Vienots drošības standarts – ceļš uz pamatotiem lēmumiem 5G attīstībā Eiropā

Daudzās Eiropas valstīs notiek aktīvas diskusijas par 5G tīklu izveidi – katras valsts interesēs ir izvēlēties labāko risinājumu un tehnisko nodrošinājumu, ņemot vērā ekonomisko ietekmi, drošības prasības un citus faktorus. Šādu lēmumu pieņemšanā liela loma ir vienotai izvērtēšanas sistēmai, piemēram, drošības sertifikātiem, kas ļauj pēc vieniem rādītājiem izvērtēt visas iespējas un pieņemt pamatotus lēmumus. Lai to nodrošinātu, komunikāciju nozares organizācijas GSMA, kuras biedri ir arī Latvijas mobilie operatori LMT, TELE2 un BITE, un 3GPP apvienojušas spēkus, izveidojot vienotu drošības standartu NESAS, kas definē drošības prasības un skaidru novērtējuma sistēmu ražošanas procesiem un drošu produktu izstrādei.

Kiberdrošības stiprināšanai Eiropas Savienībā darbojas tādi elektronisko sakaru tīklu aizsardzības akti kā Tīklu un informācijas sistēmu drošības direktīva, ES Kiberdrošības akts un jaunie telesakaru noteikumi, tomēr komunikāciju nozares pārstāvji par nepieciešamību saskatījuši skaidras, vienotas drošības prasības ražošanas procesa un iekārtu drošības līmeņa kontrolei. Tieši tādēļ sākotnēji radās ideja par jauna standarta izveidi, kas šobrīd sāk kļūt par nozīmīgu nozares sastāvdaļu.

Tīkla aprīkojuma drošības apliecināšanas shēma (NESAS) ir Globālās Mobilo komunikāciju sistēmu asociācijas (GSMA) un trešās paaudzes partnerības projekta (3GPP) iniciatīva, kuras mērķis ir virzīt vienotu kiberdrošības testēšanas un sertifikācijas standartu attīstību Eiropā un pasaulē. Vienoti drošības standarti palīdzēs nodrošināt, ka visi tīkla elementi un pakalpojumi var sasniegt vienādu drošības līmeni, kā arī dos pārliecību valdībām par to, ka viņu izvēlētā piegādātāja tīkla aprīkojums atbilst visām drošības prasībām un ir izstrādāts saskaņā ar standarta vadlīnijām.

NESAS ietver tīkla aprīkojuma pārdevēja ar drošību saistītās attīstības un produkta dzīves cikla procesu auditu un akreditāciju. Tāpat standarts ietver tīkla aprīkojuma drošības novērtējumu, ko veic kompetenta testēšanas laboratorija ar noteiktiem un standartizētiem drošības testiem, kas ļauj objektīvi izmērīt drošības līmeņus. Turklāt, ja šie testi tiek veikti sertificētā testu laboratorijā, kā tas notiek NESAS shēmas ietvaros, tiek garantēta augsta testēšanas kvalitāte. Šī gada martā Huawei nokārtoja pasaulē pirmo NESAS auditu 5G bāzes stacijā. Viņu piemēram sekoja arī Ericsson un Nokia, kuri arī atbalsta gan NESAS, gan ideju par vienotu 5G kiberdrošības testēšanas un sertifikācijas standartu ieviešanu Eiropā.

“Huawei atbalsta NESAS iniciatīvu un šobrīd ir ceļā uz sertifikāta iegūšanu. 5G drošībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, taču mums jāatceras, ka kiberdrošība būtībā ir tehniska problēma, kura ir jārisina, izmantojot tehniskos līdzekļus. Huawei uzskata, ka uzticība kiberdrošībai jābalsta uz faktiem, kuriem jābūt pārbaudāmiem, savukārt pārbaudes jābalsta uz kopīgiem standartiem. Vienota sertifikācija ir visefektīvākais veids, kā mazināt ar drošību saistītos izaicinājumus un riskus,” uzskata Rikijs Čens, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā.

Vācijas Federālais informācijas drošības birojs (BSI) uzsvēris, ka NESAS var palīdzēt nodrošināt labāku regulējumu, īstenot ES normas un samazināt tīkla uzstādīšanas procesa izmaksas. Arī kanclere Angela Merkele paudusi savu nostāju par to, ka nav pareizi vienkārši izslēgt kādu no 5G aprīkojuma tirgus bez pamatojuma – pēc viņas domām, ir jādefinē skaidras drošības prasības. NESAS ieviešana visā Eiropā ir solis tieši šajā virzienā, jo veicina visu ražotāju piedāvājuma izvērtējumu pēc vienādām prasībām, ļaujot ar 5G saistītos lēmumus pieņemt, balstoties uz faktiem nevis ģeopolitiskiem jautājumiem.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar