, ir lielisks mēslojums augiem, turklāt šāds risinājums samazina vidē nonākošo atkritumu daudzumu.
  6. Rūpējieties par augsnes kvalitāti! Daudzveidīga un barojoša augsne ir būtiska veiksmīgai dārzniecībai. Pirms sēšanas vai stādīšanas izpētiet, kāda augsne ir piemērotākā izvēlētajiem zaļumiem, un ikdienā rūpējieties par nepieciešamā mēslojuma pievienošanu.
  7. Nodrošiniet pienācīgu laistīšanu! Kontrolējiet, lai augi uzņemtu pietiekamu ūdens daudzumu, it īpaši karstā un sausā laikā. Izmantojiet efektīvus laistīšanas veidus, piemēram, pilienveida sistēmu vai mulčēšanu, kas palīdz saglabāt mitrumu augsnē ilgāk.
  8. Izbaudiet jauno hobiju! Atļaujieties eksperimentēt un uzzināt, kas darbojas vislabāk. Iegūstiet izpratni par augu kombinācijām, smaržām un krāsām un pakāpeniski atklājiet unikālo pasauli savā dārzā!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar