Vēlies labāk gulēt, mazāk slimot un iztikt bez trauksmes? Sāc nūjot!

Nūjošana ir viena no visstraujāk augošajām sporta aktivitātēm pasaulē un arī Latvijā – pēc Latvijas Tautas sporta asociācijas aplēsēm Latvijā ar nūjošanu nodarbojas vairāk nekā 30 000 iedzīvotāji, un šis skaits ar katru gadu aug.  Tam iemesls ir gluži vienkāršs – nūjošana ir izteikti demokrātisks sporta veids, kas piemērots jebkādas fiziskās sagatavotības un vecuma cilvēkiem un ar to var nodarboties gandrīz jebkurā vietā un laikā. Tāpat nūjošana nerada lielus papildu tēriņus – nav jāiegādājas specifisku apģērbu vai ekipējumu, tikai šim sporta veidam paredzētās nūjas. Īpaši ieteicama tā ir šobrīd, ja ārkārtējās situācijas ietekmē ikdiena kļuvusi mazkustīgāka, bet trauksmaināka. Kā sākt nodarboties ar nūjošanu un kādi ir ieguvumi veselībai, stāsta “Euroaptieka” sadarbībā ar nūjošanas gidu Agri Sondoru un dejotāju, horeogrāfi un topošo fizioterapeiti Lieni Stepenu. 

Mazāk slimot, labāk gulēt un izvairīties no trauksmes

Pielāgojoties jaunajai situācijai, kad daļa iedzīvotāju darbu veic no mājām un līdz ar to izjūt lielāku trauksmi, nūjošana var būt labs veids, kā izvēdināt galvu. Kā atzīst nūjotāji – viņi labāk guļ, mazāk slimo un nepiedzīvo trauksmes sajūtas, jo fiziskās aktivitātes svaigā gaisā uzlabo veselības stāvokli un veicina vispārēju labsajūtu.Šobrīd, kad lielāko dienas daļu pavadām telpās, nūjošana svaigā gaisā ir kā skābekļa “kokteilis” ķermenim”, stāsta Agris Sondors. 

Nodarbināt 600 muskuļus jeb gandrīz visu sava ķermeņa muskulatūru

Nūjošana nav vienkārša pastaiga ar nūjām, kā var šķist no malas, – pēc pirmās nūjošanas kāds var sajust gandrīz vai visus savus muskuļus. Tam iemesls ir tāds, ka nūjojot darbojas 600 muskuļu grupu jeb 90 procentu no visas ķermeņa muskulatūras. Šajā augstas efektivitātes sportiskajā aktivitātē ļoti svarīga ir pareiza soļošanas tehnika un īpašas nūjošanas nūjas vienmērīgai ķermeņa noslogošanai. Grūtākais, uzsākot nūjot, ir pārvarēt priekšstatus, ka tas ir ļoti vienkārši. Nereti grūti ir iemācīties izmantot galvenokārt pleca locītavu, nevis locīt elkoņus, turēt nūjas slīpi, nevis taisnas sev priekšā, apgūt pilnu atspērienu un nūjas noslogošanu. 

Iegūt lielisku kardiotreniņu, neuztraucoties par pārslodzi

Nūjošanai ir trīs līmeņi – veselības, fitnesa un sporta. Ja veselības nūjošanu uzsāk veselības stiprināšanas dēļ, tā būs lēnāka, vingrojumi būs vienkārši izpildāmi, bet fitnesa un sporta nūjošana vairāk būs piemērota azartiskiem, kustības un ātrumu mīlošiem cilvēkiem. Fiziski veseli cilvēki nūjošanas nodarbībā pēc slodzes ir pielīdzināmi skrējējiem, jo tas ir labs kardiotreniņš, tikai saudzīgāks locītavām – pareizi izmantotas nūjas palīdz nūjotājam tikt ātrāk uz priekšu. Azartiskākie sportisti var piedalīties arī maratonos, trasēs, kur vieta ir speciāli atvēlēta nūjotājiem.

Efektīvs veids kā dedzināt kalorijas

Daudz vairāk laika pavadot mājās, kad ledusskapis tiek atvērts biežāk, bet ārpus mājas kustību kļuvis mazāk, nūjošana var palīdzēt uzturēt tonusā ķermeni un prātu. “Šis ir lielisks veids, kā norūdīties, uzlabot savu garastāvokli un, ja nepieciešams, atbrīvoties no liekajiem kilogramiem,” stāsta Liene Stepena. Eksperti atzīst, ka nūjošana ir viens no efektīvākajiem kaloriju dedzināšanas veidiem, – piemēram, stundu nūjojot, tiek sadedzinātas  aptuveni 400 kalorijas. Salīdzinājumam – soļojot tiek patērēts par 20% mazāk ķermeņa enerģijas.

Veselībai saudzīgs veids kā uzsākt nodarboties ar sportu

“Ja ar sportošanu esat uz “jūs” vai arī, lai atsāktu sportošanu pēc izārstētām traumām vai ilgas nesportošanas, nūjošana būs saudzīgs veids, lai uzsāktu sportiskas aktivitātes, jo šis ir pa spēkam ikvienam. Turklāt nūjot var gan vienatnē, gan foršā kompānijā, pie tam – jebkurā gadalaikā!” stāsta topošā fizioterapeite Liene Stepena. Tiem, kas nav fiziski aktīvi ikdienā, uzsākt nūjot nepieciešams konsultēties ar ārstu par sev ieteicamo fizisko slodzi. 

Iespēja uzturēties vairāk svaigā gaisā, vienlaikus izkustoties

“Nūjošana ir arī īpaši piemērota sēdoša darba darītājiem, jo, pirmkārt, tas ir veids, kā izvēdināt galvu un ieelpot svaigu gaisu.  Šīs aktivitātes laikā atbrīvojas saspringtie plecu un kakla muskuļi,” stāsta Liene Stepena. Darbojoties ar nūjām, īpaši labi ar rotējošām kustībām tiek izkustināts sprands un mugurkaula krūšu daļa – tās ir problēmzonas gandrīz visiem, kam ikdienā ir sēdošs darbs. Nūjošana ir draudzīga arī mugurkaulam – darbojoties ar nūjām, mugurai, ceļiem un gurniem ir daudz mazāka slodze nekā, piemēram, skriešanas vai aerobikas atspērienu laikā. Rotējošās kustības pareizi izkustina plecus, tāpēc pēc nūjošanas var būt tikpat laba sajūta kā pēc muguras masāžas.

Lai nūjošana sniegtu prieku un būtu arī ieguvums veselībai, ir vairākas lietas, ko būtu jāņem vērā pirms sākt nūjot. Pirmkārt, jāpievēš uzmanība pareizai nūjošanai. “Protams, svarīga ir nūjošanas tehnika, lai nenodarītu sev pāri. Tādēļ, pirms uzsākt šo aktivitāti, noteikti vajadzētu nodarbību pie nūjošanas instruktora,” aicina Liene Stepena. Instruktors izvērtēs fizisko sagatavotību un jautās par veselības stāvokli, kā arī izstāstīs par nūjošanas nūjām: kādas ir nepieciešamas, kāpēc nevar nūjot ar slēpošanas vai trekinga nūjām. Uz pirmo nodarbību nūjas vari nepirkt, jo instruktoram tās būs. 

Otrkārt, jāpārdomā apģērba un apavu izvēle. Nūjojot nevajag saģērbties pārāk biezi – labāk, lai sākumā ir nedaudz vēsāks, jo ejot ķermenis uzsils. Vējainā un aukstā laikā jāizvēlas sporta apģērbs, kas uzsūc mitrumu un saglabā siltumu. Arī zem virsdrēbēm ieteicams pavilkt sporta apģērbu, kas pat sasvīstot paliek sauss. Jāatceras arī par padzeršanos – aukstākā laikā līdzi noderēs mazs termoss ar siltu tēju, siltākā – ūdens. Svarīga ir apavu izvēle – piemēroti būs ērti apavi ar protektoru, neslīdošām zolēm. Tas pats attiecas uz nūjošanu mežā, kur jāuzmanās no slideniem kokiem un lapām. Nūjojot mežā, var izmantot nūjas bez gumijas uzgaļiem – tās neizslīdēs un būs drošs atbalsts nūjotājam. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar