Kā pareizi kopt ādu ap acīm

Āda ap acīm ir jutīgāka un plānāka nekā pārējā sejas āda, tādēļ ir svarīgi zināt, kā par to pareizi rūpēties. Kas jāņem vērā un no kādām kļūdām jāizvairās, kopjot ādu zem acīm, lai izskatītos labi? Konsultē BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.

Āda ap acīm ir jutīgākā sejas ādas zona. Tā ir līdz pat 10 reizēm plānāka nekā sejas āda, kā arī tajā nav sviedru dziedzeru un taukaudu, kā tas ir pārējā sejas ādā, tādēļ zonā ap acīm visātrāk varam redzēt novecošanās pazīmes. Tādēļ, ka āda ap acīm ir tik plāna, šī zona ātri reaģē uz neveselīgu dzīvesveidu, nepareizi izvēlētiem kosmētikas līdzekļiem un citiem nelabvēlīgiem apstākļiem, piemēram, stresu.

Galvenie principi ādas ap acīm kopšanā

Svarīgākais ir atcerēties, ka āda ap acīm ir maiga, plāna un jutīga. Līdz ar to, ādai ap acīm bieži vien nederēs ierastie sejas krēmi un tāpēc būs jāizvēlas speciāli ādai ap acīm izstrādāti kopšanas līdzekļi, skaidro BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa. Tā kā āda ap acīm ir ļoti plāna un tajā nav tauku dziedzeru, tā intensīvāk zaudē mitrumu un arī elasticitāti. Svarīgākais, kopjot ādu ap acīm, ir tās maiga attīrīšana un mitrināšana. Uzklājot krēmu, ieteicams ievērot Langera līnijas un krēmu iemasēt maigām apļveida kustībām, cenšoties lieki nenostiept ādu. Kopjošie līdzekļi jāizvēlas atbilstoši ādas tipam, piemēram, sausai ādai nederēs krēmi, kas der normālai vai taukainai ādai. Jāatceras, ka jebkuras ādas kopšanas pamatā ir ādas mitrināšana, tādēļ jāizvēlas līdzekļi ar mitrināšanas īpašībām. Papildus var apsvērt, vai ir vēl kāds efekts, ko vēlas sagaidīt no krēma, piemēram, pretgrumbu, izgaismojošs, tūsku un tumšo loku mazinošs efekts.

Kā mazināt grumbiņas ap acīm?

Grumbiņu mazināšanai derēs krēmi ar filleru efektu, kas aizpildīs sīkās grumbiņas un palīdzēs ādai izskatīties gludākai, iesaka farmaceite. Populārākās krēmu sastāvdaļas, kurām piemīt grumbiņas mazinošs efekts, ir hialuronskābe, retinols, koenzīms Q-10, kolagēns un C vitamīns. Krēmus ar pretgrumbu efektu arī kursu veidā var lietot tie, kuriem šķietami vēl nav grumbiņu, bet kuri vēlas par savu ādu parūpēties laicīgi. Tomēr jāatceras, ka neviens krēms nav brīnumlīdzeklis un nepalīdzēs atbrīvoties no visām grumbiņām, jo īpaši dziļajām. Tādēļ, lai izvairītos no grumbiņām, ir būtiski par savu ādu rūpēties jau savlaicīgi – mitrināt ādu ap acīm, saņemt veselīgu uzturu, lietot nepieciešamo šķidruma daudzumu, aizsargāt ādu no UV stariem un, protams, ievērot veselīgu miega daudzumu.

Tūska un tumšie loki zem acīm

Tāda problēma, kā tūska un tumšie loki zem acīm, kļūst īpaši aktuāla, ja ir liels nogurums un stress, nav pietiekami gulēts, netiek uzņemts pietiekams ūdens daudzums vai arī  pirms miega tiek ēsti sāļi un asi ēdieni. Tumšos lokus un tūsku veicina arī smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana un UV staru ietekme, atgādina farmaceite L. Graudiņa.

Lai mazinātu tūsku un tumšos lokus, var izvēlēties krēmus, kuru sastāvā ir tonizējošas un izgaismojošas sastāvdaļas, piemēram, kofeīns, C vitamīns, peptīdi vai retinols. Tūskas mazināšanai var izmantot arī vēsas kompreses un tā saucamos patčus (īpašas maskas ādai zem acīm), kuri kādu laiku tika atdzesēti ledusskapī. Acu krēmu iepakojumā mēdz būt jau iestrādāts metāla uzgalis, lai, uzklājot krēmu ādai ap acīm, varētu veikt vēsu masāžu, kas sniedz tonizējošu efektu.

Izplatītākās kļūdas, kopjot ādu ap acīm

Lai pareizi koptu ādu ap acīm un izvairītos no tās kairināšanas, L. Graudiņa iesaka izvairīties no izplatītākajām kļūdām:

  • Nelietojiet paštaisītas maskas! Āda ap acīm ir ļoti jutīga, tādēļ ir jāizvairās no paštaisītu masku lietošanas. Tējas maisiņu komprešu vietā labāk izvēlēties patčus, jo nevaram būt droši, kas ir rūpnieciski ražoto tēju sastāvā, brīdina farmaceite.
  • Izvairieties no pārāk intensīvas iedarbības! Krēmi acu zonai ir jāuzklāj pavisam plānā kārtiņā un, tos iemasējot, ir pēc iespējas vairāk jāizvairās no ādas stiepšanas.
  • Atcerieties par aizsardzību no saules! Bieži par ādas aizsardzību pret sauli atceras tikai izteikti saulainajā laikā, taču arī ziemā ir jālieto krēmi ar SPF, jo UV stari nonāk pie mums arī caur mākoņiem. Saulainajā laikā būtu ļoti ieteicams izmantot saules brilles, jo tad nebūs tik lielas nepieciešamības samiegt acis, kas samazinās mīmikas krunciņu (“vārnu kājiņu”) veidošanos.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar