Aptauja: Tikai trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmantoto motoreļļu nodod pārstrādei

Lai gan dažādas smēreļļas un motoreļļas ir bīstamie atkritumi, kuri ir īpaši kaitīgi dabai un kurus nepieciešams atbilstoši pārstrādāt, tikai 33% auto īpašnieku, kuri auto labo saviem spēkiem, tās nodod atkritumu apsaimniekotājam – liecina “Latvijas Zaļā punkta” aptaujas* dati. Liela daļa (37%) šos bīstamos atkritumus uzglabā, bet teju ceturtdaļa (24%) sadedzina apkures sistēmās, kas ir kaitīgi gan videi, gan cilvēku veselībai.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 23% auto īpašnieku Latvijā auto remontu uztic draugiem, ģimenes locekļiem, kaimiņiem vai arī veic to pašu spēkiem. Kā atzinuši aptaujātie, liela daļa zina par iespēju nodot izlietotās motoreļļas un smēreļļas pārstrādei (67%), bet tikai daļa šo iespēju ir izmantojuši (34%). Par spīti faktam, ka trešdaļa (33%) aptaujāto norādījuši, ka nav zinājuši par iespēju šos izstrādājumus nodot pārstrādei, lielākā daļa (22%) uzsvēruši, ka šādu iespēju labprāt izmantotu.

Izlietoto motoreļļu un smēreļļu atbilstoša apsaimniekošana ir šobrīd ir zināma problēma, jo tikai daļa no tirgū nonākušā eļļu apjoma tiek utilizēta atbilstoši vides prasībām. Nereti izlietotās eļļas tiek izlietas kanalizācijā, tādējādi radot tiešu ūdens piesārņojumu. Citkārt – sadedzinātas apkures sistēmās, piesārņojot gaisu, vai izgāztas tieši uz zemes, kur tās var piesārņot augsni un gruntsūdeni. Cilvēku izdomai nav robežu un tāpat arī viņu rīcības radītajam vides piesārņojumam. Jāuzsver, ka izlietoto motoreļļu var pārstrādāti, tādējādi taupot dabas resursus un samazinot arī piesārņojuma riskus. Tāpēc līdz oktobra beigām īstenojam speciālu kampaņu, aicinot izlietotās motoreļļas nodot bez maksas visā Latvijā,” norāda “Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis.

Lai vērstu uzmanību uz autoservisos radīto bīstamo atkritumu atbildīgu apsaimniekošanu, no 1. līdz 31.oktobrim “Latvijas Zaļais punkts” kopā ar “Eko Osta” un “Inter Cars Latvija” īsteno kampaņu “Nodod motoreļļu, nevis planētu!”, kuras laikā visā Latvijā tiks nodrošināta izlietoto motoreļļu bezmaksas savākšana. Kampaņas laikā izlietoto motoreļļu aicināts nodot ikviens interesents – autoservisi, lauku saimniecības, rūpnīcas un citi uzņēmumi vai fiziskas personas, kam ikdienā uzkrājušās šīs vielas. Plašāka informācija par atkritumeļļu savākšanu, kā arī to pieteikšana izvešanai no konkrētas adreses pieejama, zvanot uz atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu “Eko Osta” pa tel. +371 67393860 vai mājaslapā www.ekoosta.lv. Papildu informācija par kampaņu “Nodod motoreļļu, nevis planētu” – www.zaļais.lv .

*Auto īpašnieku aptauja pēc “Latvijas Zaļā punkta” pasūtījuma tika veikta ar interneta aptauju paneļa “Snapshots” starpniecību, laika posmā no 19.septembra līdz 22.septembrim aptaujājot 1008 privāto automašīnu īpašniekus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar