Aiz loga rudens, bet mājās mūžīga vasara: kā iekopt dārzu mājā vai dzīvoklī

Vasara pagājusi, bet mūsu spēkos ir to paildzināt! Ziedoša pļava mājās pat ziemā? Svaigi garšaugi jebkurā gadalaikā? Eksotiski augi un krāšņi ziedi, kad pasauli aiz loga pārņem rudens? Kā likt vasarai zaļot jūsu mājokļos, stāsta “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste Līna Spure.

Balkona dārziņš pārceļas uz telpām

Pirmais un vienkāršākais veids, kā ienest vasaru mājoklī, ir pārcelt no balkona vai terases tur ziedošās puķu kastes – begonijas un jo īpaši pelargonijas lieliski jutīsies arī telpās.

“Iestājoties vēsākam laikam, puķes, kas priecējušas acis uz balkona, droši var pārvietot uz iekštelpām. Pelargonijas var mazliet apgriezt un turēt uz palodzes kaut vai visu ziemu. Grūtāk būs ar petūnijām, tās telpās tik labi nejutīsies, taču kādu brītiņu vēl ziedēs. Balkona augiem telpās piemērota saulaina vieta, austrumu vai rietumu puse, tomēr izvairoties no tiešiem saules stariem. Savukārt balkona kastēs var iestādīt rudens puķes – krizantēmas, ērikas, viršus, kuru košie ziedi paildzinās saulainās sajūtas, paskatoties ārā pa logu. Ērikas un virši var arī pa ziemu palikt kastē. Ja būs sauss un ne pārāk vējains laiks, ziedi sakaltīs un saglabāsies arī ziemā, bet virši tīri veiksmīgi var arī pārziemot,” stāsta “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste Līna Spure.

Ziedi cauru gadu

Lai paildzinātu vasaras sajūtu, speciāliste iesaka izvēlēties augus, kuri krāšņi un bagātīgi zied teju vai cauru gadu – kā begonijas, kurām ir ļoti daudz dažādu paveidu un plaša krāsu gamma, turklāt pavasarī tās var nest ārā uz balkona. Tāpat rudenī un ziemā acis priecēs tādi augi, kas siltākā klimatā aug dabā, bet pie mums – puķupodos, piemēram, ciklamenas. Brīnišķīgas ir arī gloksīnijas; tās ir svarīgi nepārlaistīt, un tad šīs puķes ar košajiem, vasarīgajiem ziediem zied ilgi, vismaz 2–3 mēnešus.

“Lielisks risinājums ir sīpolpuķes: narcises, tulpes, hiacintes. Tās vairāk saistās ar pavasari, taču par ziediem var priecāties arī rudenī! Hiacintes var audzēt pavisam bez augsnes, tikai ūdenī. Tam būs nepieciešama speciālā vāzīte vai jebkura vāzīte ar sašaurinātu kakliņu. Sīpolu ietupina uz šī sašaurinājuma un vāzīti piepilda ar ūdeni, lai visu laiku ūdenī ir saknītes, bet ne pats sīpols. Galvenais, lai šāda vāzīte būtu caurspīdīga. Un uz Ziemassvētkiem jau varēsiet izbaudīt ziedu krāsu un smaržu!” iesaka Līna Spure.

Dārzs Latvijas vai Vidusjūras gaumē

Vasaras sajūtu var pagarināt, uz palodzes audzējot dažādus garšaugus. Košais zaļums atveldzēs acis uz pelēcīgās rudens ainavas fona, bet maltītes bagātinās gardi, aromātiski, vitamīniem bagāti garšaugi – kā no pašu dārza vasaras viducī!

Siltzemju ceļojumu cienītāji īsto noskaņu mājās var radīt, izvēloties Vidusjūras reģionam raksturīgos citrusaugus vai olīvkokus, stādot tos reģionam tipiskajos keramikas podos.

“Šiem augiem vajag daudz gaismas un siltuma, tāpēc lodžija vai lieli logi uz saulaino pusi ir īsti piemēroti Vidusjūras stila dārziņam. Nav obligāti jāpērk lieli citronu vai mandarīnu koki, kas maksā gana dārgi – ir vērts atcerēties, ka liels koks izaug no maza stādiņa! Droši var sēt zemē uzturā patērēto citrusaugļu sēklas – ja tām ir potenciāls izdīgt, varat izaudzēt savu kociņu no mazas sēkliņas. Savukārt olīvkoks lieliski padodas formaas veidošanai. Arvien populārāki kļūst arī vīģes koki, bet vien retais iedomājas, ka telpās ar labiem panākumiem var audzēt arī vīnogas!” stāsta “Kesko Senukai Latvia” produktu speciāliste.

Vīnogu audzēšanai telpās ir vajadzīgi saulaini logi vai lodžijas, vai arī papildu apgaismojums, piemēram, fitolampa. Pavasarī vai rudenī tām jāļauj pāris mēnešus atvilkt elpu, novietojot vēsākā, tumšākā vietā, atturoties no laistīšanas un mēslošanas un tādējādi radot dabiskā dzīves cikla imitāciju. Bet citādi vīnogas telpās jūtas gluži labi, turklāt var droši izvēlēties dienvidu šķirnes, kas Latvijas klimatā un augsnē parasti neizdzīvo.

Sveiciens no mūžīgās vasaras zemēm

Protams, mājās var radīt arī urbānos džungļus tropu gaumē un justies kā vasarā visu cauru gadu! Te noderēs dažādi liānveidīgie augi, iecienītās monsteras un hoijas jeb vaskapuķes, kurām var ļaut ne tikai nokarāties, bet arī dekoratīvi vīties ap mežā vai liedagā atrastu neparastas formas zaru. Tiesa, šie augi nav pārāk naski uz ziedēšanu, bet krāšņumam var pievienot kādu Ķīnas rozi jeb hibisku – to krāsu un ziedformu daudzveidība ir ļoti plaša. Hibisks ir gana prasīgs, tam būs javelta daudz uzmanības, taču ziedēšanas laikā tas ir ārkārtīgi skaists augs, turklāt labprāt uzzied gan rudenī, gan pavasarī.

“Kā īpašu akcentu var izvēlēties ananasu – tas izskatās visai eksotiski, varbūt diez ko ēdams nebūs, bet skaists gan. Ananass izaug 50–60 cm augstumā ar visu auglīti, kas sasniedz apmēram 10–15 cm diametru. Ļoti interesants un neparasts risinājums!” iesaka Līna Spure.

Dobe bez dārza

Telpās var iekārtot arī ziedošu dobi – gluži kā dārzā. Šim nolūkam būs vajadzīgs liels trauks – zema vāze, kāds interesanta dizaina saimniecības trauks, grozs vai kaste. Mitrumu caurlaidīgi trauki jāizklāj ar plēvi, tad tajos liek augsni un sastāda vai pat iesēj savu īpašo puķu dobi. Lieliski var kombinēt gerberas, gloksīnijas un kādu begoniju, zemās margrietiņas, balto āboliņu, kliņģerītes, pat kaķu zāli, kas radīs mauriņa efektu. Tiesa, šiem augiem noteikti vajadzēs papildu apgaismojumu.

“Augi, kas dabiski aug ārā, saņem ļoti daudz gaismas. Cilvēkam var šķist, ka arī telpās tās netrūkst, taču augi šo atšķirību noteikti jutīs. Ja negribat, lai tie izstīdzē, ir bāli un sīki, jānodrošina pienācīgs apgaismojums,” brīdina Līna Spure. Viņa arī atgādina – ja mājās ir kaķi vai suņi, šādu dobi var neizdoties ierīkot, jo četrkājainie draugi tajā labprāt parušināsies, pagulēs un, galu galā, arī uzliks puķes uz kārā zoba. Katram gadījumam jārūpējas, lai augi nebūtu kaitīgi dzīvnieka veselībai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar