CSDD satiksmes drošības kampaņā atgādina: “Apguldīt vieglāk nekā apbedīt”

Lai ikkatru sabiedrībā aicinātu atturēt līdzcilvēkus no transportlīdzekļa vadīšanas alkohola reibumā, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) uzsāk sociālu kampaņu ar atgādinājumu: “Apguldīt vieglāk nekā apbedīt. Neļauj draugam braukt reibumā.”.

Kampaņas laikā CSDD vērsīs uzmanību atbildīgu lēmumu pieņemšanai, lai novērstu situācijas, kurās cilvēki alkohola reibumā cenšas vai realizē nodomu vadīt transportlīdzekli, apdraudot paši sevi, pasažierus un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

“Latvijā pērn bija pēdējos 100 gados zemākais dzimstības rādītājs, ko divas reizes apsteidza mirušo skaits. Tā ir drūma statistika. Vienlaikus ceļu satiksmē reģistrētais negadījumu skaits, kuros ir iesaistīti vadītāji reibumā, pērn sasniedza pēdējo 15 gadu antirekordu. Mēs esam varena, taču pārāk maza valsts, lai riskētu sakropļot vai zaudēt cilvēkus tik bezjēdzīgā nāvē. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam saknē mainīt līdzcilvēku rīcību – dzert un braukt, tā vietā atņemot atslēgas, apguldot neapdomīgu draugu vai ģimenes locekli uz dīvāna, šādi izvairoties no liktenīga dzīves pagrieziena,” pauž CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks. 

CSDD apkopotie statistikas dati liecina, ka 2022. gadā tika reģistrēti 955 ceļu satiksmes negadījumi, kuros vismaz viens transportlīdzekļa vadītājs bija alkohola reibumā. Tas ir pieaugums par 18 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad tika fiksēti 811 šādi ceļu satiksmes negadījumi. Tajos aizvadītajā gadā bojā gājuši deviņi cilvēki. Tikmēr ievainoto, tajā skaitā smagi ievainoto, skaits pieauga par 54 personām, līdz 306 cilvēkiem pērn, kas ir sliktākais rādītājs kopš 2011. gada. 

Kampaņā, kuras centrā izvirzīta ceļu satiksmes problēma – transportlīdzekļa vadīšana reibumā –, gan ar reklāmas materiāliem, gan dažādām komunikācijas aktivitātēm iecerēts uzlabot izpratni par apreibinošu vielu ietekmi uz cilvēka organismu, kas kategoriski nav savienojama ar transportlīdzekļa vadīšanu.

“Jāpiemin, ka jau vairāk nekā pusgadu ir spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par braukšanu reibumā virs 1,5 promilēm, un šāda sodāmība atstāj smagas sekas cilvēka turpmākajā dzīvē. Ja aplūko statistiku, tad šogad no gada sākuma līdz 14. jūnijam Valsts policija ir fiksējusi jau 1532 dzērājšoferus, no kuriem lielākā daļa ir bijuši vadītāji smagā alkohola reibumā – virs 1,5 promilēm – vai arī autovadītāji alkohola reibumā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Diemžēl varam secināt, ka daudzi autovadītāji aizvien pieņem apzinātu lēmumu apdraudēt sevi un apkārtējos satiksmes dalībniekus. Lai visiem  ikdienas ceļš būtu drošāks, Valsts policija aicina arī līdzcilvēkus iesaistīties un uzņemties atbildību par to, kas notiek apkārt, – būt vērīgiem un neļaut saviem draugiem vai tuviniekiem sēsties pie spēkrata stūres alkohola reibumā, jo sekas šādai rīcībai var būt traģiskas. Turklāt, ja satiksmē tiek manīts autovadītājs, kura braukšanas maniere liecina, ka viņš, iespējams, brauc alkohola reibumā, nekavējoties par to jāziņo policijai, zvanot pa tālruņa numuru 110,” uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar