BIO atkritumu ABC: praktiski padomi šķirošanai

BIO atkritumu šķirošana ir nozīmīgs pienesums, lai samazinātu ietekmi uz vidi, atkritumu daudzumu un siltumnīcefekta gāzu emisijas. Šajā rakstā uzņēmums “Getliņi EKO” dalīsies ar praktiskiem ieteikumiem, kas palīdzēs BIO atkritumu šķirošanā, ņemot vērā, ka no 2024. gada BIO atkritumu šķirošana kļūs par pienākumu visā valsts teritorijā.

BIO atkritumu sortiments

Izpratne par BIO atkritumiem ievērojami palielina iespēju organisko materiālu pārvērst vērtīgā resursā. Šo atkritumu veidu sadala divās kategorijās. Pirmā – ikdienā visvairāk saražotie pārtikas pārpalikumi bez iepakojuma: augļi un dārzeņi (mizas, serdes, atgriezumi), olas un cietie produkti (čaumalas, sieri, biezpieni), graudaugi un to izstrādājumi, kafijas un tējas biezumi, kā arī termiski apstrādātas gaļas un zivs produkti (kauli un asakas). Otra kategorija ir saistīta ar dārza darbiem – tās ir koku, krūmu lapas, sīki zari, nopļauta zāle, saknes un nezāles. Arī augu pārpalikumi, to skaitā griezti novītuši ziedi un telpaugi. Tie visi ir atkritumi, kam piemērots specializētais brūnās krāsas BIO konteiners vai alternatīva – komposta kaudze.

BIO atkritumu konteiners

BIO atkritumu šķirošana ir bijusi aktuāla jau senā pagātnē, kad dārzā pie mājām tika veidotas komposta kaudzes. Brūnais BIO atkritumu konteiners sniedz iespēju dalīti vākt BIO atkritumus cilvēkiem, kuriem nav iespējas vai vēlmes veidot komposta kaudzi. Lai ieviestu atbildīgo paradumu, ikkatrs ir aicināts pieteikt šo konteineru. Daudzdzīvokļu māju iemītnieki to var izdarīt, vēršoties ar lūgumu pie sava mājas pārvaldnieka, bet privātmājās dzīvojošie – pie sava atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma. Svarīgi, ka ir iespējams izvēlēties atšķirīga tilpuma BIO konteineru, kas būtu piemērotākais atkarībā no mājas iedzīvotāju skaita un BIO atkritumu daudzuma.

BIO atkritumu uzglabāšana

Ņemot vērā, ka BIO atkritumi galvenokārt rodas virtuvē, arī to šķirošana lielākoties sākas katra dzīvesvietā. Tieši atkritumu uzglabāšana ir bieži apspriests temats šķirošanas kontekstā. Lai gan BIO atkritumu uzkrāšanai ērtākā izvēle var šķist plastmasas vai polietilēna maisi, tomēr brūnajā konteinerā drīkst izmest tikai īpašus biodegradējamus vai nebalināta, neglancēta papīra maisus. Var noderēt arī sen aizmirsta metode – atsevišķs spainis, kura saturu regulāri iztukšot brūnajā konteinerā bez speciālā maisa. Modernāka un ērtāka metode ir veikalos iegādājama speciāla, kompakta tvertne BIO atkritumiem. To var izskalot, lietot atkārtoti vai ieklāt speciāli paredzēto maisu, īslaicīgi uzglabājot minēto saturu pirms izmešanas.

BIO atkritumu izmaksas

Patlaban sašķirotos atkritumus, piemēram, stikla, metāla, papīra un tekstila atkritumus, savāc un vēlāk pārstrādā bez maksas. BIO atkritumu apsaimniekošana nav bez maksas, taču tarifs ir zemāks nekā nešķirotu sadzīves atkritumu izvešana. Nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas izmaksas ik gadu palielinās, un šī tendence visdrīzāk turpināsies, tāpēc BIO atkritumu dalīta šķirošana ilgtermiņā ir arī iespēja ietaupīt. Bet, ja konteinera sastāvā būs citu atkritumu piejaukumi, tad attiecīgo konteineru izvedīs kā nesašķirotus sadzīves atkritumus par sadzīves atkritumu tarifu. Tas šobrīd ir par 20 % dārgāks nekā BIO atkritumiem. No nākamā gada BIO konteinera apsaimniekošanas maksa kļūs vēl izdevīgāka, veidojot ietaupījumu līdz pat 40 %. Tāpēc var teikt, ka BIO atkritumu šķirošana rada iespēju samazināt ne vien apglabājamo atkritumu daudzumu, bet arī rēķinu par pareizi sašķirotiem BIO atkritumiem.

BIO atkritumu aromāts

Nereti par populāru šķērsli BIO atkritumu šķirošanā cilvēki uzskata nepatīkamo aromātu. Efektīvākais risinājums tā novēršanai ir parūpēties, lai BIO atkritumu tvertne no dzīvesvietas tiktu regulāri iznesta, un brūnā piemājas konteinera vāks vienmēr būtu aizvērts. Tāpat ieteicams BIO atkritumu masu pārklāt ar sausu materiālu, piemēram, skaidām, lai samazinātu vai pilnībā neitralizētu nevēlamo smaku. Tas palīdzēs novērst arī kukaiņu un grauzēju izplatīšanos. Dzīvesvietās ar balkonu var nostiprināt tvertni ārpus mājokļa, ja apzināties, ka regulāri neizmetīsiet BIO atkritumus. Tāpat ir iespējams vienoties ar savu atkritumu apsaimniekotāju par optimālu izvešanas biežumu – lūgt izvest BIO atkritumus biežāk, it īpaši vasaras periodā. Ar plašāku informāciju par BIO atkritumiem aicinām iepazīties vietnē: www.navkurmest.lv.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

Infografika: publicitātes

TOP Komentāri

avatar