Vienotās sērijas pastmarkas Eiropā 2020.gadā vēsta par senajiem pasta ceļiem

Eiropas valstu vienotā pastmarku sērija 2020.gadā veltīta seno pasta ceļu tematikai. 2020.gada 8.maijā Latvijas Pasts šajā sērijā plāno izdot divas jaunas pastmarkas, uz tām attēlojot sūtījumu piegādi ar zirgu transportu un velosipēdu. Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicinām rakstīt uz e-pasta adresi filatelija@pasts.lv

Pastmarka ar nominālvērtību € 1,35 atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 2.zonā. Savukārt pastmarka ar nominālvērtību € 1,42 atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu uz valstīm, kas atrodas 3.zonā. Katras pastmarkas atsevišķā tirāža veido 104 000 eksemplāru. 

Līdz ar pastmarkām izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāros. Pastmarku un aploksnes autors ir mākslinieks Ludis Danilāns.

Uz vienas no pastmarkām mākslinieks atveidojis pasta piegādi ar zirgu, kas vēsta par vairāku gadu simtu senu vēsturi, kad vēstules un citas vērtīgas lietas piegādāja īpaši pasta jātnieki. Savukārt uz otras pastmarkas attēlota pasta piegāde ar velosipēdu – lai arī pasta nozarē tos sāka izmantot vairāk nekā pirms 100 gadiem, šo sūtījumu piegādes veidu pastnieki iecienījuši arī mūsdienās. 

Tā kā drošības prasību dēļ patlaban atcelti publiskie pasākumi, tajā skaitā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās, pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv

Pastmarku sērijas Eiropa iniciatore ir Eiropas Pasta savienība, un šīs sērijas pastmarkas ar visai Eiropai vienotu tēmu un logotipu tiek izdotas jau kopš 1994.gada. Iepriekšējos gados Eiropas sērijas pastmarku tēmas bijušas veltītas ornitoloģijai, literatūrai, dabas objektiem, ceļojumiem, pasta transportam, senajām rotaļlietām, dabai draudzīgam dzīvesveidam, pilīm un dzelzceļam. 

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 15.maijā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar