10 gadu laikā Latvija prostatas vēzim zaudējusi 4274 vīriešus

No prostatas vēža mūsdienās nav jāmirst, un, laicīgi atklājot, tas ir veiksmīgi ārstējams. Diemžēl pēc SPKC datiem 10 gadu laikā, posmā no 2008. līdz 2018. gadam, no šīs ārstējamās slimības ir miruši 4274 vīrieši. Prostatas vēzis Latvijā ir visizplatītākais nāves cēlonis vīriešiem, un vēl arvien, atšķirībā no sievietēm, vīriešiem slimības atklāj daudz vēlākās stadijās. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai svarīgajai problēmai, starptautiskajā vīriešu veselības mēnesī – novembrī – fonds “Movember Latvija” ar dažādām aktivitātēm aicina parūpēties par savu un tuvinieku veselību, kā arī apzināties, ka vēzis mūsdienās nav nāves spriedums! Un to sākt jau 31. oktobrī – vīriešiem nodzenot savu sejas apmatojumu un novembrī ūsas simboliski audzējot no sākuma.

“Nav pareizas vai nepareizas ūsas! Tādēļ, lai atbalstītu “Movember” akciju un vīriešu veselības stiprināšanu, aicinu visus vīriešus 31. oktobrī kā sava veida protestu prostatas vēzim, nodzīt ūsas un bārdu, un visu novembra mēnesi ar lepnumu tās audzēt. Bet uz skūšanās līdzekļiem ietaupīto naudu ziedot prostatas vēža pacientu atbalstam. Tāpat aicinu savā lokā iesākt jaunu tradīciju un kopā ar tēvu, dēlu, brāli vai draugu ik gadu veikt asins analīzi (PSA), lai pārliecinātos, ka esam veseli un varat turpināt baudīt dzīvi,” saka fonda “Movember Latvija” vadītājs Helmuts Bēķis.

Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas urologs Pēteris Vaganovs norāda, ka ar prostatas vēzi pēdējā laikā slimo arvien jaunāki cilvēki,  lai gan ir pieejami daudzi ārstēšanas veidi: “Vīriešiem līdz 45 gadu vecumam šī slimība sastopama salīdzinoši reti. No 50–60 gadiem vēzi konstatē 15% stiprā dzimuma pārstāvju, pēc 60 gadu vecuma – aptuveni 30 procentiem vīriešu, bet pēc 70 gadiem – 40 procentiem. Sākot no 45 gadu vecuma vīriešiem ieteicams regulāri veikt prostatas vēža diagnostikai paredzētas asins analīzes (PSA), jo savlaikus atklāts vēzis mūsdienās ir veiksmīgi izārstējams. Dažreiz tas pat nav jāoperē, vienīgi jānovēro un attiecīgajā brīdī, ja nepieciešams, jāsāk ārstēšana. Vīriešiem jāmaina savs uzskats par to, ka ierodoties pie urologa, tiks atzīts, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā. Nē, tā vīrietis apstiprinās, ka viņam rūp sava veselība, un tad varbūt pārliecināsies, ka nav jāuztraucas. Urologa kabinetā nenotiek pazemojošas procedūras. Mēs vienkārši aprunāsimies, pirmās vizītes laikā pacientam tiks nozīmētas urīna un asins analīzes, iespējams, arī ultrasonogrāfija.”

Novembrī fonds “Movember Latvija” organizēs virkni publisku pasākumu, lai rosinātu Latvijas vīriešus savlaicīgi parūpēties par savu veselību. Visu pasākumu galvenais mērķis ir ne tikai informēt cilvēkus un savākt ziedojumus prostatas vēža pacientu atbalstam, bet arī atgādināt, ka ar vienkāršu asins analīzi (PSA) var savlaicīgi  diagnosticēt prostatas vēzi jau tā sākuma stadijās, kad tas ir veiksmīgi ārstējams. Šo analīzi vīriešiem pēc 40 gadiem vēlams veikt reizi gadā.

 Fiziskā aktivitāte pret vēzi

Jau 1. novembrī prostatas vēža pacienti un viņu tuvinieki aicināti piedalīties bezmaksas lekcijā, kurā notiks vingrojumu kompleksu paraugdemonstrējumi, kas īpaši pielāgoti pacientiem ar konkrēto diagnozi. 2017. gadā ergoterapeits un fizisko aktivitāšu fiziologs Rūdolfs Cešeiko veica pētījumu, kurā tika pierādīts, ka vēža pacientiem individuāli pielāgotas fiziskās aktivitātes palīdz atveseļošanās procesā. Tāpat fiziskās aktivitātes iesaka kā vienu no svarīgākajiem ikdienas pienākumiem, lai samazinātu vēža attīstības risku. Turklāt, remisijā esošajiem vēža pacientiem palielinās nodzīvoto gadu skaits, ja ikdienā tiek iekļautas dažādas fiziskās aktivitātes. 1. novembrī no Rūdolfa Cešeiko pacientiem būs iespēja uzzināt, kādi ir īpaši prostatas vēža pacientiem paredzētie vingrinājumi un kā tos veikt. Lekcijā piedalīsies un slimniekus atbalstīs bijušais spēkavīrs Dainis Zāģeris, raidījumu vadītājs Ansis Klintsons, DJ Toms Grēviņš, urologs Kārlis Mičulis, bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja, kā arī Biedrības “Dažādas paaudzes par dzīvi” valdes loceklis Ēriks Mikelšteins. Tikšanās norisināsies pl. 16.00 sporta klubā “M8 Tava vieta” telpās, Matīsa ielā 8.

Arī lielākie Latvijas uzņēmumi ir ieinteresēti izglītot savus darbiniekus par prostatas vēža biedējošo statistiku un to, cik vienkārši un svarīgi ir pārbaudīties pret šo slimību. Tādēļ novembrī fonds “Movember” organizēs lekcijas Latvijas uzņēmumos par to, kas ir “Movember”, ko šī kustība vēlas mainīt un kā ikviens var izglābt savu un savu tuvinieku dzīvību. Lekcijas šobrīd jau ieplānotas tādos uzņēmumos kā Fazer Latvija un Solvay logistics. Lai pieteiktu savu uzņēmumu, lūgums sūtīt e-pastu uz helmuts.bekis@gmail.com.

  1. novembrī trešo gadu pēc kārtas norisināsies jau par tradīciju kļuvušais “Movember labdarības triatlons”, kurā piedalīties aicinātas draugu kompānijas, uzņēmumi ar saviem kolēģiem, kā arī citi interesenti. Atšķirībā no ierastā triatlona, šajās sacensībās dalībnieki sacentīsies tādās disciplīnās kā galda hokejs, galda futbols, šautriņas, novuss un galda spēle Flipper. Kā ierasti arī šogad fonds “Movember Latvija” savā komandā pulcēs sabiedrībā zināmus kungus – mūziķi Horenu Stalbi, DJ Tomu Grēviņu, radio personību Jāni Romanovskis, spēkavīrus Daini Zāģeri un Aivaru Šmauksteli, kā arī “Movember Latvija” vadītāju Helmutu Bēķi. Komandas dalība maksa ir 150 EUR, un visi ziedotie līdzekļi tiks veltīti pacientu atbalstam. Lai pieteiktos dalībai, lūgums sūtīt e-pastu uz helmuts.bekis@gmail.com.

Vīru mēnesis noslēgsies 30. novembrī, ar grandiozu labdarības pasākumu “Valmieras Boxing Club” telpās. Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja saņemt vērtīgu informāciju no urologa, kā arī uzzināt, kas ir fonds “Movember Latvija”. Notikumā piedalīsies arī Valmieras mērs Jānis Baiks, Cēsu mērs Jānis Rozenbergs un Smiltenes mērs Gints Kukainis. Būs iespēja vērot “Valmieras Boxing club” audzēkņu cīņu paraugdemonstrējumus, par ziedojumiem tikt pie pirmklasīga matu griezuma no fonda lieldrauga, vīriešu frizētavas Royal Dandy, kā arī nogaršot jauno Ze Movember Lager alu, kas tapis tieši šogad. Apmeklētāji varēs iesaistīties arī citas aizraujošas aktivitātes. Pasākuma ieejas maksa – 10 EUR ziedojums.

Atgādinām, ka nosūtījumu uz prostatas vēža diagnostikas asins analīzi (PSA) iespējams saņemt no ģimenes ārsta. Ja asins analīzē PSA norma ir paaugstināta, vīrietis tiek nosūtīts pie urologa. Urologs pēcāk ar vieglām un nesāpīgām metodēm nosaka, vai pastāv prostatas vēža klātesamība. Ja prostatas vēzis tiek diagnosticēts, pacientam nozīmē ārstēšanu. Ja vēzis atklāts pirmajā vai otrajā stadijā, 90% gadījumu vēzi var pilnībā izārstēt. Tomēr jāatceras, ka pēc ārstēšanas reizi pusgadā vai gadā, atkarībā no ārsta norādījumiem, PSA analīzes jānodod visas dzīves garumā, lai pārliecinātos, ka slimība neatgriežas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar