Vietzīme “Bolderāja” – iedzīvotāju piederības zīme

Jau kopš augusta Bolderājā, Finiera ielas un Gaigalas ielas krustojumā pie Daugavgrīvas šosejas iedzīvotājus priecē apkaimes vietzīme – 9 metrus garš un 2 metrus augsts uzraksts “BOLDERĀJA”. Burti uzstādīti Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta projektu ideju konkursā iedzīvotāju iesniegtā un atbalstītā projekta rezultātā.

Projektu “B.O.L.D.E.R.Ā.J.A.” 2021. gadā līdzdalības budžeta projektu ideju konkursam iesniedza Bolderājas iedzīvotājs Igors Sokolovs. Jaunā vides objekta uzstādīšanas mērķis bija veicināt apkaimes iedzīvotāju piederības sajūtu Bolderājai un apkaimes atpazīstamību, kā arī veidot apkaimes vizuālo identitāti.

Idejas autors Igors Sokolovs par dalību līdzdalības budžeta projektu konkursā stāsta: “Savākt nepieciešamās balsis, lai projekts nonāktu virs svītras, ir darbs. Visi grib uzvarēt, un visi cenšas izdarīt iespējamo un neiespējamo, lai viņu apkaimes projekts tiktu īstenots. Mēs savā apkaimē tam piegājām radoši – izgriezām uzraksta prototipu un devāmies pastaigā pa apkaimi, burtus iemūžinot dažādās vietās un publicējot attēlus apkaimju grupās. Aktīvi aicinājām balsot visus tuvākus un tālākus paziņas, lai projekts nonāktu virs svītras un tiktu īstenots. Savā ziņā tā ir loterija, vai projekts citiem cilvēkiem liksies interesants un vajadzīgs.”

Apmēram mēnesi pēc uzstādīšanas uzraksts “Bolderāja” tika sabojāts – pa nakti baltie burti tika pārkrāsoti Krievijas karoga krāsās. Iedzīvotāji nekavējoties ziņoja policijai un ķērās pie darba, lai atjaunotu burtu oriģinālo krāsu. Kopā ar Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldi tajā pašā dienā uzraksts tika atjaunots, nodrošinot tam pārklājumu pret grafiti.

Idejas autors Igors Sokolovs par notikušo stāsta: “Uzrakstu uzstādījām, lai tas vienotu cilvēkus kopīgā priekā par savu apkaimi. Tas izrādījies ļoti populārs, un piesaistīja arī vandāļu uzmanību. Esmu priecīgs, ka iedzīvotājiem un pašvaldībai kopā izdevās burtus atjaunot sākotnējā izskatā. Turpināsim rūpēties par to, lai baltie burti paliek tīri un skaidri, kā debesis virs Bolderājas!”

Lai arī vienam projektam maksimāli pieejamais finansējums 2021. gada līdzdalības budžeta konkursā bija 50 000 eiro, burtu uzstādīšana izmaksāja 4598 eiro. Izmaksu ziņā šis ir mazākais projekts, kas īstenots līdzdalības budžeta konkursa ietvaros. Tas parāda, ka arī nelielām idejām ir potenciāls ne tikai iegūt iedzīvotāju atbalstu, bet arī atstāt nozīmīgu iespaidu uz apkaimes identitāti.

Par projekta “B.O.L.D.E.R.Ā.J.A.” īstenošanu 2021. gadā portālā balso.riga.lv nobalsoja 1169 iedzīvotāji. Tas ir pirmais no kopā 12 konkursā pērn konkursā atbalstītajiem projektiem, kas ticis īstenots. Projekta īstenotāji pašvaldībā bija Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde, bet burtu izgatavošanu un uzstādīšanu veica SIA “Print Park”. Projekta kopējās izmaksas bija 4598,00 eiro.

Igors norāda: “Bolderājas apkaimēs īstenoti jau divi līdzdalības budžeta projekti – uzraksts “Bolderāja” un autobusa pieturu labiekārtošana Rītabuļļos. Būšu priecīgs par katru ieceri, kas tiks apstiprināta un īstenota, ne tikai par Bolderājas projektiem. Tāpēc vēlu visiem projektu iesniedzējiem veiksmi šī gada balsojumā!”

Līdz 31. oktobrim iedzīvotājiem iespējams balsot par 2022. gada līdzdalības budžeta konkursam iesniegtajiem projektiem portālā balso.riga.lv. Šogad līdzdalības budžeta finansējums ir 700 000 eiro, un katras ieceres īstenošanai maksimāli pieejami 70 000 eiro.

Rīgas pašvaldība līdzdalības budžeta konkursu un iedzīvotāju balsojumu organizē kopš 2019. gada, šogad – jau ceturto reizi. Kopš 2019. gada rīdzinieki konkursā iesnieguši kopā 127 projektu pieteikumus. Īstenošanai pirmajos trīs konkursa gados nodoti 24 projekti. No tiem 7 projekti ir īstenoti pilnībā, bet 17 projekti pašlaik ir dažādās īstenošanas fāzēs.

Foto: Rīgas dome

TOP Komentāri

avatar