Kas ietekmē elektrības cenu straujo kāpumu un ar ko jārēķinās tās lietotājiem

Pēdējās dienās elektroenerģijas biržas cenas sasniedz vēl nepieredzēti augstas līknes, radot jaunus diennakts vidējās cenas rekordus. Elektrības lietotājus interesē to iemesli un ieteikumi izdevīgākam enerģijas patēriņam, kā arī uztrauc nākotnes prognozes.

Komentāru sniedz Tet elektrības biznesa vadītāja Viktorija Ķirsone.

Elektrības cenas biržā šobrīd aizvien pieaug, decembrī sasniedzot augstākos rādītājus visā to vēsturē. 2021.gada pirmajā pusgadā vidējā Nord Pool biržas cena par elektroenerģiju Latvijā bija 54,08 eiro par MWh, savukārt otrajā pusgadā (jūlijs – novembris) 106,19 eiro par MWh. Kopumā – otrajā pusgadā novērojams cenu kāpums par 96%, salīdzinot ar gada pirmo pusi.

Biržas cenu pieaugumu elektroenerģijas tirgū ietekmē vairāki faktori. Šobrīd visā pasaulē aktuāla ir patēriņa apjomu atjaunošanās. Būtisks apstāklis ir gāzes un CO2 izmešu kvotu cenu kāpums. Papildu tam šobrīd Latvijā ir iestājies ļoti auksts laiks ar zemu gaisa temperatūru, tāpat kā visā Ziemeļeiropā, kas veicina elektroenerģijas patēriņu. Līdz ar to Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms ir nepietiekams, lai nosegtu patēriņu. Šo iztrūkumu ir nepieciešams importēt, un Latvija paliek vēl vairāk atkarīga no citu valstu elektroenerģijas cenām.

Izmaiņas elektroenerģijas izmaksās šajās dienās visvairāk izjūt tie klienti, kuri ir izvēlējušies dinamisko biržas cenas pakalpojumu (par elektroenerģiju tiek maksāts pēc Nord Pool biržas cenām, kas kopā ar patēriņu tiek fiksētas ik stundu). Lai samazinātu savu elektroenerģijas rēķinu, šiem lietotājiem iesakām pievērst ciešāku uzmanību saviem elektroenerģijas lietošanas paradumiem – sekot līdzi elektrības cenai biržā un ierīces ar lielāko patēriņu, piemēram, veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu, siltās grīdas ieslēgt “izdevīgākajos” laikos, kas ierasti ir vēlākās vakara stundas un nakts, un iespēju robežās samazināt elektriskās apkures intensitāti “dārgākajās” stundās. Katras stundas tarifiem biržā šai un nākamajai dienai ērti var sekot līdzi www.nordpoolgroup.com. Tet klientiem ērtai patēriņa pārvaldībai šo iespēju esam iestrādājuši arī lietotnē Mans Tet.

Lietojot stabilo tarifu plānu, klienti ir noslēguši līgumu uz konkrētu periodu par konkrētu cenu, kas līguma termiņa laikā nemainās. Attiecīgi, šobrīd tirgū notiekošās cenu svārstības viņus neietekmēs, jo  elektroenerģijas tirgotājs garantē klientiem nemainīgu cenu visā līguma periodā.

Pareizākā tarifu plāna izvēle ir atkarīga no lietotāja paradumiem. Ja klients ir gatavs sekot līdzi biržas cenai, tās dinamikai un izvēlēties izdevīgākās diennakts stundas elektroenerģijas patēriņam, tad labākā izvēle ir biržas cenas produkts. Savukārt elektrības lietotājiem, kuri nevēlas sekot līdzi biržas cenas izmaiņām, tā vieta izvēloties stabilitāti, fiksētas cenas un paredzamas izmaksas katru mēnesi,  piemērotākā izvēle ir stabilais tarifu plāns. Ilgtermiņā gan lielākoties dinamiskais biržas cenas tarifu plāns klientam būs izdevīgāks.

Pašreizējā situācija elektroenerģijas tirgū ir netipiska ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Paredzams, ka tuvākajā laikā biržas cenas paliks nemainīgi augstas, bet ar izteiktām svārstībām dienas un nedēļas ietvaros. Lielā mērā to ietekmēs pasaules notikumi, tajā skaitā Covid-19 jaunā omikrona paveida izplatība, kas var veicināt resursu cenu pieaugumu, iespējamais naftas un gāzes cenu pieaugums. Tikai nākamā gada pavasarī laikapstākļu un patēriņa ietekmē varam gaidīt situācijas uzlabošanos un cenas samazināšanos.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar