Katrs trešais lietotājs ir saskāries ar sociālo tīklu kontu uzlaušanu

Sociālo tīklu profilu un tajos esošās informācijas neatļauta piesavināšanās diemžēl ir kļuvusi par daļu no hakeru darbības arsenāla. Ar to saskaras ne tikai sabiedrībā zināmi cilvēki ar ievērojamu sekotāju skaitu, bet arī ierindas lietotāji. Kā liecina Samsung aptauja par digitālo drošību Latvijā* – trešdaļā kiberuzbrukumu dati tika nopludināti tieši caur privāto sociālo tīklu kontu.

Influenceru un blogeru asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva atzīst: “Ir zināmi gadījumi, kad ļaundaris ir vēlējies piekļūt kāda profilam – nosūtot viltus e-pastu it kā Instagram vārdā. Tas nav izdevies, un labi, ka tā – tie, kas ikdienā strādā ar sociālajiem tīkliem, teiktu, ka profila uzlaušana sākumā var šķist kā pasaules gals, jo tajos ir ieguldīts darbs vairāku gadu garumā.”

Neskatoties uz to, attieksme pret savu virtuālo profilu pasargāšanu mēdz būt diezgan vieglprātīga, piemēram, 28 % Latvijas iedzīvotāju nekad nav mainījuši paroles saviem sociālo tīklu profiliem, bet 37 % respondentu atzīstas, ka savas biežāk lietotās paroles ir izpauduši vēl vismaz vienam cilvēkam. Turklāt pat 6 no 10 Latvijas iedzīvotājiem nelasa lietotnes izmantošanas noteikumus, pirms tās lejupielādē, pakļaujot sevi iespējamiem draudiem, jo, piemēram, lietotnei ir dota atļauja piekļūt kontaktu sarakstam, fotogrāfijām vai citiem datiem.

„Drošība telefonā man ir tikpat nozīmīga kā drošība mājās – kur durvis vienmēr tiek aizslēgtas. Ar tādu pašu attieksmi iesaku katram domāt par datu drošību viedtālrunī un sociālajos tīklos, piemēram, izturoties piesardzīgi pret trešo pušu lietotnēm un regulāri mainot paroles. Man ir kādi pieci e-pasti un vēl sociālie tīkli, un katram ir sava parole – tās visas ir garas un sarežģītas, bet visas atceros no galvas,” norāda Maija.

Kopumā 37% Latvijas iedzīvotāju ir piedzīvojuši kiberuzbrukumu vai arī pazīst kādu, kurš ar to ir saskāries. Vienlaikus lielākā daļa respondentu norāda, ka nezinātu, kā rīkoties šādos gadījumos. Samsung eksperti iesaka, pirmkārt, nekavējoties nomainīt paroli e-pasta un citu saistīto lietotņu profiliem. Svarīgi ir arī brīdināt savus draugus un citas kontaktpersonas par notikušo, lai viņi neatvērtu no uzlauztā konta sūtītus aizdomīgus failus vai saites, kas var saturēt ļaunatūras. Otrkārt, ieteicams ziņot lietotnes pārvaldītājiem par pārkāpumiem, piemēram, ja privātais profils Facebook vietnē ir uzlauzts, tad no drauga vai radinieka profila par to ir iespējams ziņot sociālā tīkla uzturētājiem.

Tomēr ir svarīgi būt pāris soļus priekšā un parūpēties par savu digitālo drošību vēl pirms paroles, fotogrāfijas, sarakstes vai cita privāta informācija nonāk ļaundaru rokās. Tam var noderēt Samsung apkopotie ieteikumi:

  • izmanto unikālas un sarežģītas paroles, turklāt regulāri tās maini;
  • neatver aizdomīgus failus un saites, pat ja tās sūtījis pazīstams cilvēks;
  • ja lietotne piedāvā divu vai vairāku faktoru autentifikāciju, izmanto to;
  • izmanto biometrisko autentificēšanos, lai izvairītos no aizmirstām parolēm, piemēram, ar lietotni “Samsung Pass”;
  • īpaši sensitīvus failus un datus uzglabā drošā vietā – Samsung viedtālruņos pieejama atsevišķa mape “Secure Folder”, kuru papildus aizsargā kāds no autentificēšanās rīkiem (parole, pirksta nospiedums, PIN kods utt.);
  • izvēlies drošu viedtālruni, kurā jau ir iebūvēti dažādi datu aizsardzības risinājumi. Piemēram, Samsung ierīcēs ir iestrādāta daudzpakāpju drošības platforma KNOX, kas spēj uztvert dažāda veida drošības riskus;
  • iespēju robežās izvairies no publiskā Wi-Fi izmantošanas vai izmanto “Secure WiFi”, lai pasargātu savienojumu, jo visbiežāk šie tīkli nav aizsargāti un, tiem pieslēdzoties, dati kļūst viegli pieejami.

*Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat” 2019. gada augustā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju.

Foto: ilustratīvs (pexels.com), infografika: publicitātes

TOP Komentāri

avatar