Kāpēc izvēlēties skriešanu kā savu sporta veidu?

Meklējot savu sporta veidu, ir svarīgi izvērtēt būtiskos kritērijus – kas tieši patīk, kādam mērķim tas tiks darīts un cik daudz ir jāinvestē. Parasti galvenais mērķis ir uzlabot fizisko sagatavotību, taču ne vienmēr ar šādu mērķi būs pietiekami motivācijas saglabāšanai. Dažādi blakus faktori, kā laika trūkums un nepietiekams inventārs, var kļūt par šķēršļiem izvēlētā sporta veida ieviešanai ikdienas paradumos. Tāpēc siltajā sezonā skriešana kļūst par iemīļoto sporta veidu, kas a prasa salīdzinoši mazu “starta kapitālu” un ir pieejama jebkurā vietā un laikā. 

Vienkārši un bez likstām 

Skriešana kalpo kā ļoti pateicīgs sporta veids, jo nav vajadzības pēc īpašas vietas vai apstākļiem, lai regulāri ievērotu treniņu grafiku – pietiks ar piemājas parku, mežu vai trotuāru. Tāpat skriešanas treniņu grafiku var ērti pielāgot arī esot ceļojumā vai ārpus mājām, tāpēc būs viegli saglabāt iegājušos nedēļas ritmu un treniņu biežumu. 

Turklāt, lai uzsāktu skriet, nav nepieciešama iepriekšējā pieredze, īpaša sagatavotība vai izteiktas fiziskās priekšrocības – tas ir sporta veids visiem. Pareiza elpošana un izturības attīstība ir galvenie faktori, par kuriem vajag piedomāt skriešanas laikā. 

Skriešana ir pateicīgs sporta veids arī tāpēc, ka nav ar laika ierobežojumu. Ja konkrētajā dienā grafikā nav vietas garākam treniņam vai arī nav spēka izaicinošam skrējienam, pietiek ar 30 minūtēm aktīvāka gājiena, lai uzturētu ķermeni formā. 

Mazs “starta kapitāls” 

Atšķirībā no daudziem citiem sporta veidiem, kuriem nepieciešams papildu inventārs, skriešanā ir jāveic mazs materiālais ieguldījums. Būtībā nepieciešami tikai labi sporta apavi un atkarībā no laikapstākļiem – piemērots apģērbs. Tāpat eksperti iesaka apsvērt domu par “gudrā palīga” iegādi – viedas ierīces mūsdienās spēj uzņemties pieredzējuša trenera funkcijas, sniedzot visaptverošu informāciju par svarīgākajiem veselības rādītājiem un treniņu slodzi. 

“Domājot no tehnoloģiju puses, izcils palīgs, kā skriešanā, tā jebkurā citā sporta veidā, būs viedpulkstenis, kas palīdz pārraudzīt dažādus veselības datus, treniņa rezultātus un skrējēja atrašanās vietu. Šobrīd jaunais Huawei GT Runner piedāvā skriešanai pielāgotu funkciju klāstu, tai skaitā zinātniski izstrādātu skriešanas programmu, kas analizē ierīces valkātāja līdzšinējo sniegumu, aktuālos veselības rādītājus un piedāvā pielāgotu treniņa programmu un citus ieteikumus, lai ilgtermiņā uzlabotu skriešanas rezultātu,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā, piebilstot, ka sākumā viedpulkstenis varētu šķist liela investīcija, bet ilgtermiņā tas kļūs par neaizvietojamu viedo asistentu. 

Veselības rādītāju uzlabošana un atbrīvošanās no stresa

Jebkurš sporta veids kalpo kā lielisks stresa un ikdienā uzkrāto negatīvo emociju “novadītājs”, bet pateicoties skriešanas elastīgajam aprīkojumam un izpildes vietai, nav jāvelta papildus enerģija treniņa plānošanai. Tiklīdz tiek pārvarēti pirmie krampji un apgūta pareiza elpošana, skriešana apvelta ķermeni ar laimes hormoniem jeb endorfīniem, kas uzlabo gan garastāvokli, gan pašsajūtu par paveikto treniņu. 

Apzinoties savu fizisko sagatavotību un veselības rādītājus un pakāpeniski palielinot treniņu slodzi, skriešana var ievērojami uzlabot miega kvalitāti un sirdsdarbību, tādējādi arī uzlabojot vispārīgo sportista pašsajūtu. Tāpēc, ja ir vēlme pievērsties kādam sporta veidam, skriešana ir ērti pielāgojama dažādiem ikdienas grafikiem un fiziskajām sagatavotībām ar minimāla inventāra nepieciešamību.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar