Idejas svētku svinēšanai #paliecmājās apstākļos

Pat ja esam situācijā, kad grandiozi lielu ballīti ar daudziem draugiem sarīkot nevaram, svētki vienalga ir jāsvin un svētku sajūta bērniem ir jārada. Kā to labāk izdarīt? Pieredzē dalās Rimi Bērniem eksperte, 3 bērnu mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa un viņas meita Lība, kura pagājušonedēļ nosvinēja vienpadsmito dzimšanas dienu.

Ievēro ģimenes tradīcijas

Pat ja ballīte ir bez viesiem, ievēro tradīcijas, kādas jūsu ģimenē dzimšanas dienā vienmēr ir bijušas. Tradīcijas piekopjam, lai godinātu jubilāru, lai liktu justies īpaši tieši gaviļniekam. “Mēs ar mammu parasti cepam kūku, liekam tajā svecītes un jubilāram dziedam Daudz baltu dieniņu. Arī šoreiz es to piedzīvoju, lai gan dziedātāju bija ļoti maz,” smaidot stāsta Lība Smildziņa. Inga piebilst, ka ievērota arī tradīcija par dāvanas iesaiņošanu: “Lībai ļoti patīk, ja dāvana ir nevis dāvanu maisiņā, bet skaisti iesaiņota – viņai tas radot svētku noskaņu, un mēs ģimenē ņemam to vērā.”

Dāvana ar pievienoto vērtību

“Tā kā vairākas nedēļas ir jāpavada mājās, un mēs tās pavadām laukos, tad nolēmām Lībai dāvināt tādu dāvanu, ko var izmantot ilgtermiņā – mākslas piederumus. Lība aizraujas ar gleznošanu un zīmēšanu, viņai piemīt tieksme visu apgleznot – nu jau arī putnu būrus kopā ar mazo māsu apgleznojušas,” par meitas talantu stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa iesaka, atzīmējot dzimšanas dienu, atrast kopīgu radošu nodarbi visai ģimenei – arī tiem ģimenes locekļiem, kuri parasti to neizvēlas. Gandarījums par paveikto ir garantēts!

Lieta atmiņu lādei

“Mūsu ģimenē katram bērnam ir sava atmiņu lāde – mēs, vecāki, tajā liekam dažādas lietas, ko, mūsuprāt, bērniem būs interesanti apskatīt pēc gadiem 10, 20 vai vairāk. Jāsaka, ka bērni jau tagad ik pa laikam pārcilā šīs lietas un atceras dažādus notikumus,” stāta Inga, un izstāsta, ka Lībai dzimšanas dienā arī sagatavojuši vienu piemiņas lietu atmiņu lādei. Tā ir apsveikuma kartīte, kur katrs ģimenes loceklis ierakstīja vairākas Lības īpašības, tādējādi izveidojot viņas raksturojumu. “Labu, mīļu vārdu bērnam par daudz nav iespējams pateikt, tāpēc dāvanām vai pārsteigumiem, kas apliecina – tu mums esi īpašs – ir liela nozīme,” uzskata Inga.

Dienu plāno jubilārs

Laiks un nedalīta uzmanība viennozīmīgi ir labākā dāvana, un ideāli, ja šo kopā pavadāmo laiku ir ļauts saplānot jubilāram. “Es rosināju iziet nelielā pārgājienā pa pļavām, uztaisīt tiltiņu pāri avotam, pagleznot, šūpoties un aiziet uz kaimiņu kūti apskatīt nupat dzimušos jērus. Mazajiem jēriņiem vilna ir neticami mīksta! Savukārt naktī aicināju visus iziet skatīties zvaigznes. Naktīs laukos ir tik tumšs un zvaigžņu tik daudz!” piedzīvotajā dalās Lība. Viņa piebilst, ka gribējušas ar māsu vizināties arī traktoriņa piekabē, un brālis labprāt šo vēlmi piepildījis. “Vecāki reizēm baiļojas bērnam ļaut vaļu dzimšanas dienas plānošanā. Tomēr jāatceras, ka bērnu prieks slēpjas arī laukos tik ierastās lietās kā traktors vai zvaigžņu piesētās debesīs. Vecāku uzdevums – priecāties līdzi un būt klātesošiem, kā arī pirms plānošanas vienoties par noteikumiem, piemēram, ka darbības vieta ir lauku mājas,” stāsta Inga.

Svētku galds svaigā gaisā

Svaiga gaisa neatsveramā nozīme cilvēka veselībai, imunitātes stiprināšanai un bērna attīstībai lieku reizi nav jāpaskaidro, tāpēc ir lieliski, ja dzimšanas dienas maltīte var notikt ārā. Kā gada pirmie dārza svētki vai kā neliels pikniks pārgājiena laikā. “Kad esam laukos, mēs bieži vien ēdam ārā. Arī Lības dzimšanas dienas galdu klājām ārā, jo pavasara saule un dārza svētku noskaņa ir klāt. Un kaut kā vienmēr šķiet, ka bērniem ārā viss garšo labāk, un visi ir smaidīgāki,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Aktīvas spēles

Lība iesaka spēlēt paslēpes ar tuk-tukiem, šo spēli var spēlēt arī divatā. Spēles sākumā spēles dalībnieki vienojas, kura ir tā vieta, kur jāpagūst aizskriet un pateikt “tuk-tuk par sevi”. Ja spēles vadītājs – tas, kurš meklē noslēpušos – kādu atrod, viņam jāpagūst aizskriet līdz norādītajai vietai un pateikt, piemēram, “tuk-tuk par Lību”. Turpretī, ja visi meklējamie ir paguvuši aizskriet ātrāk par vadītāju un pateikt “tuk-tuk par sevi”, tad vadītājam visi jāmeklē vēlreiz. Lība stāsta, ka laukos viņi labprāt spēlē arī Sunīšus – šajā spēlē vajag tikai trīs dalībniekus. Sunīšus spēlē šādi: divi spēles dalībnieki savā starpā metā bumbu, savukārt trešais stāv starp šiem spēlētājiem un mēģina bumbu noķert. Ja ķērājs bumbu noķer, viņš stājas tā spēlētāja vietā, kura metienu bija pārtvēris. “Aktīvas āra spēles ir tās, kas nemanot kā lieliem, tā maziem raisa smaidus un smieklus, un vienlaikus ģimeni ārkārtīgi saliedē,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Izdariet to, ko sen jau gribējāt

Ir skaisti, ja dzimšanas dienā var piedzīvot ko īpaši atmiņā paliekošu. “Vienlaikus šīs atmiņas būs tās, kur ne tik vieglos dzīves posmos pakavēties un smelties spēkus,” ir pārliecināta Lības mamma. “Mūsu lauki ir netālu no Līgatnes, un mamma ar tēti bija stāstījuši, ka Līgatnē ir pārceltuve – prāmis, ar kura palīdzību var nokļūt otrā Gaujas krastā. Šo prāmi vecāki mums jau sen gribēja parādīt, un nu par godu manai dzimšanas dienai mēs turp aizbraucām. Pārcēlāja vadītājs mums izstāstīja, ka prāmi darbina upes spēks,” klāsta Lība. Līgatnes pārceltuve darbojas jau vairāk nekā 70 gadu – līdz Otrajam pasaules karam šajā vietā bijis tilts, bet tas tā arī nav atjaunots.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar