“Jaunās asinis” pašmāju hiphopā: Rencis un Amanito izdod kopīgu EP “Viela pārdomām”

Iedvesmojoties no psiholoģiskām dilemmām un notikumiem, ar kurām savas dzīves laikā saskaras teju katrs cilvēks, jaunie hiphopa izpildītāji Rencis un Amanito izdevuši minialbumu (EP) “Viela pārdomām”. Vienlaikus ar minialbumu pie klausītājiem nonācis arī tā noslēdzošās dziesmas “Pašnāvība” videoklips, ar kuras starpniecību abi mākslinieki vēlas vienaudžu vidū aktualizēt emocionālās veselības tēmu, aicinot nepalikt vienaldzīgiem un pievērst uzmanību tam, kā jūtas līdzcilvēki.

Minialbumā “Viela pārdomām” iekļautas sešas kompozīcijas, kuras abi hiphopa izpildītāji radījuši laikā no 2020. gada decembra. Albums ir muzikāli filozofisks ceļojums cauri cilvēka dzīvei, aktualizējot tādas tēmas kā sevis meklējumi, kuru rezultāts nereti ir kļūdaini lēmumi, kā arī vientulība un depresija, ko bieži vien rada iekšējie pārdzīvojumi, kurus apkārtējie neredz.

“Projekts pavisam nejauši aizsākās aizvadītā gada nogalē, kad biju ierakstu studijas meklējumos. Tolaik aktīvi klausījos dažādus pašmāju jaunos izpildītājus, lai saprastu redzeslokā esošo ierakstu studiju darba kvalitāti, un tā es nejauši “uzgāju” Amanito. Lai gan iepriekš bijām jau pazīstami interneta vidē, tieši šie studijas meklējumi mūs saveda kopā. Pirmo reizi, kad aizbraucām uz studiju, kurā tapis šis projekts, mēs bez liekas domāšanas ierakstījām pirmo dziesmu “Koku lapas rudenī”. Tajā brīdī vēl nebija idejas par kopīgu projektu, bet ar katru nākamo tikšanās reizi studijā nobrieda ideja, ka jāveido kopīgs projekts ar pievienoto vērtību. Minialbumā dziesmas atspoguļo cilvēka dzīves gājumu – viss sākas ar brīdi, kad nākam pasaulē un esam bērni, ko aprakstām dziesmā “Bērnība”, tad tālāk neizbēgami ir trakie pusaudžu gadi, kad cilvēks iztrakojas bez limitiem, kā tas ir dziesmās “Vasaras buhla” un “Francija”. Savukārt vēlāk, kļūstot vecāks, tu uz to visu atskaties un gremdējies atmiņās. To visu nereti caurvij grūti brīži un nesaprotamas dzīves izvēles, kas dzirdams arī dziesmās “Koku lapas rudenī” un “Kompass”, bet punktu minialbumam pieliek dziesma “Pašnāvība”,” stāsta hiphopa izpildītājs Rencis.

Līdz ar EP klajā nācis minialbuma noslēdzošās dziesmas “Pašnāvība” videoklips, kas apzināti veidots melnbalts, ilustrējot disonansi starp cilvēka, kuru nomāc domas par pašnāvību, emocijām un apkārtējo pasauli. Kā norāda Rencis, dziesma ir dziļi personīga, jo viens no jaunā mākslinieka draugiem ir vairākkārt mēģinājis izdarīt pašnāvību, bet, par laimi, nesekmīgi. Videoklipu filmējis video satura veidotājs Bryson Mercury (Reinards Jānis Saulītis).

“Rakstot dziesmas “Pašnāvība” tekstu, es atsaucu atmiņā savas sajūtas no laika, kad cīnījos ar depresiju, sevi un tām sajūtām. Dažas reizes bija tādas, kad līdz pašnāvībai nebija tālu. Savā dziesmas pantā centos dalīties savās pārdomās un vēlējos uzrunāt ikvienu, kuru nomāc destruktīvas domas,” skaidro hiphopa izpildītājs Amanito.

Rencis un Amanito minialbums ierakstīts ierakstu studijā Mark1Records. Lielāko daļu dziesmu instrumentālo pavadījumu radījis pašmāju producents un bītmeikers Mark1, kurš arī veicis dziesmu skaņas apstrādi – tās miksējis un māsterējis. Tāpat albuma tapšanā piedalījušies bītmeikeri Vortex un dv.qd.

Rencis un Amanito minialbums “Viela pārdomām” pieejams visās popoulārākajās mūzikas straumēšanas platformās, tostarp Spotify, Apple Music u. c.

Rencis ir 22 gadus vecs hiphopa izpildītājs no Rīgas, kurš uz pašmāju hiphopa mūzikas skatuves sevi pieteica 2018. gadā. Līdz šim mākslinieks klausītāju vērtējumam nodevis 12 singlus un vienu albumu, plašāku atpazīstamību gūstot ar dziesmu “Piedod man”, kas ir kopdarbs ar jauniešu vidū populāro latviešu reperi $ourJ.  Savukārt 19 gadus vecais izpildītājs Amanito hiphopa mūzikas fanu redzeslokā nonāca 2020. gadā, kad izdeva savu pirmo singlu “Tick Tock”. Amanito šobrīd jau iznākuši 11 singli un 2 studijas albumi. Mākslinieks dziesmas izpilda gan latviešu, gan angļu valodā un dzirdams arī pašmāju hiphopa vecmeistara Kurta jaunākajā albumā “Laikā”.

Audiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar