Astoņi padomi, kā ietaupīt, gatavojot ēst
Augstās elektroenerģijas cenas, straujš ikdienas izdevumu pieaugums un inflācija liek gandrīz katram pārskatīt savu ikdienu, lai atrastu veidus, kā dzīvot ekonomiskāk. Naudu var būtiski ietaupīt arī ēst gatavošanas procesā, turklāt tā, ka nav jāatsakās no veselīga uztura principiem un jāēd tikai kartupeļi! Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI sadarbībā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir apkopojuši astoņus ekonomiskas saimniekošanas padomus, kas noderēs, gatavojot savas ģimenes maltītes!
1. Plāno ēdienreizes.
Ja esi starp tiem, kas vakariņu plānus izdomā pa ceļam no darba vai minūti pirms gatavošanas paverot ledusskapja durvis, noteikti zini, ka katra reize, kad dodies uz veikalu, rezultējas ne vien ar konkrētajai ēdienreizei nepieciešamo produktu iegādi, bet arī veselu lērumu spontānu pirkumu, kam bija izdevīgs piedāvājums, lielisks izskats vai vienkārši vēlējies sevi palutināt. Būsim godīgi – apmeklējot veikalu bieži, mēs tērējam gan laiku, gan naudu. Tāpēc – ja vēlies taupīt, iemācies maltītes plānot. Sastādi ēdienkarti un uz veikalu dodies ar gatavu produktu sarakstu. Protams, ja pie šādas sistēmas neesi pieradis, sākumā viss neizdosies ideāli, taču ar laiku sistēma sāks funkcionēt arvien labāk un sevi attaisnos. Tāpat atceries, ka no viena produkta var pagatavot dažādas maltītes, piemēram, viena vesela vista noderēs gan fileju, gan zupas gan sautējuma gatavošanai. Mēģini, un ar laiku Tu sapratīsi, kā plānošana patiešām ietaupīt savus resursus un naudu!
2. Organizē savu ledusskapi
Ieplāno laiku un izstrādā sistēmu, kā organizēt produktu uzglabāšanu savā ledusskapī. Atvēli konkrētu vietu dažādām produktu grupām un iekārto stūri pagatavotajiem, bet neapēstajiem ēdieniem. Biežāk izmantojamos produktus liec redzamākajā vietā un lai patiešām taupītu vietu. Glabā ēdienus tam paredzētos trauciņos, nevis krāmē ledusskapī šķīvjus un bļodas vienu virs otra. Ja ledusskapis nebūs pārbāzts ar produktiem, tajā būs laba gaisa plūsma un dzesēšanas kamera taupīs elektroenerģiju, bet tu vienmēr zināsi, kādas produktu rezerves ir mājās un ko nepieciešams iegādāties papildu.
3. Izproti produktu ilgākas glabāšanas noteikumus.
Katram produktam ir savs dzīves cikls un savi knifi, kā to mājas apstākļos uzglabāt ilgāk. Ja skaidri zini, ka ledusskapī visam vietas nebūs, apdomā, kādus produktus vari glabāt virtuvē uz darba virsmas vai skapītī – tur pavisam noteikti var atrasties liela daļa dārzeņu un augļu, kam nav nepieciešama pazemināta temperatūra. Lai varētu skaidri zināt, cik svaigs ir piens Tava ledusskapja durvīs vai kad esi atvēris jogurta kārbiņu, uzraksti uz iepakojuma datumu, kad tos attaisīji, un, protams, neaizmirsti, ka daudzu produktu svaiguma noteikšanai vēl arvien nekas nav labāks par mūsu pašu redzi un ožu. Protams, derīguma termiņi ir ļoti svarīgi, taču preces, kam tiem nav skaidri redzami, piemēram, augļus un dārzeņus, kritiski izvērtē pats. Un atceries – pirms izmest mazliet tvirtumu zaudējušu ābolu vai bumbieri, apdomā, vai nav neviena ēdiena, kur tas vēl var būt derīgs – varbūt ir vērts uzcept ābolu pankūkas vai pagatavot augļu smūtiju.
4.Izmanto pāri palikušo ēdienu jaunas maltītes pagatavošanai!
Ja no ēdienreizes pāri paliek mazliet neapēsta ēdiena, ko nevēlies sildīt atkārtoti, izmanto to jaunas maltītes gatavošanai. Piemēram, cepeša vai vistas gabaliņu lieliski noderēs sviestmaižu pagatavošanai. Ar tiem varēs papildināt arī mērces, pastu, risoto, bet nedaudz sacietējušu kēksu var izmantot kēksa pudiņa tapšanai. Vienmēr ideāla recepte pāri palikušo ēdienu apsaimniekošanai, protams, ir omlete, ko var papildināt ar gandrīz visu, kas gaida ledusskapī. Ir ēdiens – ir varianti!
5. Gatavo vairākas maltītes uzreiz.
Kad esi izlēmis, ko gatavot, apdomā, vai vairākus ēdienus nevar gatavot paralēli? Laiku taupīt palīdzēs ieradums griezt un smalcināt produktus tikmēr, kamēr cepās vai vārās citas ēdiena sastāvdaļas, taču prasmīgi saimniekojot, gatavošanas procesā var taupīt arī elektroenerģiju. Ja esi ieplānojis cept dārzeņus cepeškrāsnī, iespējams, turpat vienlaicīgi vari pagatavot gaļu vai uzcept svaigas smalkmaizītes desertam. Vai varbūt rīsu vārīšanās laikā tajā pašā katliņā var uzvārīt arī olas svaigajiem salātiem? Tā ar vienu elektroenerģijas patēriņu pagatavosi vairākus ēdienus uzreiz un nevajadzēs lieki darbināt plīti vai kādu citu virtuves ierīci.
6. Izmanto mikroviļņu krāsni.
Mikroviļņu krāsns ir lielisks un ekonomisks palīgs virtuvē. Tā tērē daudz mazāk enerģijas nekā cepeškrāsns, taču mikroviļņu krāsnī ēdienu var ne vien uzsildīt, bet arī pagatavot – te var kausēt šokolādi, karsēt pienu un pat gatavot putras, pudiņus. Meklē receptes un eksperimentē.
7. Turi saldētavu pilnu!
Saldētava ir īstā vieta, kur uzglabāt gan vasarā sarūpētus kārumus brīžiem, kad ziemas saltumā sagribas svaigas ogas, gan mājās pagatavotas maltītes, ko nav izdevies apēst uzreiz, gan veikalā nopirktus produktus, ko izmantot dažādu ēdienu gatavošanai. Saldēt var gandrīz visu, tāpēc rūpējies, lai saldētava vienmēr ir pilna. Starp citu – jo pilnāka būs saldētava, jo ekonomiskāk tā darbosies, jo saldētava, pretēji ledusskapim, mazāk enerģijas tērē tad, kad starp produktiem nav gaisa spraugu.
8. Improvizē!
Virtuvē vienmēr notiek kas neparedzams, tieši tāpēc ēdiena gatavošana ir radošs process. Iespējams, ka tikai gatavošanas vidū atklāsi, ka pietrūkst kādas garšvielas vai mērcei, ko vēlējies izmantot, ir beidzies derīguma termiņš. Tāpēc vien neskrien uz veikalu. Ja dosies pēc mērces, noteikti atnesīsi mājās arī veselu maisu ar izdevīgiem piedāvājumiem, kas gadījās pa ceļam uz garšvielu plauktu un sarūpēsi sev neplānotus tēriņus. Virtuve ir īstā vieta, kur ļauties iedvesmai un improvizācijai. Aizstāj trūkstošās sastāvdaļas ar to, kas atrodams ledusskapī. Papildini receptes ar saviem iecienītākajiem produktiem un atceries, ka gatavošanai ir tikai viens īsts atskaites punkts – tavu garšas kārpiņu labsajūta!
Foto: canva.com
TOP Komentāri