Pētījuma dati: miega kvalitāte visā pasaulē pasliktinās

Pašlaik arvien lielāka nozīme tiek piešķirta miega higiēnai un tā kvalitātei. Tomēr Samsung Health lietotnes pētījuma dati1 atklāj – cilvēki visā pasaulē guļ mazāk un sliktāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Vidējais miega daudzums naktī šobrīd noslīdējis zem ieteicamajām 7 stundām, un sliktākie miega kvalitātes rādītāji ir tieši jauniešu vidū.

Samsung veiktās aptaujas dati2 liecina, ka 48 % no Baltijas iedzīvotājiem ikdienā izmanto viedpulksteni. No ierīcē pieejamajām iespējām tieši naktsmiera datu analīze ierindojas izmantoto funkciju top trīs (51 %). Savukārt Samsung Health aplikācijas lietotāju dati par kopumā 716 miljoniem nakšu visā pasaulē liecina par negatīvu tendenci. Lai gan interese par personīgo miega veselību ir strauji pieaugusi, realitātē miega kvalitāte pasliktinās.

Pasaules tendence: miegs ir nekvalitatīvāks un īsāks

Visā pasaulē vidējais miega ilgums ir samazinājies no 7 h un 3 min līdz 6 h un 59 min, noslīdot zem Nacionālā miega fonda ieteiktā 7 h sliekšņa. Ja salīdzina globāli, vienīgie reģioni, kur gulēto stundu skaits atbilst normai, ir Eiropa un Ziemeļamerika. Šeit vidējā miega ilgums vienā naktī ir 7 h 14 min, taču Ziemeļamerikā – 7 h. Latīņamerikā (6 h 53 min), Vidusāzijā (6 h 46 min) un Āzijā (6 h 34 min) vidēji tiek gulēts mazāk, nesasniedzot ieteikto normu.

Miega efektivitāti pasliktina arī pieaugošie rādītāji par laika posmu, kas naktī tiek pavadīts nomodā. Šis miega kvalitātes faktors tiek aprēķināts, atņemot miegā pavadīto laiku no kopējā laika, kas pavadīts gultā.

Abas tendences skar cilvēkus visās vecuma grupās, pētītajos reģionos, kā arī neatkarīgi no dzimuma. Lai gan vīriešiem miega efektivitāte kopumā ir zemāka, pēdējā gada laikā tieši sievietēm šie rādītāji ir kritušies teju divreiz straujāk. Analizējot pēc vecuma kategorijām, secināms, ka sliktākā miega efektivitāte ir cilvēkiem pēc 70 gadu vecuma.

Miega parāds – lielākais drauds vecumā jaunākiem cilvēkiem

Veselīgai miega higiēnai viens no galvenajiem parametriem ir vienmērīgs miegs, kā arī viens gulētiešanas un pamošanās laiks katru dienu. Ievērojot nekonsekventus miega paradumus, darba dienās guļot maz, taču brīvdienās mēģinot atgūt iekavēto, rodas miega parāds, kas kopumā ietekmē labsajūtu un atpūtas kvalitāti.

Vidēji pasaulē nedēļas nogalēs cilvēki guļ par 44 minūtēm ilgāk, Eiropā par 46 minūtēm. Miega parāds visbiežāk sastopams jauniešiem. 20 gadu vecumā tas vidēji ir 49 minūtes, taču, salīdzinājumam, 70 gados šis rādītājs ir vien 29 minūtes.

Miega avatāri naktsmiera analīzei

Lai gūtu padziļinātu ieskatu par dažādajiem miega paradumiem, Samsung analizē un iedala viedpulksteņu lietotājus vairākos gulētāju tipos3. Katrs no astoņiem miega dzīvniekiem jeb avatāriem pārstāv atšķirīgu gulētāju tipu ar tam unikālām īpašībām, kas saistītas ar miega ilgumu, konsekvenci un nomoda laiku.

Lielākā daļa jeb viena trešdaļa cilvēku tiek identificēti kā nervozie pingvīni. Šim gulētāju modelim raksturīgs veselīgs diennakts ritms, tomēr miega laikā bieži tiek piedzīvota pamošanās, kas samazina miega efektivitāti. Šis modelis visprecīzāk arī atbilst pēdējā gada laikā novērotajai negatīvajai tendencei.

Vecākiem cilvēkiem raksturīgākais ir piesardzīgā brieža tips. Tie ir cilvēki ar īsāku miega ilgumu un ilgāku nomoda laiku. Šis avatārs apzīmē gandrīz 40 % cilvēku vecumā no 70 gadiem, kas ir gandrīz 10 reizes vairāk nekā jauniešiem 20 gadu vecumā. Divdesmitgadniekiem izplatītākie tipi ir jūtīgais ezis un kurmis, kuriem raksturīgas problēmas ar miega konsekvenci.

Paradumi miega higiēnas uzlabošanai

Miega kvalitātes un attiecīgi arī labsajūtas, garastāvokļa un koncentrēšanās spēju uzlabošanai var palīdzēt Samsung Health lietotne. Savienojot to ar Galaxy Watch6 vai citu Galaxy sērijas viedpulksteni, tā apkopo nedēļas laikā iegūto informāciju par miegu – cikos iets gulēt, cik ilgi gulēts, cik kvalitatīvs ir bijis miegs – un sāks atgādināt, kad ir laiks doties pie miera. Pēc tam, aizpildot divas aptaujas par saviem miega paradumiem, lietotājam tiek izveidota individuāla vairāku nedēļu programma ar mērķi uzlabot naktsmieru. Pētījuma dati liecina, ka pat pēc viena mēneša programmas redzami uzlabojumi neatkarīgi no gulētāja tipa.

Jāatceras, ka miega kvalitāti naktī ietekmē viss dienā piedzīvotais – emocijas, fiziskās aktivitātes, uzturs un it īpaši tas, ko darām neilgi pirms gulētiešanas. Tāpat arī pretēji, ja būsim neizgulējušies, arī garastāvoklis, spēja koncentrēties un veikt pat ikdienišķus pienākumus būs traucēta. Tādēļ svarīgi apzināties, kā nevērīga miega higiēna spēj ietekmēt labsajūtu ilgtermiņā un ko būtu ieteicams darīt tās uzlabošanai.

1 Salīdzināti Samsung Health lietotāju dati par 2021. gada un 2023. gada vienādu laika periodu – janvāris-maijs. Iegūtie dati nav paredzēti izmantošanai medicīnā, diagnostikā un ārstēšanā. Piemēroti tikai vispārējās labsajūtas noteikšanai.

2 Tiešsaistes aptauju 2023. gada septembrī veica Samsung Electronics Baltics sadarbībā ar mediju aģentūru Starcom. Aptaujā Baltijas mērogā piedalījās 3000 respondentu vecumā no 18 līdz 50 gadiem.

3 Analīzes veikšanai nepieciešami dati par vismaz septiņām dienām. No tām divām jābūt brīvdienām.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar