Energoefektivitātes ekspertu radīts rīks ļauj aprēķināt paredzamās apkures izmaksas

Šobrīd teju ikvienu Latvijas iedzīvotāju nodarbina raizes par turpmāko mēnešu apkures izmaksām. Daudzi jau ir saņēmuši paziņojumu par tarifu kāpumiem dabasgāzei un elektroenerģijai, tāpēc meklē alternatīvus risinājumus. Citi izvērtē apkures veida maiņas iespējas, bet citi esošā īpašuma pārdošanu ar mērķi iegādāties energoefektīvāku mājokli, kas tirgū praktiski nav pieejami. Lai veicinātu iedzīvotāju, tostarp jaunu īpašumu pircēju, iespējas iegūt objektīvus datus par indikatīvajām īpašumu apkures izmaksām, tai skaitā dažādiem apkures veidiem, uzņēmums “Latio” izstrādājis mājokļu Siltumenerģijas aprēķinu kalkulatoru: https://energokalkulators.lv/.

Jaunā rīka lietošana ir ļoti vienkārša. Indikatīvo apkures izmaksu noteikšanai Siltumenerģijas kalkulatorā nepieciešams norādīt trīs pozīciju datus:

  • mājokļa platību;

  • siltumenerģijas patēriņa klasi vai vidējo siltumenerģijas patēriņu gadā;

  • siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifu – tas viegli atrodams kalkulatoram pievienotajā saitē uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapu.

Pēc šo datu ievades kalkulators aprēķina orientējošās izmaksas esošajam apkures veidam. Līdztekus tas ļauj salīdzināt izmaksas arī alternatīviem siltumapgādes veidiem šajā īpašumā. Tādējādi risinājums ir noderīgs, lai sniegtu ieskatu arī tiem iedzīvotājiem, kas šobrīd izvērtē sava mājokļa apkures sistēmas veida maiņu, piemēram, dabas gāzes vietā izvēloties citas alternatīvas – malku, granulas, siltumsūkņus u.tml.

Skaidrojot situāciju par energoefektīvu mājokļu pieejamību tirgū, “Latio” tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva stāsta: “Energoefektīvu īpašumu Latvijā ir ļoti maz. Piemēram, ja runājam par mājokļiem Rīgā, tie varētu būt aptuveni 3% no visa dzīvojamā fonda. Diemžēl nav izredžu, ka situācija tuvākajā laikā varētu strauji uzlaboties, jo galvaspilsētā uz jūnija sākumu bija nosiltinātas tikai 65 daudzdzīvokļu ēkas. Būtībā šāds kritisks stāvoklis ir lielākajā daļā Latvijas, piemēram, A klases energoefektivitātes sertifikāti 2021. gadā tika piešķirti tikai 1% īpašumu, bet B klases – 10%. Tādējādi piedāvājums ne tuvu nespēj un tuvākajā nākotnē arī nespēs apmierināt pieprasījumu. Tāpēc pircēji nereti ir spiesti izvēlēties īpašumus, kas pilnībā neatbilst viņu prasībām. Tā kā viens no būtiskākajiem jautājumiem ir potenciālās apkures izmaksas, jaunais rīks mums ļauj sniegt objektīvu informāciju.”

Jaunā Siltumenerģijas kalkulatora sākotnējais izstrādes mērķis bijis izveidot rīku, kas nozares profesionāļiem ļautu aprēķināt orientējošās īpašuma apkures izmaksas. Tomēr, izprotot kalkulatora nozīmību situācijā, kad vairums iedzīvotāju ir neziņā par gaidāmajām izmaksām, rīks šobrīd pielāgots, lai būtu pieejams ikvienam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar