Ja kājas īkšķis ir ar punu

Operācija īkšķa kauliņa korekcijai ir efektīvs, bet ne ātrs un arī ne pirmais un vienīgais risinājums – skaidro traumatologs ortopēds un vertebrologs „Veselības centru apvienībā” Dmitrijs Kirejevs. Gaidot vizīti pie traumatologa ortopēda, nāksies sadzīvot ar sāpēm pēdā. Par to, kas uzreiz ir pieejams sāpju simptomu atvieglošanai, stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.

Hallux Valgus ir kājas īkšķa kauliņa pataloģiskas izmaiņas, kas veidojas uz pirksta locītavas pamatnes. Lielais pirksts saliecas pret savu kaimiņu, izspiežot kaulu ārpus pēdas. Šāds izaugums attīstās laika gaitā traumējošu (patoloģisku) kustību un spiediena uz pirksta locītavu dēļ,” skaidro traumatologs ortopēds un vertebrologs „Veselības centru apvienībā” Dmitrijs Kirejevs. “Apsvērt domu par operāciju vajag, ja kājas īkšķa kauliņš sāp katru dienu un ir grūtības atrast ērtus apavus, taču pirms operācijas noteikti jāizskata visas konservatīvās pieejas. Operācija, kuras laikā šis kauliņš tiek koriģēts, nav pārāk sarežģīta, tomēr atveseļošanās ilgs dažas nedēļas,” norāda ārsts. 

Ai, kā sāp!

Ne visas deformācijas rada problēmas, taču tās spēj radīt arī lielas sāpes, kas sāk traucēt ikdienas aktivitātēm, turklāt sāpes var būt gan periodiskas, gan pastāvīgas. Hallux Valgus parasti izveidojas uz kāju lielajiem pirkstiem, tomēr tas var skart arī kājas mazos pirkstiņus. Sāpes parādās virs kaula izvirzījuma. Kāju pirksta pamatnes locītava var būt pietūkusi, un apkārtējie audi var sabiezēt.

Pie vainas – apavi? Ne tikai!

Šo izaugumu vaininieki parasti ir slikti pieguļoši apavi. Negantākās, protams, ir augstpapēžu kurpes vai apavi ar šauriem, smailiem purngaliem. Pat tad, ja šāda veida apavi pieguļ pareizi un nav pārāk cieši, to dizains katrā solī liek saliekt pirkstus uz iekšu, izraisot berzi un pirkstu locītavu patoloģiskas kustības.

Tomēr ne vienmēr deformācija ir saistīta ar nepiemērotu apavu nēsāšanu. To var izraisīt iedzimts pēdas struktūras defekts, arī artrīts var veicināt izauguma veidošanos.

Ārstēšana

Diagnosticēt šo deformāciju ārsts var tikai, apskatot pēdu. Pēc fiziskās pārbaudes labāko ārstēšanas veidu var palīdzēt noteikt pēdas rentgens.

Konservatīvas metodes

Lielākajai daļai cilvēku pietiks ar profilaktiskiem pasākumiem, kā arī izmantojot konservatīvas pieejas, lai izvairītos no nopietnākas deformācijas.

Apavi

Apaviem jābūt ar platu un pietiekami dziļu vietu pirkstiem, lai izvairītos no berzēšanas un spiediena uz kauliņu. Ja garumā apavi der, bet ir sajūta, ka tie ir nedaudz par šauru, kurpnieks, iespējams, varēs izstiept apavus, lai samazinātu spiedienu sāpīgā kauliņa rajonā.

Polsterējums

Gēla spilventiņu uzklāšana vai amortizācija ap kauliņu spēj mazināt diskomfortu. Taču būtu jāizvairās no pārmērīga polsterējuma, jo tas var panākt gluži pretējo – palielināt spiedienu.

Apavu ieliktņi

Polsterēti apavu ieliktņi ierobežo patoloģiskas pēdu kustības un vienmērīgi sadala spiedienu, tā mazinot simptomus. Ieliktņus iespējams iegādāties specializētajos veikalos bez receptes, gan arī lūgt, lai ārsts izraksta individuāli piemērotas ortozes.

Medikamenti

Bezrecepšu pretsāpju līdzekļi (acetaminofēns vai nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, ibuprofēns vai naproksēns) vai kortizona injekcijas mazina sāpes, taču tas nekāda gadījumā nav ilgtermiņa risinājums un nav pielietojams regulāri.

Atvēsinošas aplikācijas

Auksta komprese uz sāpīgā kauliņa, ja tas ir iekaisis vai ir ilgi stāvēts kājās, mazina sāpes un pietūkumu. Tomēr jāņem vērā: ja ir parādījušies jušanas traucējumi vai asinsrites problēmas kājās, pirms ledus komprešu lietošanas būtu svarīgi konsultēties ar savu ārstu.

Ķirurģiskas metodes

Ja iepriekšminētie ieteikumi pret sāpēm nepalīdz, iespējams, ir laiks sarunai ar ķirurgu.

Ir dažādi operāciju veidi, kas var palīdzēt risināt deformētu kauliņu problēmas.

  • Pietūkušo audu noņemšana no lielā pirksta locītavas.
  • Kājas īkšķa iztaisnošana, noņemot daļu kaula.
  • Viena vai vairāku pēdas priekšgala kaulu izlīdzināšana normālākā stāvoklī, lai koriģētu neparasto leņķi lielā pirksta locītavā.
  • Veidot mākslīgo saaugšanu.
  • Ievietot mākslīgo locītavu.

Iespējams, ka varēs staigāt uzreiz pēc procedūras, tomēr pilnīga atveseļošanās var ilgt no vairākām nedēļām līdz mēnešiem. Par to pastāstīs un atveseļošanos uzraudzīs  ārsts.

Lai neapjuktu, ir svarīgi konsultēties ar pieredzējušu ķirurgu ortopēdu vai podologu, kurš specializējies pēdas ķirurģijā. Pirms galīgā lēmuma pieņemšanas var palūgt vēl viena speciālista viedokli.

Jāņem vērā, ka pēc atveseļošanās būs jāvalkā atbilstoši apavi, lai novērstu recidīvu. Lielākajai daļai cilvēku pēc operācijas ir grūtības valkāt šaurus apavus, kurpju un zābaku izvēle kļūst ierobežota, tāpēc tikai kosmētisku iemeslu dēļ operācija noteikti nebūs piemērotākais līdzeklis.

Gatavojoties vizītei

Lai maksimāli izmantotu vizītes laiku, pirms ārsta apmeklējuma ieteicams sagatavot jautājumu sarakstu un arī īsi pierakstīt atbildes. Lūk, “špikeris” sarunai ar speciālistu!

  • Kas izraisa manu pēdu problēmas?
  • Vai šis stāvoklis var būt īslaicīgs vai ir pastāvīgs?
  • Kādu ārstēšanas metodi jūs ieteiktu?
  • Vai es esmu kandidāts uz operāciju? Kāpēc “jā” vai kāpēc “nē”?
  • Vai un kādi ir alternatīvie pasākumi, kas varētu palīdzēt?

Ko noskaidros ārsts

Uz ārsta jautājums vēlams atbildēt iespējami precīzi.

  • Kad sākās problēmas ar pēdu?
  • Cik stipras ir sāpes ?
  • Kur tieši ir sāpes?
  • Kas, ja kaut kas tāds ir, mazina simptomus?
  • Kas, ja kaut kas tāds ir, pastiprina simptomus?
  • Kāda veida apavus lielākoties valkājat?

Ko jautāt farmaceitam?

Gaidot vizīti pie traumatologa ortopēda, kas, iespējams, nebūs pieejama tūlīt, nāksies sadzīvot ar sāpēm pēdā. Tikmēr var iegriezties aptiekā. “Gaidot pierakstu pie traumatologa ortopēda, sāpju mazināšanai noder ziede, piemēram, uz diklofenaka vai aceklofenaka bāzes, kas mazina sāpes un ārstē iekaisumu. Jāpatur prāta, ka nekad iekaisuma gadījumā nedrīkst lietot sildošu ziedi. Der tikai atvēsinošās vai pretsāpju un pretiekaisuma ziedes. Ja sāpes ir patiešām stipras, dažas – trīs līdz piecas – dienas, bet ne ilgstoši, iekšķīgi var lietot ibuprofēnu vai deksketoprofēnu saturošu medikamentu. Stipru sāpju gadījumā vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta pieņemšanas akūtajā stundā – iespējams, ārsts ieteiks individuālu risinājumu sāpju mazināšanai. Noteikti jādomā par maksimāli ērtiem ortopēdiskajiem apaviem, var ievietot apavos arī speciālas ortopēdiskās zolītes, lai pēdai būtu papildu atbalsts,” stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.

Lielākajās aptiekās var jautāt silikona starplikas, ko liek starp īkšķi un nākamo pirkstu, tādā veidā cenšoties kaut nedaudz aizkavēt deformāciju. Pieejamas arī nakts ortozes, kas fiksē un taisno īkšķa kauliņu. Ir novērots, ka dažkārt cilvēki ar to palīdzību cenšas labot situāciju, lai novērstu sākušos īkšķa kauliņa deformāciju un ārsts nebūtu jāapmeklē. „Tomēr vēlos uzsvērt, ka pareizāko risinājumu gadījumā, ja īkšķa kauliņš ir sācis deformēties, var piedāvāt tikai ārsts speciālists,” atgādina farmaceite.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar