Veselas aknas. Vai esi pārliecināts, ka Tev tādas ir?

Pašsaprotami šķiet – ja reiz mums nekas nesāp, tad veselības problēmu nav. Diemžēl šo apgalvojumu nevaram attiecināt uz lielāko cilvēka iekšējo orgānu – aknām, kas par sevi liek manīt vien tad, kad ir jau stipri bojātas.

Nav noslēpums, ka aknas veic ļoti daudz vitāli svarīgu funkciju, kas mūsu ķermeni spēj uzturēt stipru un veselu. Tāpēc brīdī, kad aknas vairs nedarbojas pilnvērtīgi, tas negatīvi ietekmē visu organismu un cilvēka dzīves kvalitāti.

”Lielākajai daļai pacientu, kuriem diagnosticēta kāda no aknu slimībām, nav specifisku simptomu. Tikai retos gadījumos iespējams uzreiz konstatēt aknu veselības problēmas, jo aknām nav nervu receptoru, kas signalizē par sāpēm,“ skaidro ģimenes ārste Karīna Vernere. Šis aknu „klusēšanas” fenomens netieši norāda, ka ir svarīgi ik pa laikam profilaktiskos nolūkos pārbaudīt aknu veselības stāvokli un pārliecināties, vai viss ir kārtībā. Nereti gan cilvēki ”neiespringst” uz aknu veselības izmeklējumiem, jo uzskata, ka aknu darbības traucējumi ir tikai alkoholiķu vai hepatīta slimnieku problēma. Tomēr der atcerēties, ka ne vienmēr grādīgo dzērienu pastiprināta lietošana var būt pie vainas aknu slimībām, – aknu bojājumi var skart jebkuru.

Kādi ir riska faktori?

Gan alkohola, gan medikamentu, gan citu iemeslu dēļ radušies aknu bojājumi var būt dažāda veida. Tiek izdalītas trīs galvenās hronisku aknu bojājumu formas:

  • aknu steatoze jeb taukainā hepatoze (aknu aptaukošanās – to var izraisīt alkohols, aptaukošanās, paaugstināts holesterīna līmenis). Steatoze rodas tad, kad aknās ir sakrājies pārāk daudz tauku. Aknu šūnas tiek bojātas, tauki uzkrājās, un ar laiku var rasties iekaisums.
  • hepatīts (iekaisums – to var izraisīt vīrusi, alkohols, atsevišķu medikamentu lietošanas sekas). Visizplatītākie ir hepatīta vīrusi – A, B un C hepatīts.
  • aknu ciroze (pēdējā hroniskas aknu slimības stadija).

Kā atzīmē Karīna Vernere, galvenie riska faktori, kas var pastiprināt aknu bojājumu rašanos, protams, ir alkohols, nepareizu diētu izvēle un tajās pieļautās kļūdas, fizisko aktivitāšu trūkums, lipīdu vielmaiņas traucējumi, nepamatota un pārspīlēta medikamentu lietošana, cukura diabēts un citi.

Tāpat aknām kaitē arī vāja imūnsistēma, kuras rezultātā organisms nespēj cīnīties ar baktērijām un vīrusiem, kas izraisa, piemēram, autoimūno hepatītu vai primāro sklerozējošo holangītu. Pastiprināta uzmanība savām aknām jāpievērš arī cukura diabēta slimniekiem.

Pazīmes, kas norāda – nekavējoties jādodas pie ārsta

Aknu slimības sākumstadijā vairums pacientu jūtas veseli vai sūdzības ir nespecifiskas. ”Bieži vien aknu problēmas var maskēties aiz šķietami neraksturīgiem simptomiem – pacientam parādās nogurums, vājums, neliela temperatūra, ādas nieze, caurejas, vēdera uzpūšanās,’’ skaidro ģimenes ārste Karīna Vernere un uzsver, ka šādu sūdzību gadījumā cilvēkam obligāti jāvēršas pie ģimenes ārsta, kas noteiks tālāku ārstēšanas kursu vai veselības pārbaudes. Tikai vēlākās slimības stadijās parādās aknu slimībām raksturīgie simptomi – āda un gļotādas kļūst dzeltenīgas, palielinās vēdera apmērs, rodas gremošanas traucējumi un vēdera sāpes.

Kā ārstēt?

Veiksmīga aknu slimību ārstēšana lielā mērā ir atkarīga no agrīnas diagnostikas un savlaicīgi uzsāktas ārstēšanas. Lielākoties hronisku aknu slimību ārstēšanai tiek izmantoti hepatoprotekcijas (aknas aizsargājoši) medikamenti, savukārt, attīstoties aknu slimību komplikācijām (cirozei, vēzim), ārstēšana ar medikamentiem bieži vien ir neefektīva, un dzīvību var glābt tikai sarežģīta aknu pārstādīšanas operācija.

Tāpat ir vairāki preventīvi pasākumi, kurus ikviens var ievērot ikdienā, lai samazinātu aknu bojājumu risku:

  • Lietojiet medikamentus gudri! Lielākoties medikamenti tiek apstrādāti tieši aknās, tādēļ recepšu un bezrecepšu zāles ieteicams lietot tikai nepieciešamības gadījumā, pirms tam konsultējoties ar speciālistu.
  • Nejauciet zāles ar alkoholu – tas var izraisīt nopietnus aknu bojājumus;
  • Sekojiet līdzi savai ķermeņa masai, jo aptaukošanās var izraisīt aknu steatozi;
  • Ikdienā atvēliet laiku regulārām fiziskām aktivitātēm;
  • Izvairieties no gadījuma dzimumsakariem, kā arī pievērsiet uzmanību tam, vai skaistumkopšanas speciālists, kuru apmeklējat, ir kvalificēts un sniedz drošu pakalpojumu;
  • Profilaktiskos nolūkos ieteicams lietot arī aknu stāvokli uzlabojošus produktus, piemēram, esenciālos fosfolipīdus, kuru sastāvā ir ģenētiski nemodificēti sojas pupiņu fosfolipīdi, kas sekmē aknu darbību un palīdz reģenerēties aknu audiem.

TOP Komentāri

avatar