Ko dāvināt Ziemassvētkos? Izvēlies Latvijā ražoto un atbalsti vietējo biznesu!

Nemanot, nu ir pienācis svētku gaidīšanas laiks. Katrā no mums ir kāds tuva draugs, mīļš cilvēks, kolēģis, kuru gribas apsveikt svētkos un uzdāvināt kaut vai nelielu, simbolisku dāvanu. Ir neskaitāms aizraujošu ideju lērums, ko dāvināt Ziemassvēkos, taču īpaši šogad, ņemot vērā ekonomisko situāciju un covid-19 ierobežojumus, īpaši svarīgi būtu atbalstīt arī lokālos uzņēmējus, iegādājoties ne tikai Latvijā ražotus izstrādājumus, bet arī pakalpojumus. Katrs eiro, ko tērējat vietējās produkcijas iegādei, atbalsta ekonomikas izaugsmi, kas faktiski veicina arī darba vietu saglabāšanu!

Restorāni un kafejnīcas

Vissmagāk vīrusa dēļ ieviestos ierobežojumus ir izjutusi viesmīlības un tūrisma nozare. Taču joprojām, ieviešot pat kardinālas izmaiņas savā darbībā, daudzi restorāni ir atvērti saviem apmeklētājiem. Kā nekad agrāk, katrs viesis ir ļoti gaidīts un rūpīgi apkalpots. Ziemassvētku dāvanas sirdij tuviem un īpašiem cilvēkiem var tikt pasniegtas arī kā restorāna apmeklējums, piemēram, romantiskas vakariņas divatā vai vīna degustācija. Šāda dāvana būs piemērota priekšniekam, biznesa partnerim, savai otrai pusītei vai pārim.

Latvijā ražotais apģērbs

Noteikti, Latvijā dizainētais apģērbs ir veltījis skaļus aplausus, jo pie mums ražotās preces izceļas ar izcilu kvalitāti. Jā, Latvijā zināmo modes zīmolu radītās lietas maksā vairāk, nekā importētais apģērbs, taču tā pievienotā vērtība ir mūsu pašu valsts attīstības neatņemama sastāvdaļa. Tomēr arī mūsu pašu ražotāju vidū var atrast apģērbu par ļoti pieņemamām cenām. Piemēram, bērnu apģērbu dizaina zīmols “HEBE” vai “OWA” ražotie apģērbi ar ūdenskrāsu un grafikas printiem. Turklāt, “OWA” ir sociāls uzņēmums, kas atbalsta vājākas sociālās grupas pārstāvjus – invalīdus. Ja vēl nav ideju, ko dāvināt mammai ziemassvētkos, tad šāds krekls būtu patiesi sirsnīga dāvana ar pievienotu vērtību.

Avots: “OWA”

Dāvanas bērniem, lieliem vai maziem

Vislabākais, ko mēs varam dot mūsu bērniem, ir no dabīgiem materiāliem radītas ilgtspējīgas rotaļļietas, kas raisīs fantāziju un būs bērna ceļabiedrs pasaules izzināšanas ceļojumā. “BioKidd” dabīgās sejas krāsas būs piemērotas ikvienai ballītei un sejiņai, savukārt “Duck Wookworks” līdzsvara dēlis Džo palīdzēs attīstīt ne tikai fantāziju, bet arī vestibulāro sistēmu un spēku koordinēt kustības. Ja ejat ciemos, paķeriet “MĪCI” veidošanas mīklu bērniem, kas ražota, izmantojot dabīgās krāsvielas – to iespējams iegādāties Muki.lv un DABA veikaliņos. Esat redzējuši raidījumu “Tutas lietas”? Tutas draugus – Lapsu un Feneku – iespējams iegādāties arī Spice Home, Hebe, Ratu birojs un citos dizaina veikalos.

Interesanti: cik prieka bērnam var sagādāt viena kartona kaste? Vai vesela māja? “Annahouse” ražotās saliekamās kartona mājas aizraus bērnus stundām ilgi, turklāt uz tām var arī zīmēt.

Avots: “AnnaHouse”

Dāvana vīrietim

Ja sievieti var iepriecināt ar pavisam nelielu nieciņu, tad dāvanas meklēšana vīrietim var izvērsties par mēneša notikumu. Ko dāvināt Ziemassvētkos vīrietim, kuram viss pamatā jau ir? Vienkārša un samērā interesanta ideja ir sajūtu dāvanas, kuras parasti tiek pasniegtas kā dāvanu kartes vai ielūgumi. Ja pietiekoši labi zināt, no kā dāvanas saņēmējs noteikti atteiktos, piemēram, lekt ar izpletni vai tetovēties, dāviniet klasiskas vērtības: biļetes uz izrādēm, restorāna apmeklējumu, spa zonas apmeklējumu vai izbraucienu ar retro auto. Svētkos var palutināt garšas kārpiņas ar eksotiskām un ekskluzīvām garšām, piemēram, ar “Mottra” zivjaudzētavas veltēm – melnajiem ikriem.

Avots: “Mottra”

Zerowaste dāvanu idejas

Pēdējo gadu aizvien pieaugošā pozitīvā zerowaste jeb bezatkritumu tendence ir pozitīvi saviļnojusi lielu daļu Latvijas pilsētu iedzīvotāju, rosinot domāt zaļi un saudzēt planētu, samazinot atkritumu daudzumu. Nav pat svarīgi, vai dāvanas saņēmējs ir īstens zeroveistists, dāvana ar šādu ideju noteikti palīdzēs arī viņam/-ai aizdomāties par to, cik atkritumu mēs ražojam ikdienā. Patiesa bezatkritumu dāvana būtu radīta paša rokām no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem, tomēr īpašiem gadījumiem vērts iegriezties kādā no specializētajiem beziepakojuma veikaliņiem, kas durvis vēruši ne tikai Rīgā, bet arī Kuldīgā, Liepājā, Siguldā, Cēsīs, Valmierā. Ieskatieties “Silmachy” zīmola zero waste kosmētikas produku līnijā, kas ir piemērota abiem dzimumiem.

Avots: “Silmachy remedies”

Rotaslietas

Rota ir kā dvēseles atspulgs, tāpēc pasniedzot šādu dāvanu, būtu labi izprast, vai tās nēsātājam tā nesagādās sarūgtinājumu vai vilšanos. Latviskās rotas ir īpatnējas, ar samērā unikālu dizainu, un ne kurš katrs spēj tās savietot ar savu stilu. Tomēr, daži juvelieri piedāvā patiešām aizraujoša dizaina nieciņus par nelielām summām, ar ko rotāties svētkos vai īpašos brīžos. Ieskatieties “Sofia Lark” rotās, kas ir sievišķības un elegances apvienojums. Šāda smalka rota būs lieliska dāvana māsai, mammai vai draudzenei.

Avots: “Sofia Lark”

Sīklietas un citi suvenīri

Idejas dāvanām un dažādiem sīkumiem, simboliskām lietiņām un suvenīriem noteikti var smelties gan gadatirdziņos, piemēram, Kalnciema tirgū, gan tādos dizaina koncepta veikalos kā “Manilla”, “Riija”, “Kluug”, “Etmo”, “Lini”, “DABA”, “Muhamors”, “LatvijasPerles.lv” “Suvenīri, Suvenīri” u.c. Klasiska dāvana, kas iepriecinās un sasildīs jebkuru – adīti dūraiņi! Ieskaties: “Tīnes” vai “Digna Selga” rokdarbu lādē.

Avots: “Tīnes”

TOP Komentāri

avatar