Biroju īres cenas Baltijā pagaidām krīt negribīgi

Koronavīrusa pandēmija radījusi būtiskas izmaiņas nekustamā īpašuma tirgū Baltijas valstīs, īpaši biroju nomas segmentā. Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ daudzi uzņēmumi pārorientējušies uz attālinātu darbu. Kamēr daļa turpina maksāt pilnu vai nedaudz samazinātu biroja īres maksu, citi no biroja telpām uz laiku atteikušies pavisam. Saskaroties ar naudas plūsmas kritumu, daļa uzņēmumu tuvākajā nākotnē varētu pārvērtēt nepieciešamību pēc biroja telpām. Tomēr pagaidām būtiskas izmaiņas biroju īres cenās nav novērojamas, liecina Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces” apkopotā informācija. 

Starp Baltijas valstīm biroja telpu īres cenas nedaudz samazinājušās tikai Lietuvas galvaspilsētā – Viļņā vidējā biroja īres maksa šī gada maijā, salīdzinot ar situāciju tirgū pirms diviem gadiem, sarukusi no 13 eiro kvadrātmetrā uz 12 eiro kvadrātmetrā. Rīgā vidējā biroja telpu īres maksa maijā saglabājusies tajā pašā līmenī, kā pirms diviem gadiem un ir 15 eiro kvadrātmetrā. Savukārt Tallinā biroja telpu segmentā novērojams pat neliels cenu kāpums: no 17 eiro kvadrātmetrā 2018.gada maijā uz 18 eiro šī gada maijā, liecina “RIA.com Marketplaces” apkopotie dati. 

Saskaņā ar nekustamo īpašumu vietnē city24.lv atrodamo informāciju, Rīgā maija sākumā īrei tika piedāvāti 1513 biroji. No tiem 732 objekti bija platībā līdz 150 m2, bet 781 – virs 150 m2. Igaunijas nekustamo īpašumu vietnē city24.ee maija sākumā īrei bija pieejami kopumā 1486 biroji (919 īpašumu platībā līdz 150 m2, bet 567 bija lielāki par 150 m2). Savukārt Lietuvas nekustamo īpašumu portālā aruodas.lt maijā tiek izīrēti 1205 biroji (821 platībā līdz 150 m2 un 384 platība pārsniedz 150 m2). 

Lai gan pagaidām biroju īres cenas sludinājumos krīt negribīgi, kopumā daudzi izīrētāji ir gatavi potenciālajiem īrniekiem dot ievērojamas atlaides, norāda  “RIA.com Marketplaces” pārstāvis Artjoms Umanets. “Daudzu uzņēmumu darbs notiek attālināti, un daļai izdevies ar izīrētājiem vienoties par īres atlaidēm. Tajā pašā laikā var prognozēt, ka Covid-19 ierobežošanas pasākumiem beidzoties, daļa uzņēmumu pāries uz mazākām telpām vai no tām atteiksies pavisam. Pandēmija bijusi laba mācība tam, ka efektīva darba organizācija iespējama arī attālināti, un ekonomisko izaicinājumu kontekstā biroju īre varētu būt veids, kā ietaupīt desmitiem un pat simtiem tūkstošus eiro gadā,” saka A.Umanets. 

Arvien aktuālāka tendence īrs tirgū varētu būt arī biroja koplietošanas telpu pakalpojums, kas profesionāļiem ļauj izīrēt darba vietu koplietošanas birojā uz noteiktu stundu vai dienu skaitu mēnesī. Savukārt uzņēmumi ietaupīt uz biroja īri varētu censties, arī pārejot uz mazākiem birojiem vai daļu telpu piedāvājot apakšīrniekiem. 

“Situāciju biroju īres segmentā var iedalīt īstermiņa un ilgtermiņa perspektīvās. Īstermiņā īrnieki jau tagad ar izīrētājiem cenšas vienoties par īres maksas samazināšanu. Citi, ja tāda iespēja pastāv, samazina izmantoto biroja telpu un pārējo piedāvā apakšīrniekiem. Tomēr ilgtermiņā sagaidāms, ka daļa uzņēmumu varētu pārcelties uz platības ziņā mazākiem vai zemākas klases birojiem. Brīvo biroja telpu skaitam tirgū palielinoties, izīrētāji būs spiesti cenas mazināt,” prognozē A.Umanets. 

Vidējā biroja īres cena par m2*
2020 2018
Rīga €15 €15
Tallina €18 €17
Viļņa €12 €13

* Bez papildu izmaksām, PVN un komunālajiem rēķiniem.

Foto: ilustratīva nozīme

TOP Komentāri

avatar