Atkal klāt aukstumpumpa? Kā to pareizi ārstēt un ko labāk nedarīt?

Aukstumpumpas mēdz parādīties pašos nepiemērotākajos brīžos, radot ne vien estētisku defektu, bet arī sāpes un diskomfortu. Aukstumpumpu izraisītāju – herpes vīrusu – pārnēsā līdz pat 90 % pasaules iedzīvotāju, un, lai gan ikdienā tas nav aktīvs, pazeminoties imunitātei, vīruss aktivizējas, izpaužoties kā herpes. Kādas ir aukstumpumpu attīstības stadijas, kā tās pareizi ārstēt un ko darīt noteikti nevajadzētu, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Aukstumpumpu cēlonis ir herpes vīruss, ko iespējams iedalīt astoņos dažādos tipos. Visbiežāk sastopamais ir HSV-1 (Herpes Simplex 1) apakštips, kas ierosina aukstumpumpu veidošanos mutes gļotādā, uz lūpām, pie deguna vai degunā, kā arī uz vaigiem vai zoda. Grieķu valodā vārds herpein nozīmē „ložņājošs”, tādā veidā apzīmējot šīs saslimšanas hronisko, latento un recidīvo norisi. Herpes vīruss ir pazīstams jau vairāk nekā 110 gadus, un tiek uzskatīts, ka aptuveni 60–90 % populācijas ir inficēti ar šo vīrusu, proti, ir tā nēsātāji. Pēc pirmreizējas saslimšanas vīruss neaktīvā jeb latentā veidā paliek cilvēka organismā, kur mitinās nervu ganglijos, līdz dažādu faktoru ietekmē tas atkal aktivizējas, izraisot herpes jeb aukstumpumpas.

Herpes vīruss cilvēka organismā var iekļūt caur ādu vai gļotādu, un inficēties lielākoties iespējams tikai cieša kontakta ceļā, piemēram, skūpstoties, pieliekot pie mutes rokas, uz kurām nokļuvušas vīrusa daļiņas u.tml. Lai gan tiek uzskatīts, ka ārējā vidē šis vīruss nav sevišķi izturīgs, tomēr pastāv iespēja inficēties, arī izmantojot saslimušā personiskos priekšmetus, piemēram, krūzi, galda piederumus, dekoratīvo kosmētiku un citus.

„Ja aukstumpumpas ir likušas par sevi manīt vienreiz, tad, visticamāk, tās parādīsies atkal. Herpes vīrusu aktivizē virkne dažādu nelabvēlīgu faktoru vai to kombinācijas – nosalšana, caurvējš, fiziskas traumas, atsevišķu medikamentu lietošana, pārmērīgs UV starojums, dažādi iekšējie procesi, piemēram, imunitātes pazemināšanās, emocionāls stress, citas vīrusu saslimšanas, nogurums, miega trūkums, neveselīgs uzturs, liekais svars un citi. Nav medikamentu, kas spēj izārstēt šo HSV veidu, tomēr ir iespējams samazināt atkārtotu aukstumpumpu rašanās iespējamību. Nepieciešams mazināt ikdienas stresu un spēcināt organismu, tādā veidā pasargājot to no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

No vieglas kņudināšanas līdz krevelei – četras aukstumpumpu stadijas

Aukstumpumpas attīstību iedala četrās atšķirīgās stadijās, un laiks no herpes rašanās brīža līdz sadzīšanai parasti ilgst aptuveni divas līdz trīs nedēļas. Jāņem vērā, ka aplipināt citus var visa šī perioda garumā.

  1. Herpes aktivizēšanās stadija. Iespējams novērot ādas dedzināšanu, kņudināšanu, niezi, tirpšanas sajūtu vai sāpes. Šī stadija ilgst aptuveni 24 stundas, un tas ir labākais laiks, kad aukstumpumpu iespējams maksimāli „neitralizēt”, pielietojot smērītes, kas satur aciklovīru, vai speciālos pretherpes plāksterus.
  2. Pūslīšu veidošanās stadija. Vietā, kur veidojas aukstumpumpa, parādās pietūkums un pūslītis jeb čūla – tā var būt viena vai pat vairākas. Pūslītis ir piepildīts ar caurspīdīgu šķidrumu, kas satur vīrusu. Šajā aukstumpumpas stadijā herpi vairs nav iespējams neitralizēt, bet ar aciklovīru saturošiem preparātiem ir iespējams atvieglot tās attīstības gaitu.
  3. Sulošanās stadija. Pūslīši pārsprāgst, veidojas mitras, sāpīgas čulgas. Šī stadija ir pati nepatīkamākā un bīstamākā, jo infekciju ir visvieglāk pārnest citiem cilvēkiem.
  4. Kreveles stadija. Sākas aukstumpumpas dzīšanas process, pūslīša vietu pakāpeniski pārklāj krevele. Lai neizraisītu asiņošanu un neatstātu rētas, kreveli nekādā gadījumā nedrīkst noplēst.

Ārstēšanu svarīgi uzsākt pēc iespējas ātrāk

„Galvenais aukstumpumpu ārstēšanas priekšnoteikums – maksimāli ātri jānoķer tas brīdis, kad vīruss ir aktivizējies un sākusi veidoties herpe. Palīdzēs preparāti, kas satur aciklovīru vai silīcija gēlu – tie uz iekaisušās vietas radīs tādu kā plēvīti, kas neļaus čūliņai attīstīties tālāk. Konsultējoties ar farmaceitu, var izmantot arī dabisko sastāvdaļu preparātus. Sākuma stadijā noderīga būs kliņģerīšu tinktūra, tējas koka eļļa vai 40 % spirta šķīdums. Ja, lietojot bezrecepšu medikamentus, 10 dienu laikā nav novērojami uzlabojumi, ieteicams vērsties pie ārsta, kurš izvērtēs situāciju un, iespējams, ieteiks pretvīrusu medikamentus iekšķīgai lietošanai,” stāsta Apotheka farmaceite Laila Zālīte.

Apkopjot herpes skartās vietas, nepieciešams pievērst īpašu uzmanību higiēnai – pēc ārstnieciskā līdzekļa uzklāšanas ir rūpīgi jānomazgā rokas, savukārt laikā, kad izveidojušies pūslīši, jāseko līdzi tam, lai inficētais šķidrums nenokļūst uz citiem priekšmetiem. Lai gan neveicot ārstēšanu, aukstumpumpa ar laiku pāries, tomēr pastāv risks, ka tādā veidā dzīšanas process būs daudz ilgāks, turklāt pastāv lielāka komplikāciju un recidīva iespējamība.

Ko nedrīkst darīt – pretrunīgas tautas metodes un bieži pieļautas kļūdas

  • Neapstrādājiet herpi ar zobu pastu – mentols var sniegt īslaicīgu efektu, atvēsinot vīrusa skarto vietu, bet var radīt papildu sarežģījumus, neļaujot čūliņai elpot un tā veicinot iekaisumu.
  • Neizmantojiet ausu sēru – iecienīta tautas metode vēsta, ka aukstumpumpas radītās nepatīkamās sajūtas palīdzēs mazināt ausu sērs, tomēr ārstēšanas procesam tas nelīdz, turklāt sērs ir nesterils līdzeklis, un šāda metode nav higiēniska.
  • Nepārduriet infekciozos pūslīšus – tādā veidā čūliņās uzkrātais šķidrums iztek, un infekcija var nokļūt citur.
  • Nebūtu ieteicams lietot dekoratīvo kosmētiku uz aukstumpumpas – tā neļauj inficētajai vietai elpot, kā rezultātā var rasties iekaisums un palēninās herpes dzīšanas gaita.
  • Ierobežojiet kontaktus ar apkārtējiem – lai vīrusu nenodotu tālāk, vismaz pirmās trīs dienas ieteicams izvairīties no lieliem cilvēku pūļiem un ierobežot sadzīves kontaktus.

Kā pasargāt sevi no atkārtotas aukstumpumpu parādīšanās?

„Lai izvairītos no aukstumpumpu parādīšanās vai vismaz samazinātu herpes vīrusu uzliesmojumu biežumu, ir svarīgi stiprināt imunitāti, izvairīties no ilgstošas uzturēšanās saulē vai vējā, kā arī rūpīgi piedomāt pie sabalansēta uztura – jāievēro ēšanas režīms, pēc nepieciešamības jālieto papildu vitamīni, minerālvielas, veselīgās omega taukskābes un citi preparāti, jāuzņem pietiekami daudz šķidruma. Vienlīdz būtiska ir spēja saglabāt psiholoģisko un emocionālo līdzsvaru, neslīgt negācijās, pieņemt sevi, citus un pasauli. Cilvēkam vajadzīgas fiziskās aktivitātes, svaigs gaiss, sabalansēts miega un nomoda režīms, īpaši svarīgs un vērtīgs miegs ir laikā, kad organisms vispilnvērtīgāk atjauno savus fiziskos un psiholoģiskos resursus, proti, laikā no pulksten desmitiem vakarā līdz sešiem rītā. Veselīgs dzīvesveids ir sevišķi nozīmīgs ziemā un agrā pavasarī, kad organisms ir novārdzis pēc ilgstošas uzturēšanās iekštelpās, mazāk kvalitatīva uztura, biežākas slimošanas un vispārēja enerģijas trūkuma,” piekodina Apotheka farmaceite Laila Zālīte.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar